See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 14.01.2014 - Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Svært EU-kritisk: Lederen for Partiet for frihet (PVV) Geert Wilders
© Roel Wijnants/GNU/Kureren
Politikk - Nederland

Islam- og EU-kritisk parti er størst i Nederland

Kritisk mot EU-kritikere: Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem

© EU Council/Kureren
Kureren, 6. februar 2014
- En ny studie bestilt av Nederlands parlament konkluderer at økonomien ville vokst med 10 prosent ekstra i løpet av et tiår dersom landet forlater EU. Rapporten er som bensin på bålet for høyreekstreme PVV, ledet av islamkritikeren Geert Wilders, som nå er Nederlands største parti.

Lederen for Partiet for frihet (PVV), islamkritikeren Geert Wilders, feiret dagen det ble kjent at meningsmålingene for første gang utpeker PVV til landets største parti, med å erklære at Nederland vil komme seg ut av den aktuelle krisen dersom landet forlater EU.

Nederland skal ikke avholde nasjonale valg før i 2017. Men allerede i mai er det valg til Europaparlamentet, og da seiler flere høyreekstreme partier opp til å bli de største i sitt land. Det gjelder Front National (FN) i Frankrike, og FNs samarbeidspartner i Nederland, PVV.

Og dersom valget hadde vært avholdt nå, ville vinneren vært Wilders' PVV, med hele 27 prosent av stemmene, ifølge en ny meningsmåling publisert i den nederlandske avisen De Telegraaf i dag. Og det høyreekstreme partiet leder med en betydelig avstand til både de liberale og sosialdemokratene, som er de to partiene som danner dagens regjeringskoalisjon på sentrum-venstresiden.

Og dersom PVV skulle komme til makta i Nederland om tre år, levner Wilders ingen tvil om at han vil sørge for at Nederland forlater EU. Wilders er nemlig blitt en av de mest uttalte EU-kritikerne i hele unionen.

Overraskende konsulentrapport
Dermed er Wilders også helt på linje med det britiske konsulentselskapet Capital Economics, som det nederlandske parlamentet hadde gitt i oppdrag å evaluere landets EU-tilknytning. Den britiske rapporten presenterte flere overraskende tall. En av konklusjonene var at, "utenfor EU ville Nederlands BNP stige med ytterligere 10 til 13 prosent frem til 2035, sammenlignet med resten av EU."

Under pressekonferansen i dag presenterte Wilders de britiske beregningene som en uavhengig støtte til egne argumenter i kampanjen hans mot EU. "Jeg er ikke den eneste som sier det. Capital Economics er et internasjonalt anerkjent selskap, og de viser at det finnes en fremgangsrik fremtid for et Nederland som er frigjort fra reglene og forordningene fra Brussel," sa han.

Wilders påpekte at, dersom Nederland, en stor eksportør til hele Europa, forlater det europeiske samarbeidet, kunne landet fritt signere handelsavtaler med andre land. Det samme som Norge gjør, hevdet PVV-lederen. Den populistiske lederen sier at han regner med at Nederland kunne sluttet seg til EØS-avtalen, sammen med Norge, Island og Liechtenstein.

Og selv med en EØS-avtale mener Wilders at Nederland ville få såpass mye ekstra frihet at det ville utgjøre en stor økonomisk forskjell for folk flest. "I løpet av de neste to tiårene, kunne nederlandske husholdninger motta nesten 10.000 euro [rundt 84.000 kroner] mer enn ellers," dersom landet byttet ut EU med EØS, hevdet han. "Det er på tide å velge suverenitet, vekst og optimisme," utbrøt Wilders.

"Denne rapporten viser ikke bare at Nexit - Nederlands avskjed fra EU - gir mer positive enn negative følger, men at den også byr oss en vei ut av krisen," hevdet Wilders videre. Økonomisk stagnasjon og høye offentlige utgifter har ført med seg store sosiale kutt i dagens Nederland, og det er få politikere som kan presentere en allment troverdig vei ut av krisen.

Regjeringen: "Bortkastet tid"
Den nederlandske regjeringen var imidlertid raskt ute med å svare på frontalangrepene fra pressekonferansen til Wilders. Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem beskrev den britiske rapporten som "bortkastet tid".

"Dersom Wilders allerede kjente til svarene, som ble som han ønsket, hva var da poenget med å bestille rapporten?" spurte finansministere i en uttalelse. "Nederland er en økonomisk stormakt i Europa. Vi tjener det meste av pengene våre gjennom avtaler med europeiske land, og derfor har Nederland en stor interesse i et fellesmarked der handelen er enkel," forklarte Dijsselbloem.

Likevel har EU-skepsisen nå også begynt å øke sterkt i Nederland. De siste meningsmålingene viser at kun 35 prosent av nederlandske borgere er fornøyde med å tilhøre både EU og eurosonen. Hele 37 prosent er derimot EU-kritiske og ville foretrukket å forlate eurosonen. Og dette er også potensialet til PVV under det nært forestående EU-valget.

Les mer om nederlandske PVV forberedelser til EU-valgkampen i denne artikkelen: "Europas høyreekstreme partier forbereder samling".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no