See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vil begrense innvandringen: Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsmann
© Reynir Johannesson/FrP/Kureren
Politikk - Innenriks | Europa

FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring

Vil begrense innvandringen: Matteo Salvini, generalsekretær i italienske Lega Nord

© EFD/Kureren
Kureren, 11. februar 2014
- Etter at sveitserne søndag stemte for å kvoteregulere innvandingen, jubler høyreekstreme og populistiske partier i EU og krever folkeavstemninger om innvandring i sine land. Også i Norge ønsker regjeringspartiet FrP det samme, i full strid med regjeringspartneren Høyre.

Søndagens folkeavstemning i Sveits ga en knapp seier til et initiativ som vil begrense antall innvandrere i landet. Dette skaper nå stor bekymring i EU-systemet, men også stor jubel blant de mange høyreekstreme og populistiske partiene både i EU og utenfor. Selv i Norge er regjeringspartiet FrP blant gratulantene.

Høyrepopulister i Italia og Østerrike
Det innvandringsfiendtlige og populistiske partiet Lega Nord (LN) var blant de første i Europa som jublet etter folkeavstemningen i Sveits, selv om resultatet vil ramme mange norditalienere som finner seg jobb i nabolandet i nord. LN-generalsekretær Matteo Salvini var klar i sin mening om innvandringsbegrensning.

"Hurra for den demokratiske folkeavstemningen i Sveits. Vi vil foreslå det samme i Italia. Det sveitsiske velgere gjorde var å forsvare sine sveitsiske interesser, slik som i Frankrike der romfolket er blitt utvist, eller i England, hvor utlendinger må betale for å få helsetjenester."

"Alle forsvarer sitt folk og stenger dørene. Alle, unntatt i Italia. Australia bruker marinen sin til å avvise båtflyktninger, Spania avviser tusenvis av ulovlige innvandrere, Sveits vil at jobbene først skal gå til sveitsere. Kun Italia går i feil retning, og sveitserne har min solidaritet og min støtte. Hovedproblemet for sveitserne er innvandringen," erklærer partileder Salvini.

I nabolandet Østerrike sier lederen i det omstridte høyrepopulistiske partiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, seg helt enig. "Folket i Østerrike har aldri blitt spurt om det ønsker masseinnvandringen som de rødgrønne har påtvunget oss," mener Strache. "Folket ønsker seg ikke noe multikulturelt samfunn, der de reduseres til fremmede i eget land," legger han til en pressemelding.

Strache advarer EU mot å ikke respektere ønskene til det sveitsiske folket bare fordi dette "ikke passer inn i venstresidens mainstream." FPÖ ville nå jobbe for at man også får organisere en folkeavstemning om masseinnvandring i Østerrike.

Høyrekstreme i Nederland og Frankrike
En annen omstridt europeisk politiker som feiret ja-seieren i Sveits var Geert

Vil begrense innvandringen: Geert Wilders, lederen av det nederlandske høyreekstreme Partiet for frihet (PVV)

© PVV/Kureren
Wilders, islamkritikeren og lederen av det nederlandske høyreekstreme Partiet for frihet (PVV). "Det som har skjedd i Sveits kan vi også gjøre. Vi kan innføre begrensninger i innvandringen; kvotering for innvandrere. Det er fantastisk!" skrev Wilders i en Twitter-melding.

PVV er nå blitt det største partiet på meningsmålinger i Nederland, og alt tyder på at Wilders er godt posisjonert til å vinne valget til EU-parlamentet om tre måneder. Les mer om PVVs suksess i Nederland i denne artikkelen: "Islam- og EU-kritisk parti er størst i Nederland".

Også i Frankrike leder det ekstreme høyrepartiet Front National (FN) på meningsmålingene før EU-valget. FN-leder Marine Le Pen ga også sin støtte til sveitserne på sosiale medier, selv om mange franskmenn vil bli berørt av den nye kvotereguleringen. "Sveits sier nei til masseinnvandring. Bravo! Kommer EU til å sende stridsvogner til Sveits nå?" spøkte Le Pen.

Lederen for Front National appellerte også til sine landsmenn om å følge eksempelet fra Sveits. "Det sveitsiske folket har vist seg å ha sunn fornuft. Jeg ønsker å følge etter. Jeg tror at dersom det var en folkeavstemning i landet vårt, ville de fleste franskmenn stemme for å stoppe masseinnvandringen," konkluderte hun.

Sammen med Geert Wilders leder Marine Le Pen en union av Europas høyreekstreme partier som nå bruker avstemningen i Sveits aktivt for å posisjonere seg foran EU-valget. Les mer om de høyreekstremes valgforberedelser i denne artikkelen: "Europas høyreekstreme partier forbereder samling".

EU-skeptikere i Storbritannia
Nigel Farage, lederen av det innvandringskritiske britiske anti-EU-partiet UKIP, er også enig i at det sveitsiske eksempelet bør kopieres. Farage sa i en uttalelse i går at "utfallet av avstemningen i Sveits er en fantastisk nyhet for den nasjonale suvereniteten, og for dem som elsker frihet i Europa."

