See also:
» 31.03.2014 - Frankrike får ny regjering etter sosialistenes valgtap
» 24.03.2014 - Historisk fremskritt for høyreekstreme i Frankrike
» 21.03.2014 - Lokalvalg: Paris vil få sin første kvinnelige ordfører
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 09.10.2013 - Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti
» 24.09.2013 - Frankrikes regjering: "Romfolket må utvises"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lederen av Nasjonal Front, Marine Le Pen, under forrige valgkamp
© Ernest Morales/GNU/Kureren
Politikk - Frankrike

Frankrike: 1 av 3 støtter Nasjonal Front

Familiebedrift: Pappa Jean-Marie Le Pen og datteren Marine Le Pen

© Blandine Le Cain/GNU/Kureren
Kureren, 12. februar 2014
- Marine Le Pens parti Front National (FN) har nådd sitt høyeste popularitetsnivå i Frankrike like før kommune- og EU-valget: 34 prosent sier de vil stemme på det høyreradikale partiet, viser en ny måling. Og Le Pen har seilt opp som en av Frankrikes mest populære politikere.

Ifølge en undersøkelse fra TNS Sofres, som ble publisert i Le Monde og andre franske medier i dag, sier 59 prosent av franskmennene at de er imot politikken til FN. Le Pens partiprogram inneholder blant annet skepsis til EU og euroen, en svært stram innvandringspolitikk, et forsvar av "tradisjonelle verdier", mer makt til politiet og en tøffere straffelov.

Siden Marine Le Pen i 2011 erstattet sin far Jean-Marie Le Pen som partileder, har FN økt betraktelig på meningsmålingene: fra 22 prosent i 2011 til 34 prosent i dag. Og i de siste månedene har FN vært det største partiet på målingene i Frankrike, et godt stykke foran sosialistene og de konservative.

Marine Le Pen bedrer imaget
Hele 58 prosent av de spurte i undersøkelsen, som ble gjennomført mellom den 30. januar og den 3. februar, sier at de generelt har et positiv syn på partileder Marine Le Pen. Det er 5 prosent mer enn i 2013. Hun er dermed en av de mest populære politikerne i Frankrike.

Ifølge undersøkelsen mener 56 prosent at partilederen "forstår de daglige problemene til franskmennene" (7 prosent mer enn i 2013), og 40 prosent mener at hun "har nye ideer for å løse disse problemene" (5 prosent mer enn i 2013).

Et annet sentralt punkt er at 46 prosent av de spurte mener at Le Pen er en "ganske representativ patriot, knyttet opp mot tradisjonelle verdier" (2 prosent mer enn i 2013), mens kun et mindretall på 43 prosent nå mener at hun er "en ekstrem nasjonalist og en fremmedfiendtlig høyreekstrem".

"Marine Le Pen har styrket sine svake punkter og bedret sitt image," konkluderer Edouard Lecerf, administrerende direktør i meningsmålingsinstituttet TNS-Sofres, i en kommentar til Le Monde.

I utakt om Europa-politikken
Men lederen av de franske høyreradikale har ikke lyktes i å overbevise befolkningen om to av de mest sentrale postene i partiprogrammet i valgkampen foran valget til et nytt Europaparlament i mai: FN ønsker å forlate eurosonen og vil innføre en "nasjonal preferansepolitikk" overfor innvandrere, for eksempel på arbeidsmarkedet, der franske borgere skal gis fortrinn.

64 prosent av de som svarte er imot å forlate den felleseuropeiske valutaen og gjeninnføre francen, mens kun 29 prosent er for dette forslaget. Samtidig mener hele 72 prosent det blir feil å innføre en "nasjonal preferanse" for franske borgere fremfor innvandrere; et forslag som kun 24 prosent støtter.

Frankrikes største parti
Partiet Nasjonal Front ble grunnlagt i 1972 av Jean-Marie Le Pen, en fallskjermjeger som kjempet i de franske krigene i Algerie og Indokina og som flere ganger er blitt dømt for rasistiske og antisemittiske utsagn.

Le Pens datter, Marina Le Pen, ble leder av partiet i januar 2011. Og siden den tid har hun jobbet med en omdømmemessig og ideologisk fornyelse av partiet, som nå fremmer euroskeptisismen i Frankrike. Og på to år har hun oppnådd det faren hennes aldri fikk til: å bli større enn sosialistene og de konservative på meningsmålingene.

Nasjonal Fronts popularitet har vokst særlig raskt i det siste, mens de regjerende sosialistene har vist seg ute av stand til å forbedre ledighetstallene i landet og få økonomien i gang igjen. Selv de økonomiske reformene president François Hollande presenterte i januar i år, og som stort sett ble tatt godt imot, har ikke klare å snu velgernes inntrykk av en resultatsløs og tafatt regjering.

For halvannet år siden, under Hollandes seier ved presidentvalget, oppnådde Nasjonal Front en historisk seier med 17,9 prosent av stemmene i første valgomgang. Mange av FNs ideer ble kopiert av daværende president Nicolas Sarkozy under valgkampen, noe som trolig kostet FN en del stemmer. Men siden den gang har heller ikke de konservative overbevist velgerne i sin opposisjonsrolle.

"Hollande kommer først til å skuffe det franske folket og deretter sine egne sosialister" sa Marine Le Pen etter valgseieren til Hollande i 2012. Og tiden synes å ha gitt henne rett, i hvert fall så langt.

Les mer om fremgangen til Nasjonal Front i denne artikkelen: "Nasjonal Front er nå Frankrikes største parti".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no