See also:
» 25.02.2014 - Brasil og EU samles om å skape nettuavhengighet fra USA
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 24.10.2013 - "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA"
» 23.10.2013 - Svar på spionasje: EU vil bryte banksamarbeid med USA
» 03.07.2013 - Bolivia rystes av "kidnappingen" av presidenten i Europa
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåking











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Krever ny giv for europeisk IT-sektor: Alexander Dobrindt, generalsekretær i det tyske partiet CSU
© CSU Passau/Kureren
Politikk - Europa

Europa våkner og vurderer tiltak mot USAs spionasje

Vil bli bedre enn USA på spionasje: Frankrikes handelsminister Nicole Bricq

© Parti socialiste/Kureren
Kureren, 31. oktober 2013
- Europa har fått nok av USAs spionasje og dominans på nettet. Og mens land som Brasil planlegger større nettuavhengighet fra USA, begynner mange stemmer i EU nå å kreve at Europa utfordrer USAs teknologiske overlegenhet og bli mer selvstendig i IT-sektoren.

Etter at ble kjent at amerikansk etterretning har spionert på regjeringer, bedrifter og vanlige borgere i mange europeiske land, kommer stadig flere europeiske politikere på banen og krever en mer kraftfull politikk for å beskytte seg og borgerne mot USA.

I Tyskland har debatten om mulige tiltak allerede begynt. "Digitaliseringen av verden må ikke føre til et digitalt verdensherredømme, som deles mellom USA og Kina," sa Alexander Dobrindt til den tyske avisen Die Welt i går. Dobrindt er generalsekretær i regjeringspartiet CSU.

Den bayerske politikeren oppfordret europeere til å trekke konklusjoner fra den massive avlyttingsskandalen som involverer det amerikanske byrået NSA og å overvinne kontinentets teknologiske tilbakeståenhet.

Europa må "klare å få til et teknologisk sprang" dersom kontinentet skal bli tatt på alvor som en likeverdig partner. Det gjelder "å samle kompetanse og finansiell styrke til europeiske bedrifter for å bedre de digitale mulighetene våre," krever Dobrindt. "Dette er et gigantisk prosjekt for politikk og næringsliv i Europa."

Dobrindt avviste også den planlagte etableringen av en parlamentarisk komité for å granske NSA-affæren, fordi "et slikt organ ikke kan ha noen effekt," sa han. Han kritiserte den amerikanske masseavlyttingen som "moralsk forkastelig" og sa at myndighetene i Washington må "legge kortene på bordet og beklage."

Dobrindt kommenterte også dagens lovgivning om datalagring i Tyskland og EU. "En seks måneders lagring av all telefon- og Internett-data vekker mistanke i folket," sa den konservative politikeren. "Vi må ikke utelukke en ny vurdering. Datasikkerhet må være en prioritet i hele den kommende parlamentsperioden," la han til.

I tyske medier går debatten høyt om både NSAs massive avlytting av borgerne og det upopulære datalagringsdirektivet. I Berlin-avisen Cicero tas det til orde for at Europa nå reagerer på lik måte som USA, da verdensmakten ble tatt på sengen av Sovjets oppskyting av satellitten Sputnik. Amerikanerne var sjokkert, "men så satset de alt på å bli nummer én i romfarten." Nå måtte europeerne reagere på samme måte, krever Cicero.

Frankrike trekker konsekvenser
Frankrike er også blant landene som reagerer sterkest etter at det ble kjent at amerikanske NSA d

Innkaller til krisemøte: Italias statsminister Enrico Letta

© Enrico Letta/Kureren
rev massiv overvåking av telefonsamtaler i landet. Nå varsler myndighetene i Paris at de skal øke innsatsen for å "overgå" USA i økonomisk og annen spionasje.

I Paris sier den franske handelsministeren, Nicole Bricq, at "økonomisk spionasje er en realitet. Det nytter ikke å sutre. Jeg tror at vi må bli bedre og mer organisert." Og den franske handelsministeren vil dermed ruste seg for et motangrep: "Frankrike må være bedre enn USA."

