See also:
» 17.03.2014 - Narkoturisme: Amsterdam stenger coffeeshoppene
» 14.01.2014 - Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold
» 03.12.2013 - Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart
» 23.10.2013 - Nederlendere opprørt: FN vil avvikle "rasistisk" førjulsfest
» 01.10.2013 - Folketelling med krutt i Bosnia-Hercegovina
» 29.04.2013 - Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær
» 19.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger raskt i Nederland
» 27.03.2013 - Bosnisk-serbiske ledere av konsentrasjonsleire dømtChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avdekte massegraver etter folkemordet i Srebrenica i 1995, som ble identifisert og begravet på ny i 2010
© Paul Katzenberger/GNU/Kureren
Samfunn - Nederland | Bosnia-Hercegovina

Domstol: Nederland delansvarlig for Srebrenica

Ratko Mladic i retten i juni 2011. Mladic førte kommandoen over massakren i Srebrenica

© ICTY/Kureren
Kureren, 6. september 2013
- Nederlands høyesterett bekrefter i dag at den nederlandske FN-bataljonen i Bosnia-Hercegovina hadde ansvaret for at tre muslimske menn fra Srebrenica ble drept i massakren i juli 1995. Mennene hadde søkt tilflukt hos nederlenderne men ble forvist og dermed utlevert til morderne.

Høyesterett i Den Haag, Hoge Raad, bekrefter dermed i dag en kjennelse fra lavere rettsinstanser i Nederland, der pårørende til de tre ofrene hadde gått til sak mot den nederlandske staten.

Det var en bosnisk oversetter som jobbet for den daværende nederlandske FN-bataljonen Dutchbat og de etterlatte etter en bosnisk elektriker som gikk til sak mot den nederlandske staten. Det var familiemedlemmene deres som ble bortvist fra FN-militærbasen i det som ble omtalt som FNs sikre sone i Srebrenica.

Dermed ble de tre bosniske muslimene drept sammen med 8000 menn og gutter i den store massakren i Srebrenica, utført av bosniskserbiske militser under Ratko Mladic' befal. Den nederlandske bataljonen, som skulle garantere den "sikre sonen" i Srebrenica, grep ikke inn i massakren men trakk seg tilbake i militærbasen sin.

Ifølge de to høyesterettsdommene er dermed "den nederlandske staten ansvarlig for døden til tre muslimske menn fra Srebrenica."

Den første dommen gikk i favør av oversetteren Hasan Nuhanović, som var lokalt FN-ansatt på militærbasen ved Srebrenica. Nuhanović hadde et FN-pass og var dermed på listen over lokalt personal som Dutchbat skulle evakuere ved behov. Men oversetteren hadde også hentet sin far, mor og bror til militærbasen for å få beskyttelse etter at bosniskserbiske styrker tok kontroll over Srebrenica.

Siden familiemedlemmene til Nuhanović ikke sto på listen over lokalt ansatte, bestemte den nederlandske kommandoen at de måtte bortvises fra området. Kort etter ble faren og broren drept av bosniskserbiske militsstyrker.

De andre saksøkerne, de etterlatte etter Rizo Mustafić, vant også frem i det nederlandske rettssystemet. Mustafić var ansatt som elektriker i Srebrenica kommune og hadde FN-militærbasen som arbeidsplass, der han hadde ansvar for det elektriske systemet. Fortsatt i jobb på FN-basen, søkte han tilflukt der sammen med kone og barn da Srebrenica falt til de fiendtlige militsene.

Men og

Den overlevende Hasan Mustafic har engasjert seg sterkt i å få rettferd for ofrene i Srebrenica

© NYC/Kureren
så Mustafić og familien hans ble bortvist fra sikkerheten på FN-basen. Kort tid etter ble han drept, mens kona og barna overlevde massakren i Srebrenica. Det er disse overlevende som har vært den drivende parten i anklagene mot den nederlandske staten.

Hvem er ansvarlig?
Nederlandsk høyesterett måtte i første rekke ta stilling til to prinsippspørsmål. Kan den nederlandske staten holdes ansvarlig for handlingene til Dutchbat, og var handlingene til Dutchbat ulovlige?

På det første spørsmålet kom retten frem til at både FN og Nederland var ansvarlige. Men ifølge folkeretten kunne man ikke bare skylde på FN-systemet, som ledet den internasjonale operasjonen, men også den nederlandske staten. Dette var fordi "staten hadde effektiv kontroll over handlingene til Dutchbat" og ga ordre om hvordan nederlenderne skulle forholde seg i felt. Dermed hadde også den nederlandske staten det endelige ansvaret for avgjørelsen om å bortvise sivile bosniske muslimer i Srebrenica.

På det andre spørsmålet konkluderte høyesterett i Den Haag at handlingene hadde vært "ulovlige ifølge den nasjonale lovgivningen i Bosnia-Hercegovina." Retten kritiserte statsadvokatens argument om at nederlandske FN-styrker ikke ville måtte rette seg etter lokalt lovverk og kalte påstanden for "uakseptabel". Da ville styrkene opptre i et rettsløst rom, argumenterte høyesterett.

Det spekuleres derfor allerede om at dagens dom kan få internasjonale konsekvenser. Den vil kunne sette presedens for den juridiske ansvarsfordelingen ved deltakelse i FN-operasjoner, og kan i ytterste konsekvens skremme medlemsland fra å bidra i slike operasjoner, hevdes det.

Men i Den Haag har det først og fremst vært jubel i dag. Særlig kona og de nå voksne barna til den bosniske elektrikeren Rizo Mustafić var lykkelige for endelig å ha vunnet frem med sin sak. Endelig er ansvaret plassert for at mannen og faren ble vist bort til sin sikre død, den skjebnesvangre dagen, den 13. juli 1995.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no