"Sveitserne tillates å holde en folkeavstemning om innvandring, nettopp fordi de ikke er fanget i EU. Sveits var klokt og sterkt og forsvarte seg mot truslene fr

Vil begrense innvandringen: Marine Le Pen, lederen av franske Front National

© Marine Le Pen/Kureren
a byråkratene i Brussel, byråkratene som for øvrig ikke er valgt av folket," la Farage til.

Folkeavstemningen i Sveits passer godt inn i den EU- og innvandringskritiske debatten som nå føres i Storbritannia. Også det konservative regjeringspartiet ønsker sterkere kontroll med innvandringen fra EU og løsere bånd til Brussel.

Høyreekstreme i Sverige
I Sverige er reaksjonene sammeliknbare. Også det høyreekstreme og innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna i nabolandet sa seg i går fornøyd med valgresultatet i Sveits. Dette burde være et forbilde for Sverige, heter det.

Johnny Skalin representerer Sverigedemokraterna i EU-parlament og fremhever at han er veldig tilfreds med søndagens avstemningsresultat i Sveits. Han mener det er svært positiv at det fortsatt finnes ett land i Europa som "tar demokratiet på såpass stort alvor" som Sveits.

"Folket har gitt sin dom, og det mener jeg så klart at man må respektere. Jeg mener også at det er bra at man tar opp denne problemstillingen til debatt, ikke bare i Sveits men i hele Europa. Hvordan vil vi at Europa skal se ut? Og hvordan kan vi best hanskes de problemene som finnes?" spurte Skalin på Sveriges Radio i går.

"Åpenbart mener et flertall av befolkningen i Sveits at disse problemene er så store at man må gjøre noe med dem. Og da skal vi være bevisste at Sveits er en veldig sterk økonomi, og likevel mener de at man må gjøre noe med den store masseinnvandringen man har til landet," la Skalin til. Folkeavstemningen var et eksempel til etterfølgelse i land som Sverige, lot han forstå.

FrP i Norge
Og her i Norge er det regjeringspartiet FrP som gjentar argumentasjonen til det som ellers kun er høyrepopulistiske og -ekstreme partier rundt omkring i Europa. Også FrPs innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, varslet nemlig i dag at partiet mener man bør ha en folkeavstemning om innvandring i Norge, etter sveitsisk modell.

"Tanken om folkeavstemning er interessant, og også Norge burde ha en folkeavstemning om innvandring. Jeg er helt sikker på at det er flertall for innstramninger på

Vil begrense innvandringen: Johnny Skalin sitter i EU-parlamentet for Sverigedemokraterna

© Sveriges riksdag/Kureren
tvers av det flertallet av norske partier mener. Meningsmålinger viser det," sa Keshvari til VG i dag.

"Litauere og polakker som kommer og søker arbeid i Norge, henter gjerne familien hit når de oppdager alt de kan få gratis ved å bosette seg her, blant annet gratis helsehjelp og trygdeytelser," hevder Keshvari. Og han la til at "Norge bør undersøke og bruke handlingsrommet i EØS-avtalen til å begrense innvandringen."

Utspillet fra Keshvari, som er på linje med uttalelsene fra franske FN og nederlandske PVV, stiller FrP igjen i et vanskelig lys, internasjonalt sett. Siden partiet kom i regjering, har FrP prøvd hardt å distansere seg fra populistiske og høyreekstreme partier på kontinentet, ikke minst for å unngå å bli omtalt som et ekstremt parti i utenlandsk presse.

Full strid mellom Høyre og FrP
Og regjeringspartner Høyre er ikke begeistret for utspillet fra FrP. Allerede på søndag kom EU-minister Vidar Helgesen med en uttalelse som i praksis beklaget utfallet av folkeavstemningen i Sveits og forsikret om at Norge ikke ville følge det samme sporet.

"De sveitsiske velgerne har i folkeavstemningen sagt seg uenig med sin regjering om en viktig dimensjon i Sveits' forhold til omverdenen. Fra norsk side vil vi understreke at prinsippet om fri bevegelighet av personer er viktig for vekst og velstand i en åpen økonomi," understreket Helgesen.

"Dette er et resultat som vil skape utfordringer for sveitsisk næringsliv og økonomi, som i likhet med Norge har tjent stort på EØS-arbeidsinnvandring," la han til. Fra regjeringens side er det derfor fullstendig utelukket å innføre begrensninger i det felles arbeidsmarkedet.

Også regjeringens støtteparti KrF har i dag reagert kraftig på utspillet fra FrP. KrF-talsmann Geir Vetlevold sa i dag at det vil være en "ansvarsfraskrivelse" fra politisk hold å ty til folkeavstemninger om slike spørsmål. Dette er beslutninger som må tas i Stortinget, mener KrF.

Les mer om søndagens folkeavstemning i Sveits i denne artikkelen: "Sveitserne stemmer for mindre innvandring og konflikt med EU".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no