Bolivias president satt fast på flyplassen i Wien i natt © Telesur/Kureren Politikk - Europa | Bolivia
Bolivia rystes av "kidnappingen" av presidenten i Europa | Bolivias regjering, med visepresident Álvaro García Linera i midten, protesterer mot hendelsene | © Presidencia de Bolivia/Kureren | Kureren, 3. juli 2013 - Bolivias regjering fordømte i morges at Frankrike, Portugal, Italia og Spania satt livet til president Evo Morales i fare. Landene nektet presidentflyet tilgang til sine luftrom i går kveld etter ryktene om at varsleren Edward Snowden var ombord.
Bolivias president Evo Morales måtte vente hele natten i Wien etter en nødlanding. Nødlandingen ble nødvendig etter at fire europeiske land - Frankrike, Portugal, Italia og Spania - nektet ham å fly over sine luftrom da Morales fløy fra Russland til Bolivia i går kveld.
Offisielt var dette på grunn av "tekniske årsaker". Men den virkelige grunnen viste seg å være mistanken om at den ettersøkte tidligere CIA-analytikeren Edward Snowden kunne være ombord på flyet for å forlate Russland, der han har vært på flyplassen i Moskva i de siste 10 dagene.
Ifølge kilder i den bolivianske regjeringen, var det først Portugal som forbød presidentflyet å stoppe i landet for å fylle bensin, mens Frankrike nektet flyet å krysse sitt luftrom og å fylle drivstoff. Italia og Spania fulgte opp med likelydende forbud. Dermed risikerte presidentflyet å gå tom for drivstoff mens det sirklet målløst rundt i flere timer og til slutt måtte nødlande i Wien.
Morales selv, benektet i Wien at Snowden var ombord på flyet og sa: "Jeg har aldri sett ham i Moskva" og det var "ikke noen diskusjoner i det hele tatt" om dette med russiske myndigheter under det offisielle besøket i Moskva.
Snowden er i ikke i flyet
Samtidig forklarte talsmannen for Østerrikes innenriksdepartementet, Karl-Heinz Grundböck, at det ble gjennomført en passkontroll for alle passasjerene på presidentflyet. Men østerriksk politi fikk ikke komme inn i flyet og fikk derimot garantier fra selveste Morales om at Snowden ikke var ombord.
"Vi stoler på at disse påstandene er riktige," sa Grundböck, og la til at "det ikke uten videre er lov å ta seg inn i et presidentfly, siden det finnes regler for dette i folkeretten."
Men litt senere uttalte den østerrikske utenriksministeren, Michael Spindelegger, at politiet hadde gjort en "frivillig registrering" av flyet uten å finne noen spor etter Snowden. "Det finnes ikke noen blindpassasjer ombord på presidentflyet, og dette er en viktig informasjon for alle. Det har vært så store rykter rundt dette at det har forårsaket globale problemer," innrømmet Spindelegger.
Spanias ambassadør prøvde å komme seg inn på flyet
Men, ifølge Morales' versjon, gikk også den spanske ambassadøren i Wien, Alberto Carnero, til flyplassen ved daggry, med en klar intensjon - å få tilgang til flyet. "Han ba meg om å få ta en kaffe ombord for å se på flyet. Og innerst inne ønsket han bare å sjekke innholdet og hva vi hadde der. Jeg sa til ham at dette ikke var mulig, ifølge folkeretten. Dessuten er ikke jeg en forbryter, slik at de kan tro at de kan ta over kontrollen over flyet," sa en åpenbart irritert Morales.
Men østerrikernes forsikringer og ambassadørens besøk ser ut til å ha hatt virkning. Kanskje for å unngå en større diplomatisk krise med Bolivia, har Spania endelig akseptert at Morales fly i dag kan krysse spansk luftrom og stoppe på Kanariøyene for å fylle drivstoff. Også Frankrike åpnet sitt luftrom for presidentflyet.
Bolivia fordømmer "kidnapping"
Samtidig fordømte Bolivias visepresident Álvaro Garcia Linera i natt at "president Evo Morales har blitt kidnappet av imperialistene og holdt tilbake i Europa." Med støtte fra alle medlemmene i regjeringen, og som landets fungerende president, fordømte García Linera også det åpenbare bruddet på Wien-konvensjonen om offisielle flyreiser og bruk av luftrom og flyplasser.
Bolivias visepresident sa at regjeringene i Paris, Lisboa, Roma og Madrid hadde brutt folkeretten da de hindret det bolivianske presidentflyet å benytte deres luftrom og å fylle drivstoff på en fransk flyplass. Dette hadde, ifølge García Linera, satt livet til president Morales i fare, da presidentflyet trengte drivstoff etter tre og en halv time i luften etter avgangen fra Moskva.
"Det er et absolutt brudd på Wien-konvensjonen som sier at flyene til statsledere ikke kan blokkeres og har immunitet," understreket Bolivias visepresident.
Flere latinamerikanske land har i dag støttet den bolivianske protesten og kaller hendelsene et brudd på folkeretten. Støtteerklæringene kommer særlig fra Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner, Ecuadors president Rafael Correa og Venezuelas president Nicolás Maduro. Alle tre ringte opp president Morales flere ganger mens han var "bortført" i Wien, bekrefter den bolivianske presidenten selv.
Protestene mot behandlingen av president Morales i Europa ble i dag også fulgt opp av lederen for Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Den latinamerikanske unionen UNASUR vurderer nå å holde et ekstraordinært toppmøte for å diskutere hendelsene og utstede en felles protest.
Av redaksjonen © Kureren
|