See also:
» 25.02.2014 - Brasil og EU samles om å skape nettuavhengighet fra USA
» 31.10.2013 - Europa våkner og vurderer tiltak mot USAs spionasje
» 23.10.2013 - Svar på spionasje: EU vil bryte banksamarbeid med USA
» 21.10.2013 - USA spionerte på Mexicos president
» 03.09.2013 - Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA
» 26.08.2013 - Snowden-dokumentene: Også FN ble avlyttet av USA
» 03.07.2013 - Bolivia rystes av "kidnappingen" av presidenten i Europa
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Diskuterte USAs overvåkning: Frankrikes François Hollande og Tysklands Angela Merkel møttes i dag
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Europa | USA

"Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA"

Journalist Glenn Greenwald er den sentrale formidleren av Snowden-dokumentene

© Glenn Greenwald/Kureren
Kureren, 24. oktober 2013
- Ikke bare Tysklands Angela Merkel har blitt avlyttet av amerikanske NSA. Også andre "europeiske regjeringer, deriblant den italienske," har blitt overvåket og avlyttet, sier journalist Glenn Greenwald, med bakgrunn i de lekkede Snowden-dokumentene.

Greenwald, som inntil nylig var journalist i britiske The Guardian, sier i dag i et intervju med det italienske nyhetsmagasinet L'Espresso at NSAs avlytting av forbundskansler Merkel langt fra er enestående i europeisk sammenheng.

Greenwald baserer seg på de hemmelige NSA-dokumentene fra varsleren Edward Snowden, som han har fått innsyn i. Til magasinet L'Espresso kan han avsløre at også den italienske regjeringen blir eller har blitt overvåket av amerikansk etterretning.

"NSA utfører et stort antall overvåkningsprogrammer, også på regjeringer i Europa, blant annet den italienske," sa Greewald til L'Espresso. Både amerikanerne og britene foretar en stor overvåkning av kommunikasjonen i Italia, la han til.

Den britiske overvåkningen av sine europeiske partnere skal i tillegg være mer omfattende enn tidligere antatt, hevder Greenwald. Britene er særlig ute etter å kartlegge "de politiske målene til utenlandske regjeringer," sier han. Andre britiske overvåkningsprogram, legger Greewald til, går ut på å "sikre britiske økonomiske interesser," noe som kan tolkes som en utbredt britisk industrispionasje på kontinentet.

Avsløringen kommer etter at europeiske toppledere og medier uttrykker sjokk over at kontinentets mektigste leder, Angela Merkel, trolig er blitt avlyttet av amerikanske NSA. Men Det hvite hus benekter i dag at Merkel avlyttes nå eller vil avlyttes i fremtiden, men kan altså ikke utelukke at mobiltelefonene hennes har blitt avlyttet i nær fortid.

Tidligere har det, gjennom Snowden-dokumentene, blitt avslørt at både Brasils president Dilma Rousseff og Mexicos nylig avgåtte samt nylig tiltrådte presidenter alle er blitt avlyttet av NSA. Nå antar man at skandalen trolig vil bre seg ytterligere, til flere nært allierte statsledere.

Selv i Norge advarer i dag Nasjonal s

Spionasje blant venner? Britiske David Cameron og Italias statsminister Enrico Letta under EU-toppmøtet i dag

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
ikkerhetsmyndighet statsminister Erna Solberg mot ukritisk bruk av kommunikasjonsmidler som tjenestetelefon.

USA kan forvente sterke reaksjoner
I dag samles EUs regjeringsledere i Brussel, der den amerikanske spionasjen mot Europa seiler opp som et sentralt tema. Frankrike, som i mange måneder har ønsket tøffere grep mot USA og i denne uken ble rystet av flere avsløringer om NSA-overvåkningen av landet, presser igjen på for felles europeiske reaksjoner mot USA.

Merkel har hittil bremset tøffere tiltak mot sin hovedallierte i Washington, blant annet da det i sommer kom opp forslag om å legge forhandlingene om en frihandelsavtale mellom USA og EU på is. Nå er hun selv svært irritert, og uttalte i dag at "spionasje mellom venner; det går overhodet ikke an." Hun la til at tilliten på tvers av Atlanterhavet "nå må bygges opp igjen."

Og ikke overraskende har forslaget om å legge frihandelsforhandlingene på is igjen dukket opp i dag. I Tyskland presser sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel, som trolig vil danne regjering med Merkel, nå på for en pause i forhandlingene. Gabriel mener at det ikke er mulig å føre forhandlingene videre under den rådende tillitskrisen.

Det samme sier i dag lederen i det europeiske parlamentet, Martin Schulz, som også krever en pause i forhandlingene. EU-parlamentet har en sentral rolle i disse forhandlingene og må eventuelt stemme over et forhandlingsresultat.

Frankrikes president François Hollande har i dag fortsatt ikke uttalt seg om hvilke typer reaksjoner han ser for seg overfor USA. Men i sommer var han blant dem som krevde at forhandlingene om en frihandelsavtale måtte avlyses. I ettermiddag møtte Hollande Merkel til samtaler før selve EU-toppmøtet. Man kan anta at mulige fellesreaksjoner fra EU mot USA var et sentralt tema i drøftingene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no