See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 12.02.2014 - Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bevegelsen "Bonnets rouges" (rødluene) protesterer nå i november
© Les Bonnets Rouges/Kureren
Politikk | Økonomi - Frankrike

Frankrike i revolusjonær modus

Upopulær: Frankrikes president Francois Hollande

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 18. november 2013
- President François Hollande har den laveste støtten noen sittende fransk statsleder noensinne har hatt. Protestene og streikene brer seg i landet, og Hollandes regjering har allerede måttet legge den nye miljøskatten på is for å stagge de mest radikale protestbevegelsene.

Søndagsavisen Journal du Dimanche brakte det mest negative budskapet president Hollande kunne ventet seg. Populariteten hans hadde dalt enda mer enn ved siste korsvei. Nå er det kun 20 prosent av franske velgere som mener den sosialistiske presidenten gjør en god jobb.

Dette er rekord i fransk etterkrigshistorie. Den forrige rekorden var fra 1991, da president François Mitterrand kun hadde støtte blant 22 prosent av franskmennene. Selv ikke Hollandes upopulære forgjenger, Nicolas Sarkozy, fikk noen gang en lavere oppslutning enn 28 prosent i meningsmålingene.

President Hollande får simpelthen ikke gjort noe for å takle de store problemene eurosonens nest største økonomi står overfor. Tvert imot. I tredje kvartal krympet den franske økonomien med 0,1 prosent, ifølge EU-byrået Eurostat, og arbeidsledigheten er krøpet over 11 prosent.

Det sosialistiske programmet Hollande ble valgt på har enten vist seg lite gjennomførbart eller å møte altfor stor motstand. Hollande hadde blant annet annonsert at han ville øke toppskatten for de aller rikeste til hele 75 prosent, noe velgerne i mai 2012 foretrakk fremfor en sparepolitikk som i andre kriseland i eurosonen. Men et forsøk på å øke toppskatten ble stanset av grunnlovsdomstolen i desember 2012.

Hollande prøver seg nå med en ny lovformulering for å øke skattebyrden for de aller rikeste. Men vinden har snudd, og nå protesterer folk mot denne toppskatten. En av grunnene er at franske fotballklubber, som ofte har superrike eiere, har truet med å stanse ligaen og streike mot skatten.

Protestbevegelser brer om seg
Men trusselen om en forballstreik er småtterier i forhold til andre protestbevegelser som sprer seg i Frankrike etter hvert som franskmennene mister enhver respekt for Hollande.

Det som har provosert mest er den såkalte écotaxe, en miljøskatt på innen- og utlandske lastebiler som skulle innføres i 2014. Lokalt skal det være mange arbeidsplasser som skal være truet på grunn av høyere transportkostnader på franske produkter, og dette har satt sinnene i kok, ikke bare blant transportarbeidere.

Senest på lørdag blokkerte flere tusen lastebiler riksveier og motorveier i store deler av Frankrike. I Bretagne, der flere bedrifter hevder at de vil gå konkurs på grunn av skatten, har såkalte "bonnets rouges" (rødluer) gått mer håndfast til verks og ramponert flere bomstasjoner der disse skattene skulle betales.

Regjeringen la forrige uke miljøskatten på is på grunn av de store protestene mot den. Men det har ikke hjulpet. Aksjonene og sabotasjen fortsetter over hele landet, og folk krever at skatten avlyses for godt, noe som ville vært et stort prestisjetap for president Hollande og regjeringen

Bevegelsen "Bonnets rouges" protesterer mot skatter og avgifter

© Les Bonnets Rouges/Kureren
hans.

Aksjonene til rødluene mot miljøskatten har til og med bredt seg videre til å bli en folkeaksjon mot skatter og avgifter. Det utføres sabotasjeaksjoner mot bomstasjoner og fartsmålere, og fotobokser langs veiene blir rett og slett hugd ned mens det er spontane aksjoner som sperrer veiene. Stemningen er revolusjonær, og folk er lei av det stadig økende skattenivået.

Skattetrykket er for høyt
For mens Hollande lovte at han skulle takle den svekkede økonomien i Frankrike ved å kreve inn penger fra de rikeste, er det i praksis blitt folk flest som må betale mer for at statsøkonomien skal holde seg innen akseptable grenser. Fra Hollande tiltrådte til 2014, dersom de planlagte skatteøkningene innføres, vil det totale skattenivået ha steget med to prosentpoeng til hele 46,5 prosent, flere prosentpoeng høyere enn i alle skandinaviske land.

I Frankrike har befolkningen generelt akseptert et høyt skattenivå fordi de sosiale tjenestene og har vært svært gode, alt fra helsevesenet til motorveiene. Men i og med krisen har ikke tjeneste blitt bedre, samtidig som det kommer stadig nye avgifter og skattekrav til folk flest.

Opprinnelig hadde president Hollande planlagt å øke statsinntektene med 6 milliarder euro (50 milliarder kroner) over skatteseddelen i 2014. Men med de mange protestbevegelsene på gang, har regjeringen annonsert en "skattepause" i 2014. Riktignok vil skatte øke noe, men de verste økningene, som miljøskatten, er foreløpig lagt på is.

Men "pausen" kommer for sent. Stemningen i folket har allerede snudd, og den har snudd seg mot Hollande og skatter og avgifter generelt. I forrige uke sluttet håndverkere seg til protestene mot miljøskatten og bompengene. På onsdag streiket bakere og håndverkere mot det generelle skattetrykket. Og nå går to millioner hesteeiere og ryttere ut i streik i protest mot "équitaxe", en økning av momsen for hestesporten fra 7 til 20 prosent.

Og mens folk irriterer seg over økningen av skattenivået, som allerede startet under Sarkozy, gir de Hollande og skattene skylden for at den franske økonomien går uventet dårlig. Også næringslivet og mange økonomer er enige i at regjeringspolitikken i Paris ikke er noen effektiv politikk for å styre Frankrike unna krisen, som de for øvrig også sa under president Sarkozy.

Men Hollande hadde gått til valg under slagordet "Le Changement, c'est maintenant" - det er nå vi skal få forandring. Forandringen har folk måttet se langt etter, og derfor stuper Hollande og sosialistene på meningsmålingene. Og den eneste som tjener på dette er det høyreekstreme Front National under Marine Le Pen, som i de siste månedene har vært det største partiet på meningsmålingene i Frankrike.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no