See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Frankrikes president François Hollande under pressekonferansen på tirsdag
© Présidence de la République/Kureren
Politikk | Økonomi - Frankrike

Hollandes økonomiske reformer tas godt imot

Frankrikes president François Hollande så selvsikker ut under pressekonferansen

© Présidence de la République/Kureren
Kureren, 16. januar 2014
- Frankrikes president François Hollande har varslet store økonomiske reformer i et forsøk på å gjenopplive tilliten til landets stillestående økonomi. Reformene blir tatt godt imot av sosialistene, opposisjonen og arbeidsgivere i Frankrike, men også utenfor landet.

Etter 18 måneder ved makten, annonserte Hollande på tirsdag et radikalt skifte i retning en mer liberal økonomisk politikk. Han ba videre om en "ansvarspakt" (Le pacte de responsabilité) i arbeidslivet som innebærer å redusere avgiftene til arbeidsgiverne i bytte mot nye investeringer og etablering av arbeidsplasser.

Den nest største økonomien i eurosonen opplevde knapt noen vekst i 2013. Arbeidsledigheten i Frankrike er i underkant av 11 prosent, høyere enn for et år siden, og har ligget på rundt 10 prosent i over et tiår. Samtidig har president Hollande den laveste støtten på meningsmålingene noen sittende fransk statsleder noensinne har hatt.

"Det er på tide å løse det viktigste problemet landet vårt står overfor," erklærte Hollande til hundrevis av reportere på tirsdag. "Vi må produsere mer, og vi må produsere bedre," forklarte han til de fremmøtte, selv om de fleste var mer interessert i nylige avsløringer om privatlivet til presidenten.

Hollande ble valgt i 2012, med løfter om å fokusere mer på økt sysselsetting enn på nye sparetiltak. Den sosialistiske presidenten har prøvd seg famlende frem med ulike reformer i over ett år. Han startet med å øke skattene i stedet for å kutte utgiftene for å styrke statsfinansene, men dette ledet kun til mindre aktivitet i næringslivet. Heller ikke Hollandes reformer i arbeidsmarkedet har fungert for å stimulere til nye investeringer i Frankrike.

Både de europeiske partnerne og internasjonale institusjoner har oppfordret den franske presidenten til å være dristigere i sine økonomiske reformer. Og ratingbyråene nedgraderte Frankrike i november da de fryktet at regjeringen ikke ville være i stand til å gjenopprette konkurranseevnen i økonomien.

Hittil har derfor Holl

Fornøyd: Laurence Parisot, tidligere leder i arbeidsgiverorganisasjon MEDEF

© François Van Zon/GNU/Kureren
andes økonomiske politikk blitt sett på som mislykket, både i Frankrike og utenfor, og presidenten var derfor tvunget til å handle. Hollande tok derfor en annen tone på tirsdag, og han understreket behovet for å redusere kostnadene for arbeidsgivere. "Vi kan ikke redusere arbeidsledigheten med mindre vi stimulerer bedriftene til å skape nye arbeidsplasser," påpekte presidenten.

I tillegg til å kutte kostnadene for arbeidsgiverne, annonserte presidenten også at det skal ryddes opp i forskrifter og unødig byråkrati i landet, noe som er til hinder for nyetableringer.

Videre kunngjorde presidenten at de offentlige utgiftene skal reduseres med om lag 50 milliarder euro (rundt 417 milliarder kroner) mellom 2015 og 2017. Disse kuttene representerer en beskjeden innstramning i forhold til sparemålene som allerede var satt for 2014. De inneholder et tilleggskutt på 15 milliarder euro (rundt 125 milliarder kroner).

For å gjennomføre disse relativt omfattende sparetiltakene mellom 2015 og 2017, skal den franske regjeringen etablere et "strategisk råd" som skal møtes månedlig for å vurdere de offentlige utgiftene. "Staten skal bli eksemplarisk i forhold til å redusere de offentlige utgiftene," lovte Hollande.

Til slutt bemerket presidenten at ungdomsledigheten, etter "en dyp og langvarig krise", har gått ned i de siste seks månedene og at ledighetstallene nå har stabilisert seg. Men til tross for denne nye trenden "har vi ikke vunnet kampen mot arbeidsledigheten," innrømte Hollande.

