See also:
» 17.03.2014 - Narkoturisme: Amsterdam stenger coffeeshoppene
» 14.01.2014 - Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold
» 03.12.2013 - Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart
» 09.09.2013 - "Ny" van Gogh oppdaget i Norge
» 06.09.2013 - Domstol: Nederland delansvarlig for Srebrenica
» 29.04.2013 - Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær
» 05.04.2013 - Nederlands Rijksmuseum gjenåpnes etter 10 år
» 22.02.2013 - Religiøs kunst fra 1400-tallet gjøres interaktivChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Populær i Nederland: Sinterklaas (Sankt Nikolas) med sine svarte tjenere
© Pietitie/Facebook/Kureren
Kultur | Samfunn - Nederland

Nederlendere opprørt: FN vil avvikle "rasistisk" førjulsfest

Professor Verene Shepherd ber nederlenderne om å avvikle Sinterklaas-tradisjonen

© University of the West Indies/Kureren
Kureren, 23. oktober 2013
- I Nederland feires førjulstiden med ankomsten av Sankt Nikolas og hans tjener Svarte-Petter, som deler ut godteri til barna. Et FN-panel har nå stemplet feiringen rasistisk og ber om at den avsvikles. Det setter sinnene i kok i Nederland.

Sist i november ankommer "Sinterklaas", det nederlandske navnet på Sankt Nikolas, Nederland i et dampskip fra Spania. Med seg har han sin svarte og skøyeraktige tjener "Zwarte Pieten" (Svarte-Petter). I to uker hylles de to i hele landet, ikke minst av kjøpmannsstanden, og tusenvis av barn maler ansiktet svart og går rundt i artige kostymer som skal forestille skøyeren Svarte-Petter.

Men innvandrere fra tidligere nederlandske kolonier som Surinam og Antillene har i årevis beklaget seg over denne tradisjonen, som de mener er rasistisk. Mørkhudede fremstilles generelt som artige men dumme tjenere. Standardkostymet inneholder en krøllete svart parykk, rød leppestift for ekstra store lepper og fargerike klær.

Anti-rasistiske grupper i Nederland ba derfor FN vurdere tradisjonen, som de anser både som rasistisk og som en forherligelse av slaveriet.

Professor Verene Shepherd, selv med bakgrunn fra Jamaica, har ledet et panel i FNs arbeidsgruppe som befatter seg med rasisme og har sett nærmere på den nederlandske Sinterklaas-tradisjonen. Panelet har forhørt seg med nederlandske myndigheter hva den akter å gjøre med klagene om "Svarte-Petter-figuren som et stereotypisk bilde som fremmer rasebaserte forskjeller og rasisme."

Nederlandske myndigheter har så langt prøvd å avverge de kritiske spørsmålene fra FN-panelet med å henvise til jobben som gjøres i landet for å bekjempe rasisme, men innrømmer også at "rollen Svarte-Petter spiller, noen ganger vekker offentlig debatt."

Ifølge et brev fra den nederlandske FN-ambassaden i juli i år, ble det i fjor registrert 204 klager om rasisme i forbindelse med Svarte-Petter-figuren bare i Amsterdam. Men brevet understreker også at myndighetene først og fremst ser på Sinterklaas-tradisjonen som en uskyldig barnefeiring.

"Tradisjonen bør avvikles"
Nå går Professor Shepherd lengre i kritikken.

Under denne logoen hevder Facebook-petisjonen at Svarte-Petter-figuren ikke fremmer stereotyper

© Pietitie/Facebook/Kureren
På et direkteoverført tv-program appellerte hun i går til statsminister Mark Rutte om å sette en stopper for denne tradisjonen, som "ikke hører hjemme i det 21. århundret." Shepherd sier at fremstillingen av Svarte-Petter er "direkte fornærmende" for mennesker med afrikanske røtter som henne selv.

Shepherd understreket at FN-panelet fortsatt ikke har konkludert arbeidet sitt, noe som vil skje i løpet av november. Men informasjonen hun og kollegaene hadde fått så langt gikk klart i retning av at feiringen hadde rasistiske undertoner og fremmet stereotypiske bilder av mørkhudede mennesker. Svarte-Petter fremsto også i stor grad som slaven til Sinterklaas, fremhevet Shepherd.

Hun oppfordret derfor statsminister Rutte til å gripe inn. Statsministeren burde "instruere" gruppene som organiserer feiringen om å slutte med dette, sa Cambridge-professoren på vegne av FN.

Nederlenderne ble først i forrige uke oppmerksom på at en FN-gruppe befattet seg med førjulsfeiringen deres, noe som vakte stor oppsikt i landet. Statsminister Rutte understreket at fremstillingen av Svarte-Petter ikke var et regjeringsansvar men et samfunnsansvar, og flere nederlandske parlamentsmedlemmer har nå annonsert at de vil oppsøke Shepherd på hennes FN-kontor i New York.

Men den sterkeste reaksjonen har kommet fra folkedypet, og viser at nederlenderne ikke er interessert i å la seg belære av FN hvilke tradisjoner de skal bevare og hvilke de skal forkaste. I løpet av få dager har en petisjon på Facebook om å bevare Svarte-Petter-figuren fått over en million tilhengere. Og der strømmer det inn opprørte kommentarer om FNs innblanding i en "uskyldig" feiring for barna.

Ifølge en meningsmåling fra i går sier 92 prosent av nederlenderne at de ikke ser på Svarte-Petter som slaven til Sinterklaas. Og hele 91 prosent mener at figuren fremstilles på en uproblematisk måte.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no