See also:
» 25.02.2014 - Brasil og EU samles om å skape nettuavhengighet fra USA
» 24.10.2013 - "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA"
» 23.10.2013 - Svar på spionasje: EU vil bryte banksamarbeid med USA
» 21.10.2013 - USA spionerte på Mexicos president
» 04.09.2013 - Brasil gir politibeskyttelse til Snowden-journalist
» 26.08.2013 - Snowden-dokumentene: Også FN ble avlyttet av USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USAs utenriksminister John Kerry og Brasils president Dilma Roussef i Brasilia for to uker siden
© Planalto/Kureren
Politikk - Brasil | USA

Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA

Irritert: Formannen i utenrikskomiteen i det brasilianske senatet, Ricardo Ferraço

© Agencia Brasil/Kureren
Kureren, 3. september 2013
- Den diplomatiske krisen mellom Brasil og USA tilspisser seg. Nye dokumenter viser at Brasils president Dilma Rousseff og regjeringen hennes ble spionert på av National Security Agency (NSA) i USA. Brasil mener at de nye avsløringene er en "skam" og vurderer strenge tiltak mot USA.

På søndag avslørte den brasilianske tv-kanalen Globo nye hemmelige dokumenter som viser at NSA spionerte på innholdet i telefonsamtaler, e-post og mobilmeldinger til Brasils president Dilma Rousseff. Også flere av de nærmeste rådgiverne hennes og flere sentrale ministere i Brasils regjering ble avlyttet.

Etter at nyheten ble kjent, innkalte den brasilianske presidenten til et krisemøte i presidentpalasset tidlig på mandag. På møtet var det minst fem statsråder til stede, blant annet forsvarsministeren og justisminister Eduardo Cardozo. Sistnevnte beskrev den sannsynliggjorte avlyttingen av den brasilianske regjeringen som "alvorlig" og et "klart brudd på Brasils suverenitet."

Allerede før møtet med Rousseff kalte utenriksminister Luiz Alberto Figueiredo USAs ambassadør Thomas Shannon inn på teppet for å be om forklaringer. Ifølge den brasilianske avisen O Globo, advarte den brasilianske ministeren at, dersom spionasjen blir bekreftet, ville den brasilianske regjeringen ta saken til FN. Etter møtet ville ambassadør Shannon ikke gi noen uttalelser til pressen.

De nye hemmelige dokumentene, som også avslører at Mexicos president Enrique Peña Nieto ble overvåket, ble offentliggjort av The Guardians journalist Glenn Greenwald, som bor i Brasil, og som i sin tur hadde fått dem av varsleren Edward Snowden. Greenwald har vært sentral i formidlingen av Snowden-dokumentene.

Sterke reaksjoner i Brasil
Spionasjeskandalen har irritert mange medlemmer av senatet i Brasil, der formannen i utenrikskomiteen, Ricardo Ferraço, uttalte at regjeringspartiene var "sjokkert og forvirret". Ferraço kunngjorde i går at et nytt parlamentarisk utvalg ville etterforske saken.

"Det er en skam! Det er uakseptabelt at, i et land som vårt, der det ikke finnes noen spor av terrorisme, der skal det foregå en slik type spionasje," sa senatoren. Ferraço la til at den amerikanske ambassadøren i Brasil vil bli innkalt til parlamentsutvalget for å forklare seg.

Også den brasilianske kommunikasjonsministeren, Paulo Bernardo, insisterte på at NSAs spionasje i Brasil var "komplett tull" fordi den "ikke har noen ting med USAs nasjonale sikkerhet å gjøre." Ifølge Bernardo kunne det her kun være snakk om at amerikanerne prøvde å skaffe seg fordeler i handelsforhandlinger eller annen type industrispionasje.

Brasil det mest avlyttede landet
Allerede i juli i år avslørte avisen O Globo i en reportasje signert av Greenwald at Brasil var NSAs mest overvåkede land, nest etter kun USA selv. De etterfølgende avsløringene har skapt en diplomatisk krise mellom Brasil og USA. Og denne krisen fordypet seg i august etter at den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, i en samtale med den daværende brasilianske utenriksministeren nektet å diskutere den amerikanske overvåkningspolitikken.

Brasil viste også sin misnøye med USA og Storbritannia over arrestasjonen av brasilianske David Miranda på flyplassen i London i august. Miranda er kjæresten til journalisten Glenn Greenwald.

Britisk politi brukte en omstridt terrorlov for å anholde Miranda på flyplassen i London og konfiskere pc-en hans. Amnesty International, den britiske opposisjonen og regjeringen i Brasil protesterte mot britiske og amerikanske myndigheter og mente at britisk politi kun anholdt Miranda for å skremme Greenwald til taushet.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Britene bruker terrorlov mot Snowden-journalist".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no