Til den franske avisen L'Humanité sier Bricq at "et flott land som Frankrike også skal ha sine verktøy" og "det finnes ikke mangler på dette området." Og særlig viktig var den økonomiske etterretningen, sier handelsministeren, fordi vi må "vite hva som skjer i andre land".

Les mer om USAs spionasje mot Frankrike i denne artikkelen: "USAs spionasje i Frankrike større enn antatt".

Også i Italia er det sterke reaksjoner etter at det ble kjent at USA overvåket rundt 46 millioner telefonsamtaler, kun mellom desember 2012 og januar 2013. Ifølge den italienske avisen Corriere della Sera, har Italias statsminister Enrico Letta innkalt den nasjonale sikkerhetskomiteen til et krisemøte i morgen med tanke på å vurdere nye tiltak for å forbedre landets datasikkerhet.

I Spania har statsadvokaten har gitt fullmakt til å etterforske om NSA har bedrevet ulovlig spionasje av telefonsamtaler og e-poster. Tiltaket kom bare noen dager etter at spansk presse avslørte at amerikanske NSA har ikke bare avlyttet telefonsamtaler, SMS og e-poster til millioner av spanjoler, men også politikere og medlemmer av Spanias regjering.

Les mer om USAs spionasje mot Spania i denne artikkelen: "USA spionerte på Spanias regjering og millioner av spanjoler".

Også for bare noen dager siden sa EUs justiskommissær Viviane Reding at man burde vurdere å etablere en felles europeisk etterretningstjeneste som en motvekt til amerikanske NSA. Hun krevde videre en styrking av den digitale sikkerheten på europeisk nivå.

"De siste spionaskeskandalene viser at datasikkerheten må gjelde for alle, både e-posten til befolkningen og telefonen til Angela Merkel. Nå trenger vi et større europeisk regelverk mot de store farene av overvåkingen," sa Reding.

Brasil leder an i kampen

Vil ha et europeisk NSA: EUs justiskommissær Viviane Reding

© EU-kommisjonen/Kureren
mot NSA

Og mens EU begynner å våkne etter spionasjeskandalen, har ett land allerede satt i gang store og konkrete tiltak for å bli uavhengighet av USA når det gjelder digitale tjenester. Det er Brasil.

Allerede i september annonserte myndighetene i Brasil at de skulle legge en direkte sjøkabelforbindelse til Europa. Regjeringen i Brasilia jobber nå også med en avansert plan for å redusere nettrafikken via servere som er basert i USA. Blant tiltakene som regjeringen vurderer, er å tvinge Internett-giganter som Google og Facebook til å installere egne servere på brasiliansk territorium, slik at disse må følge lovene om personvern i det søramerikanske landet.

Men regjeringen er også i gang med å lansere en statlig sponset e-posttjeneste som skal fungere som et alternativ til Gmail, Yahoo Mail, Hotmail og andre USA-baserte e-posttjenester. Også egne søkemotorer blir diskutert. Slik vil brasilianere unngå å bruke amerikanske tjenester og dermed også systematisk overvåkning fra NSA

Les mer om Brasils kamp mot NSA i disse artiklene: "Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA" og "Brasil utfordrer Google med ny, gratis e-post".

Så langt har debatten i Europa ikke kommet. Riktignok krever det europeiske parlamentet nå at man skal legge SWIFT-avtalen mellom USA og EU på is, noe som vil bety at all informasjon om bankoverføringer som foretas i Europa ikke lenger vil bli utlevert til amerikanerne. Også europeisk produsert software som krypteringsprogrammer opplever nå et stort oppsving, men uten at det står noen samlet europeisk politikk bak dette.

Og det vil kanskje bli vanskelig å få til like gjennomgripende tiltak på europeisk nivå som i Brasil. Innad i EU er det nemlig langt fra enighet om å avgrense seg mot USA, ikke minst fordi Storbritannia opptrer som et amerikansk gjøkegg i unionen. Statsminister David Cameron gikk i forrige uke sterkt ut mot varsler Edward Snowden og europeiske medier som har avslørt NSAs og britenes eget overvåkningsprogram.

Mediene spilte på lag med terroristene, hevdet den britiske statsministeren. Uttalelsen kom dagen etter at Snowden-dokumentene viste at Storbritannia driver en massiv industrispionasje på EU- og NATO-partner Italia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no