See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USAs president Barack Obama og Frankrikes president François Hollande
© Pete Souza/White House/Kureren
Politikk - Frankrike

USAs spionasje i Frankrike større enn antatt

USAs utenriksminister John Kerry og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius

© C. Bailleul/MAE/Kureren
Kureren, 22. oktober 2013
- Avsløringene om USAs spionasje i Frankrike vokser i omfang. I går ble det kjent at amerikanske NSA drev massiv overvåking av telefonsamtaler i Frankrike, og i dag avslører Le Monde at også franske ambassader er blitt avlyttet. Regjeringen i Paris krever en forklaring fra USA.

Det var den franske storavisen Le Monde som i går avslørte at amerikansk etterretning har overvåket og registrert 70,3 millioner telefonsamtaler i Frankrike, kun i perioden fra 10. desember 2012 til 8. januar 2013. Informasjonen kom fra dokumenter levert av varsleren og tidligere NSA-ansatt Edward Snowden.

Den franske avisen krevde i en leder i går en kraftig reaksjon fra den franske regjeringen: "I Storbritannia og Tyskland førte det til en livlig debatt da det ble oppdaget at personlige data ble samlet inn av NSA, og at etterretningstjenestene i disse landene var involvert. Vi kan bare håpe at det samme skjer i Frankrike. Og at EU tar en aktiv del i den."

Reaksjonene har nå kommet. Allerede i går kalte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius USAs ambassadør Charles Rivkin inn på teppet for å få en forklaring rundt saken.

Ifølge en talsmann for det franske utenriksdepartementet har ministeren bedt Rivkin om "så fort som mulig å komme med et svar på våre bekymringer. Vi minnet ham om at en slik praksis er helt uakseptabel mellom allierte, og de burde forsikre oss om at dette ikke kommer til å skje igjen."

Men i dag fordyper skandalen seg. Le Monde publiserer nå enda mer informasjon om saken, og avslører at National Security Agencys (NSA) også spionerte på den franske ambassaden i Washington, samt franske representasjoner overfor FN i New York og Washington.

Ifølge et NSA-notat fra den 10. september 2010, var det to operasjoner i gang for å spionere på franske interesser i USA: "Operasjon Wabash" spionerte på den franske ambassaden i USA og "Operasjon Blackfoot" spionerte på den franske representasjonen overfor FN.

President Hollande er opprørt
Nå har også Frankrikes president François Hollande fått nok. Ifølge Élysée-palasset i Paris ringte Hollande til president Barack Obama i natt for å utrykke "sin dype misnøye med en slik uakseptabel praksis blant allierte og venner."

Frankrikes president sa til Obama at USA "har tilsidesatt personvernet til franske borgere." Hollande ba videre Obama om utdypende forklaringer om NSAs spionasjeprogram mot Frankrike, samt tilgang til all informasjon som varsleren Snowden kan ha.

Imens har Det hvite hus i dag kommet med en uttalelse der amerikanerne skildrer samtalen mellom Hollande og Obama på en andre måte. "Presidenten Obama og president Hollande diskuterte de ferske avsløringene i pressen, hvorav noen er fordreide og andre reiser legitime spørsmål om denne praksisen mellom venner og allierte," presiserer pressemeldingen fra Washington.

Midt i denne skandalen er USAs utenriksminister John Kerry på besøk i Paris. Da han i går ble spurt om de nye avsløringene, var Kerry svært kort i kommentarene, men svarte at "vi kommer til å ha løpende, tosidige samtaler, også med våre franske partnere, som tar opp dette spørsmålet."

I dag hadde Kerry et møte med den franske utenriksministeren, Laurent Fabius. Det ble ikke satt av tid til å orientere pressen om hva som hadde blitt drøftet på møtet i etterhånd.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no