See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 03.12.2013 - Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart
» 12.09.2013 - Skatteflukt til Nederland fra eurokriselandene
» 19.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger raskt i Nederland
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nederlands konge Willem-Alexander og dronning Maxima under parlamentsåpningen i går
© Rijksoverheid/Kureren
Økonomi - Nederland

Nederland varsler avskaffelse av velferdsstaten

Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem (i midten) ankommer parlamentsåpningen

© Rijksoverheid/Kureren
Kureren, 18. september 2013
- I trontalen i det nederlandske parlamentet varslet kong Willem-Alexander, på vegne av regjeringen, at den klassiske velferdsstaten snart ikke vil eksistere lenger. Han oppfordret "alle som er i stand til det" til å "overta ansvaret for eget liv og sine pårørende."

Trontalen i det nederlandske parlamentet i går ble en historisk hendelse av to grunner. Det var første gang Nederlands nye konge, Willem-Alexander, besteg talerstolen; og han måtte overbringe et revolusjonært budskap fra regjeringen om at velferdsstaten nå gradvis skal avskaffes.

Nederland har i det siste året merket effektene av eurokrisen. Det er både en boligboble som brister i landet, og økonomien har i fire kvartaler på rad registrert negativ vekst. På tross av tøffe sparetiltak fra den liberalkonservative koalisjonsregjeringen til statsminister Mark Rutte, forventer landets finansdepartement fortsatt økt statsgjeld og fortsatt store budsjettunderskudd i år og neste år.

Finansminister Jeroen Dijsselbloem har allerede gjennomført flere kutt i statsutgiftene og innført høyere skatter. Og ved presentasjonen av budsjettet for 2014 varslet Dijsselbloem ytterligere utgiftskutt på 6 milliarder euro (47 milliarder kroner). Det er først og fremst i helsevesenet og sosialtjenesten at det skal kuttes. Det blir mindre utbetalinger for mottakere av barnetrygd, sosialpenger og pensjoner.

Trontalen i Nederland er som i Norge: Den er forfattet av regjeringen og fremføres av kongen, og det er regjeringens program for kommende periode som legges frem.

Willem-Alexander ble dermed gitt i oppdrag å forklare konsekvensene av kommende års budsjett, som ikke var noe mindre enn at velferdsstatens tid nå er i ferd med å gå ut. "Økonomien vår svekkes, og dette har pågått over lengre tid," sa kongen. "På grunn av finanskrisen har de økonomiske problemene til og med styrket seg. En del av velstanden vår blir finansiert gjennom å ta opp lån. Nå er kanskje tidspunktet kommet der borgerne, bedriftene og bankene kommer på banen."

"Den klassiske velferdsstaten forvandles sakte men sikkert til et bidragssamfunn," forklarte kongen, og enhver som hadde anledning måtte

Den nederlandske fagforeningslederen Ton Heerts

© FNV/Kureren
nå bidra med sin skjerv for å sikre egen velferd og ta vare på sine pårørende.

"Overgangen til et bidragssamfunn er særlig avgjørende når det gjelder sosialforsikringene og for dem som trenger langvarig pleie. Det er akkurat i disse sektorene at den klassiske velferdsstaten i andre halvdel av 1900-tallet har skapt systemer som i sin nåværende form verken er bærekraftige eller lever opp til forventningene til borgerne," het det i regjeringserklæringen.

Regjeringen varsler dermed at borgerne i større grad må ty til private løsninger for seg selv og sine pårørende, og private forsikringer vil spille en større rolle i helse- og omsorgssektoren. Statlige velferdsordninger bygges ned og trygdeordningene kuttes. Tankegangen finner relativt stor gjenklang blant nederlendere flest, ifølge lokale meningsmålinger.

Men den største nederlandske fagorganisasjonen, FNV, er ikke enig i regjeringens "katastrofale" kuttpolitikk og nedbyggingen av velferdsstaten. FNV-leder Ton Heerts sier at det nå er viktigere å "investere i folk og arbeidsplasser" enn å fremme ytterligere kutt. Dersom folket ble gitt et minstemål av tillit til økonomien, ville forbruke øke og hjulene komme i gang igjen, sier Heerts.

"Kjøpekraften for folk flest vil synke også i 2014, i tillegg til at arbeidsledigheten øker og arbeidsfolk frykter for jobben sin. Jeg kan bare trekke slutningen at denne tiltakspakken blir en svært bitter pille for mange," sier FNV-lederen.

"Ikke statsfinansene, men det å slåss mot arbeidsledigheten, bør være regjeringens første prioritet," skriver fagorganisasjonen i et brev til statsministeren. "Det er nettopp krympningen av økonomien som fører til den dårlige budsjettbalansen," skriver FNV, som mener dette kun blir enda verre med regjeringens budsjettkutt på 6 milliarder euro, som vil få "arbeidsledigheten til å vokse ytterligere og skape mer fattigdom."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no