Generelt positive reaksjoner
De nye tiltakene president Hollande presenterte på tirsdag har allerede klart å overbevise mange av de økonomiske aktørene i landet. Laurence Parisot, den mektige tidligere lederen i landets største ar

Fornøyd: Frankrikes tidligere statsminister Jean-Pierre Raffarin

© Yannick Favennec/GNU/Kureren
beidsgiverorganisasjon MEDEF, påpeker at hun er svært fornøyd.

Til den franske avisen Le Figaro sa Parisot på onsdag at, "i går var François Hollande leder for et land som befant seg i svært alvorlige økonomiske vanskeligheter. Men han presenterte en politikk som er god; en politikk alle kan enes om."

Ifølge Parisot har Hollande presentert et stort "arbeidsprogram" som landet i felleskap nå må leve opp til "kollektivt." MEDEF-lederen oppfordret alle til å delta i den nasjonale dugnaden.

Også Christian Noyer, guvernør i Frankrikes nasjonalbank, mener at "ansvarspakten" Hollande presenterte vil komme til å hjelpe å fremme den økonomiske veksten i landet. "Pakten vil bedre konkurranseevnen i næringslivet, samt redusere forskrifter og unødig byråkrati. For å fremme veksten, må det raskt gjøres beslutninger, og disse beslutningene må gjennomføres raskt," påpeker Noyer.

Også sosialistene støtter, noe overraskende, Hollande. Harlem Dési, generalsekretæren i Sosialistpartiet (PS), sa i dag til franske medier at han ikke hadde "noen tvil" om at det er et flertall som støtter Hollandes pakt. Dési oppfordret alle de politiske partiene til å være med å "bygge opp Frankrike etter krisen, etter modell fra motstandsbevegelsen etter krigen."

Ikke engang det konservative opposisjonspartiet UMP finner noen vesentlige ankepunkter i forhold til Hollandes "ansvarspakt" og de annonserte reformene. Partiet lover derimot å delta i den nasjonale dugnaden for å få Frankrike ut av krisen.

"Det er fortsatt mye arbeid å gjøre, men vi må være klar over at dette politiske skiftet er kjærkomment", sier den tidligere konservative statsministeren, Jean-Pierre Raffarin. Og han legger til at, "til slutt har presidenten kommet med en klar

Fornøyd: Den tyske nye utenriksministeren, Frank-Walter Steinmeier

© Heinrich-Böll-Stiftung/Kureren
visjon i forhold til den globale økonomiske situasjonen."

Det ser ut som om det kun er fagforeningene som er misfornøyde. Den kommunistisk orienterte fagforeningen CGT kritiserer at dette er "en politikk der regjeringen samarbeider med arbeidsgiverorganisasjon MEDEF". Også Jean-Claude Mailly, lederen for fagforeningen Force ouvrière, kritiserer at "Hollande kun bekrefter de liberale tendensene i politikken sin."

Berlin jubler
Også den tyske regjeringen ønsker Hollandes økonomiske reformer velkommen. I Tyskland har man i flere år sett med bekymring på hvordan nabolandet har havnet i dypere økonomiske problemer, og man fryktet at Paris snart ikke ville kunne være med og bidra til å finansiere krisepakkene i Europa.

Ifølge den nye, sosialdemokratiske utenriksministeren, Frank-Walter Steinmeier, "tjener styrkingen av Frankrike interessene til alle europeere." Steinmeier sier at "det den franske presidenten har presentert, er modig. Jeg er veldig fornøyd med kunngjøringen til Hollande," legger den tyske utenriksministeren til.

"En nyorientering av den franske økonomiske politikken kan bare ses på som gode nyheter i forhold til interessene til hele Europa," mener den tyske ministeren. "Vi er alle interessert i at den franske økonomiske styrkes, og at Frankrike blir igjen et av Europas økonomiske lokomotiver," legger han til.

Også Tysklands konservative finansminister, Wolfgang Schäuble, erklærer sin "store respekt" overfor Hollandes nye reformiver, og forbundskansler Angela Merkels talsmann fremhever at det er i hele Europas interesse at den franske økonomien går godt. Både Schäuble og Merkel uttalte seg i fjor kritisk til Hollandes manglende vilje til å fremlegge dyptgripende reformer eller sparetiltak.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no