See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 24.10.2013 - "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA"
» 23.10.2013 - Svar på spionasje: EU vil bryte banksamarbeid med USA
» 03.09.2013 - Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA
» 26.08.2013 - Snowden-dokumentene: Også FN ble avlyttet av USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mexicos daværende president Felipe Calderón under et USA-besøk i 2010
© White House/Kureren
Politikk - USA | Mexico

USA spionerte på Mexicos president

Mexicos president Juan Peña Nieto (h) ble også spionert på av USA

© SRE/Kureren
Kureren, 21. oktober 2013
- Den meksikanske regjeringen er opprørt over omfanget av den politiske overvåkningen fra nabolandet USA. Presidenten mobiltelefon er blitt avlyttet og ekspresidentens e-post er blitt overvåket. Nå krever Mexico forklaringer fra USA og kaller praksisen "uakseptabel og ulovlig".

Det var det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel som i går avdekket omfanget av National Security Agencys (NSA) spionasje på meksikanske toppolitikere. Mediet baserer seg på dokumenter levert av varsleren og tidligere NSA-ansatt Edward Snowden. De viser at båre ekspresident Felipe Calderón og nåværende president Enrique Peña Nieto ble overvåket.

En lekket rapport, klassifisert som "top secret", avslører at NSA i mai 2010 hadde fått passordet til serveren til e-posttjenestene til det meksikanske presidentkontoret, og "for første gang e-postkontoen til president Felipe Calderón."

Ifølge det tyske magasinet brukte andre medlemmer av regjeringen den samme serveren på dette tidspunktet. Og rapporten viser at informasjonen NSA fikk tak i inneholdt "diplomatisk og økonomisk kommunikasjon som ga informasjon om Mexicos politiske system og interne stabilitet."

Det som av NSA karakteriseres som "en lukrativ kilde" viste seg i praksis å gi innblikk i det meste av de interne beslutningsprosessene i den meksikanske politikken. I den samme operasjonen fikk NSA også tilgang til den interne kommunikasjonen til Mexicos sikkerhetsmyndigheter.

En annen NSA-operasjon var rettet mot Mexicos nåværende president Peña Nieto. Snowden-dokumentene viser at Peña Nieto og nettverket hans under valgkampen i 2012 ble strengt overvåket av NSA. Våren 2012 klarte NSA å få tilgang til mobilkommunikasjonen til presidentkandidaten og ni av de nærmeste støttespillerne hans. Til sammen 85.489 sms-er og andre meldinger ble fanget opp i denne spionasjeoperasjonen.

Sterke reaksjoner i Mexico
Allerede tidligere i høst hadde brasilianske medier avslørt at også den politiske ledelsen i Mexico ble spionert på av NSA, men omfanget av overvåkningen begynner først nå å bli kjent. Mexicos regjering utstedte i går ettermiddag en pressemelding der de minner om at USAs president Barack Obama hadde lovet Mexico "å foreta en grundig undersøkelse" om de tidligere anklagene mot NSA.

Meksikansk UD "gjentar sin utvetydige fordømmelse av brudd på personvernet til Mexicos institusjoner og befolkning" og beskriver praksisen som "uakseptabel, ulovlig og i strid med meksikansk og internasjonal lov."

"I et forhold mellom naboer og partnere er det ikke plass til en praksis som denne, som angivelig har funnet sted," konkluderer regjeringen i Mexico-by. Utenriksministeren varsler at han vil sende enda en formell henvendelse til Washington for å gjenta viktigheten av en granskning av saken, som måtte avsluttes raskt, ifølge uttalelsen.

Allerede i juli dukket de første Snowden-dokumentene opp som dokumenterte en storstilt amerikansk spionasje i Mexico. Da publiserte den brasilianske avisen O Globo en artikkel av Glenn Greenwald, The Guardians journalist som hadde møtt Edward Snowden. Han hevdet at NSA hadde samlet store mengder data fra telefonsamtaler og nettrafikken i Brasil og flere land i Latin Amerika, inkludert Colombia, Peru, Mexico og Venezuela.

Ved den anledningen sa president Peña Nieto at han hadde henvendt seg til Obama for å be USA om "omfattende informasjon" om saken. Politikken påpekte også at en eventuell spionasje fra USAs side ville være "helt uakseptabel."

I september kunne O Globo avsløre at NSA overvåket president Peña Nieto mens han fortsatt var presidentkandidat i 2012. Ifølge Snowden-dokumentene som den brasilianske avisen hadde fått tilgang til, fortsatte spionasjen mot Peña Nieto også etter at han hadde blitt valgt. USA fikk således vite om hvem som skulle få ministerpostene i Mexicos nye regjering i god tid før dette ble kunngjort.

Også i Brasil har NSAs omfattende overvåkning av president Dilma Rousseff skapt svært sterke reaksjoner og begynner nå å få konsekvenser. Les mer om spionasjeskandalen i Brasil i denne artikkelen: "Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no