See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Storfornøyd: Marine Le Pen, lederen av Front National
© Rémi Noyon/GNU/Kureren
Politikk - Frankrike

Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike

Nederlag: Frankrikes president François Hollande (PS)

© Élysée/Kureren
Kureren, 24. mars 2014
- Det innvandringsfiendtlige partiet Front National (FN) oppnådde et historisk gjennombrudd i den første runden av lokalvalget i Frankrike. Velgerne straffet sosialistene mens den konservative opposisjonen gjorde det overraskende bra. Men valgdeltakelsen var historisk lav.

Ifølge de første resultatene fikk FN, ledet av Marine Le Pen, 5 prosent av stemmene, fire prosentpoeng mer enn ved det siste lokalvalget i 2008, da partiet ikke fikk en eneste ordfører. Med dette resultatet, som er svært mye bedre enn det høres ut, fortsetter partiet nå inn i andre valgrunde i rundt 200 av de 597 kommunene der FN presenterte valglister.

For selv om Front National kun fikk 5 prosent på nasjonalt nivå, var partiet en av de tre sterkeste kreftene der det presenterte lister. FN klarte bare å presentere 597 valglister i et land der det er 36.000 byer og tettsteder som velger en politisk ledelse. Dette beskjedne antallet lokale nominasjoner var det største FN har hatt i sin 42 år lange historie.

I byen Henin-Beaumont, et gammelt gruveområde nær den belgiske grensen der hele den franske arbeiderbevegelsen har sitt opphav, klarte Front National å få rent flertall. FNs kandidat Steeve Briois fikk 50,26 prosent av stemmene i første valgrunde på søndag, og han blir dermed byens neste ordfører uten å måtte gå gjennom enda en valgrunde.

Perpignan, Avignon, Forbach, Béziers og Fréjus er blant de andre 15-20 store og mellomstore byene der FNs kandidater fikk flest stemmer, men der de må konkurrere mot en annen kandidat i andre valgrunde, som holdes førstkommende søndag.

Et vendepunkt for FN
Partiets leder Marine Le Pen var entusiastisk i dag og sa at, "å ha vunnet i så mange byer, som Henin-Beaumont," var et bevis på at FN nå er "et sterkt parti på langsiktig vis."

Ifølge Le Pen har Nasjonal front nå blitt "et stort og uavhengig parti, en politisk kraft både på nasjonalt og på lokalt nivå," siterer den franske avisen Le Monde henne i dag. Og selv om FN ikke vil få mange ordførere, er det likevel et vendepunkt for partiet å vinne makten lokalt i deler av Frankrike.

Ifølge en undersøkelse fra februar sa 34 prosent av franskmenn at de ville stemme for Nasjonal Front. Og Le Pen hadde seilt opp som en av Frankrikes mest populære politikere. Les mer om FNs suksess i denne artikkelen: "Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front".

Det populistiske budskapet til Le Pen, som ved det siste presidentvalget fikk 18 prosent av stemmene, fortsetter å overbevis

Favoritt: Anne Hidalgo (PS) under valgkampen

© PS/Kureren
e et økende antall franskmenn. I tillegg til å oppnå enestående valgresultater i en rekke store og mellomstore byer, ser det ut til at partiet på ytre høyre nå reelt utfordrer det som hadde utviklet seg til et topartisystem i Frankrike. Både Sosialistpartiet (PS) og det konservative Union pour un mouvement populaire (UPM) går nå gjennom en svært vanskelig tid.

Den stillestående økonomien og fem millioner arbeidsledige ses på som et tegn på manglende evner hos den sosialistiske regjeringen. Høyresiden stilte derimot til valg med svært diskrediterte ledere, der blant andre ekspresident Sarkozy anklages for maktmisbruk.

Likevel gjorde de konservative det overraskende godt ved lokalvalget, der først og fremst sosialistene ble straffet hardt av velgerne. Ifølge de siste tallene fikk konservative UMP til sammen 46,5 prosent av stemmene i søndagens første valgrunde, mens Sosialistpartiet fikk 37,7 prosent. Begge partiene stilte lister i så å si alle valgkretser.

To kvinner kjemper om makten i Paris
Imens er lokalvalget i Paris, som ventet, blitt en kamp mellom to fremstående og erfarne kvinner for å bli hovedstadens neste ordfører: Sosialisten Anne Hidalgo og konservative Nathalie Kosciusko-Morizet.

Og mens mange spådde en klar seier for Hidalgo, som har vært storfavoritt i mange uker, må sosialistene likevel vente litt til før de får feire valgseieren i Paris.

Den første valgrunden vant nemlig Kosciusko-Morizet (UMP) knapt med 35,64 prosent av stemmene, mens Hidalgo (PS) kun fikk 34,40 prosent. Men Hidalgo anses fortsatt som favoritt. Hun kan til og med vinne uten å få flest stemmer neste uke på grunn av det spesielle valgsystemet i hovedstaden, som baserer seg på antall representanter fra hver av de 20 bydelene i Paris.

Les mer om ordførerkampen i Paris i denne artikkelen: "Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører".

Under 55 prosent av velgerne deltok i søndagens lokalvalg, nasjonalt sett, noe som er en historisk lav deltakelse.

Og i Paris var det kun i underkant av 40 prosent av velgerne som lot seg engasjere av førsterunden i duellen mellom Hidalgo og Kosciusko-Morizet. Det var imidlertid ett prosentpoeng mer enn for seks år siden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no