See also:
» 17.03.2014 - Narkoturisme: Amsterdam stenger coffeeshoppene
» 06.02.2014 - Islam- og EU-kritisk parti er størst i Nederland
» 03.12.2013 - Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart
» 23.10.2013 - Nederlendere opprørt: FN vil avvikle "rasistisk" førjulsfest
» 06.09.2013 - Domstol: Nederland delansvarlig for Srebrenica
» 29.04.2013 - Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær
» 19.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger raskt i Nederland
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Får hotellpriser: Fengslet Noordsingel i Rotterdam
© Bas Berkhuijsen/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Nederland

Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold

Møter lite motstand: Nederlands justisminister Ivop Opstelten

© Burgemeester van Rotterdam/Kureren
Kureren, 14. januar 2014
- Nå skal straffedømte i Nederland betale en større del av regningen for både fengselsoppholdet sitt og straffeprosessen mot dem, ifølge et regjeringsvedtak. Mens politikken er relativt samlet om tiltaket, mener jurister dette skaper flere problemer enn løsninger.

Det skal koste 16 euro døgnet (135 kroner) døgnet å sitte inne i et nederlandsk fengsel eller annen lukket anstalt. Beløpet begrenset oppad til to års fengselsstraff, eller den nette sum av 11.680 euro (nesten 100.000 kroner) per fengselsopphold.

Ifølge justisminister Ivop Opstelten vil disse satsene gjelde for alle med et tvangsopphold i en lukket anstalt. Det vil si at tiltaket omfatter vanlige fengselsfugler, men også dem som dømmes til psykisk helsevern. For mindreårige som dømmes til et fengselsopphold, vil foreldrene få oversendt regningen på 16 euro dagen.

De eneste som unntas fra den nye betalingsordningen er asylsøkere som er sperret inne på mottak mens grunnlaget deres for opphold undersøkes, eller andre "ulovlige innvandrere" som venter på hjemsending.

Men det er enda flere kostnader som nå vil oversendes de straffedømte. Alle domfelte vil i fremtiden måtte betale en større del av regningen for etterforskningen og rettsprosessen mot dem, samt komme opp for en stor del av kostnadene i det statlige offerprogrammet. Satsene for dette er fortsatt ikke offentliggjort, men skal kunne settes av regjeringen, ifølge lovforslaget som nå er blitt sendt ut på høring.

Forslaget kommer ikke totalt overraskende. Det ble nevnt i vage formuleringer i regjeringsplattformen som partiene VVD og PvdA entes om i 2012. Dagens nederlandske regjering består av det svært konservative partiet VVD og det sosialdemokratiske partiet PvdA, og begge partiene står inne for den nye fengselspolitikken.

Ifølge en pressemelding fra justisminister Opstelten regner regjeringen med at tiltaket vil bidra med 65 millioner euro (540 millioner kroner) i ekstra inntekter til statskassen årlig. Dette er riktignok svært mye mindre enn det nederlandske fengselsvesenet koster, men passer godt inn i spare- og kuttpolitikken til den sittende regjeringen.

Tiltaket passer også inn i den varslede avskaffelsen av velferdsstaten i Nederland - annonsert i trontalen i september i fjor - der nederlenderne i større grad selv skal betale for de sosiale kostnadene sine. "Den klassiske velferdsstaten forvandles sakte men sikkert til et bidragssamfunn," forklarte kongen den gang i talen, og enhver som hadde anledning ville måtte bidra med sin skjerv for å sikre egen velferd og ta vare på sine pårørende.

Les mer om slutten for velferdsstaten i Nederland i denne artikkelen: "Nederland varsler avskaffelse av velferdsstaten".

Lite opposisjon mot omleggingen
Blant de politiske partiene i Nederland har det organisert seg forbløffende lite motstand mot de raske kuttene i velferdsstaten, og det var i dag ingen av de større opposisjonspartiene som protesterte mot regjeringens plan om å ta seg betalt fra landets innsatte.

Derimot er det mer motstand i det nederlandske rettssystemet mot lovforslaget som nå er ute på høring, og der snakkes det om manglende realisme i forslaget.

Den nederlandske advokatforeningen BWO har i dag utstedt en pressemelding der regjeringsforslaget kritiseres sterkt. Å belaste de innsatte sterkere økonomisk "vil ikke gi et tryggere samfunn," påpeker advokatforeningen; kanskje snarere tvert imot.

"Innsatte vil forlate fengselet med en ikke ubetydelig gjeld, og da er en pluss en fortsatt to," sier advokatforeningen i en megetsigende uttalelse. Foreningen kaller betalingsmodellen for et illusorisk botemiddel og "drømmerier" fra regjeringens side, som i siste instans kan skape grobunn for mer kriminalitet.

Videre påpeker advokatforeningen at tiltaket trolig ikke er forenelig med dagens EU-lovverk. Regelverket fra Brussel tilsier nemlig at enhver EU-stat selv må betale for de innsattes fengselsopphold og deres helsetjenester, og advokatforeningen indikerer at den vil klage en eventuell lovendring inn for EU-kommisjonen.

Kilder innen den nederlandske rusomsorgen har også påpekt at den nye ordningen vil være håpløs for landets narkotikadømte, som vil havne på gata med et gjeldsproblem etter endt fengsels- eller rehabiliteringsopphold. Det spørres nå om disse vil måtte settes i gjeldsfengsel etter endt rehabilitering.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no