See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 17.03.2014 - Narkoturisme: Amsterdam stenger coffeeshoppene
» 14.01.2014 - Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold
» 03.12.2013 - Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart
» 23.10.2013 - Nederlendere opprørt: FN vil avvikle "rasistisk" førjulsfest
» 06.09.2013 - Domstol: Nederland delansvarlig for Srebrenica
» 19.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger raskt i Nederland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Dronning Beatrix av Nederland
© Rijksoverheid/Kureren
Samfunn - Nederland

Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær

I 1980 avla Beatrix ed som dronning. Ektemannen Claus til høyre

© Het Koninklijk Huis/Kureren
Kureren, 29. april 2013
- Nå, like før hun overlater tronen til arveprinsen, hylles endelig dronning Beatrix av Nederland (75) av et nesten samlet folk. Men hun har ikke alltid hatt det lett med folket. Nederlenderne protesterte mot hennes tyske ektemann, mot kroningen hennes og mot svigerdatteren.

Dronning Beatrix har vært kjent for å være nøyaktig, ivrig, profesjonell og hardt arbeidende, eller en workaholic og et petimeter, som andre har kalt henne. Etter at hun kom til tronen prøvde hun å omorganisere kongehuset til noe som liknet et firma, AS Nederland, der hun ble kjent for sin detaljstyring. Men livet hennes skulle bli alt annet enn stabilt.

Beatrix ble født i 1938 som den eldste datteren av dronning Juliana og prins Bernhard. Hun tilbrakte krigsårene med sin mor i eksil i Canada og returnerte til Nederland med sin familie i 1945, da hun var syv år gammel. Da hun fylte ti, ble hun offisielt utpekt til tronarving, og da hun fylte 18, begynte hun å delta i statsråd.

Kronprinsesse i sultestreik
Da Beatrix i 1963 avsluttet jusstudiene ved Universitetet i Leiden, forelsket hun seg i den unge tyske adelsmannen Claus von Amsberg. Men kun tjue år etter naziokkupasjonen av Holland, kunne nederlenderne ikke akseptere en tysker på tronen, og det oppsto voldelige protester mot forlovelsen. Selv foreldrene til Beatrix var i utgangspunktet imot bryllupet, men den viljesterke kronprinsessen nektet å ta til seg mat helt til hun fikk lov til å gifte seg med sin utkårede Claus.

Bryllupet ble holdt i mars 1966, under de verst tenkelige forhold. Store folkemasser protesterte, og det ble kastet røykbomber mot paret. Og dette skulle ikke være siste gang Beatrix ble konfrontert med folkets vrede.

Men i de kommende årene kunne paret trekke seg tilbake på slottet Drakensteyn, og prins Claus har siden fortalt at dette var de lykkeligste årene i deres liv. I perioden fikk paret sine tre barn: Willem-Alexander, Friso og Constantine.

Imens gikk det nedover med den psykiske helsen til dronning Juliana, som påberoper seg Den hellige ånd som rådgiver, blander seg inn i regjeringsarbeidet og tror mannen, prins Bernhard, planlegger å få henne tvangsinnlagt. Da kan man kanskje forestille seg at mange trakk et lettelsens sukk da Juliana i 1980, i en alder av 71 år, abdiserte til fordel for Beatrix.

Men den plutselige abdikasjonen betydde en abrupt slutt på det rolige familielivet til Beatrix og Claus på Drakensteyn. Og i folket var den uhøytidelige Juliana svært populær - skandalene i kongehuset var fortsatt ikke kjent.

Dermed kommer det til kroningen av Beatrix som dronning midt i det som skulle vise seg som en vanskelig tid for monarkiet i Nederland. 1980-tallet var preget av opptøyer og bolignød, og kroningen av den upopulære dronningen med hennes enda mer upopulære man

Dronning Beatrix med sønnen Willem-Alexander og svigerdatteren Máxima

© Het Koninklijk Huis/Kureren
n førte igjen til store demonstrasjonstog i Amsterdam. Det var et ublidt møte med folket.

Petimeter på slottet
Etter at hun steg på tronen, forsøkte Beatrix å gjeninnføre en konservativ lederstil. I motsetning til folkekjære Juliana, introduserte Beatrix en seremoniell protokoll ved slottet. Nå skulle dronningen igjen tituleres med "Deres Majestet", og i offentligheten viste hun seg knapt uten sine særegne håndlagde hatter.

Beatrix dykker ned i arbeidet med å drive AS Nederland. Perfeksjonisme, hengivenhet til arbeidet og et stort arbeidspress gjør at Beatrix smått om senn tilegner seg respekt fra flertallet av nederlenderne. Og prins Claus, som i stor grad må overta oppdragelsen av de tre barna, får vist frem sine menneskelige sider i offentligheten, og overgår etter hvert Beatrix i popularitet.

Men det utrettelige arbeidet kan ikke hindre flere tilbakeslag for det nederlandske monarkiet. Neste protestbølge skulle komme etter at dronningens eldste sønn, kronprins Willem-Alexander, tar med seg sin argentinske kjæreste Máxima hjem til Nederland. Det nederlandske samfunnet kunne vanskelig godta at den kommende kronprinsessen og dronningen var datter til en minister i Videla-diktaturet i Argentina. Igjen ble kongehuset møtt med protester i gatene i Amsterdam.

Men også dette har endret seg med årene. Nå har kronprinsesse Máxima blitt det mest populære medlemmet av det nederlandske kongehuset.

I 2002 døde ektemannen Claus, og for første gang viste folket sin sympati for Beatrix og kongefamilien. To år senere dør dronningens foreldre. Og i 2012, lider Beatrix enda et tungt skjebneslag da sønnen Friso utsettes for en alvorlig skiulykke i familiens faste feriedestinasjon Lech i Østerrike. Prins Friso ligger fortsatt i koma etter denne ulykken.

Og etter de mange tunge slagene på 2000-tallet, overlater den 75-årige dronning Beatrix i morgen tronen til kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Máxima.

Og endelig har Beatrix oppnådd den folkelige støtten og populariteten hun har kjempet hele livet for å oppnå. Folket har hyllet henne i dagevis, og morgendagens seremoni vil være preget av glede og ikke opptøyer.

Beatrix forlater tronen på et tidspunkt med rekordoppslutning. 70 prosent av nederlenderne setter nå pris på arbeidet hennes. Og det virker som om denne populariteten skal fortsette. I morgen starter påtroppende kong Willem-Alexander og argentinske dronning Máxima sine embeter som Nederlands statsoverhoder med en popularitetsrate på hele 69 prosent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no