See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det har vært flere demonstrasjoner i Berlin til støtte for Edward Snowden
© Mike Herbst/Flickr/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyskland | Frankrike

Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland

Også i helgen var det demonstrasjoner i Berlin der det ble krevd at Snowden må få asyl i Tyskland

© Campact/Kureren
Kureren, 8. juli 2013
- Regjeringene i Tyskland og Frankrike var blant dem som protesterte mest høylydt mot USAs avlyttings- og spionasjeprogram. Nå viser det seg at etterretningstjenestene i begge land samarbeidet med USA om denne avlyttingen og utvekslet informasjon.

I løpet av helgen har presset mot Tysklands forbundskansler Angela Merkel økt. Den sosialdemokratiske opposisjonen hevder Merkel må ha løyet da hun forrige uke benektet at hun hadde hatt noen kjennskap til det massive amerikanske spionasjeprogrammet rettet mot EU, Tyskland og europeiske borgere.

Merkel gikk hardt ut mot president Barack Obama da det, gjennom avsløringene til varsleren Edward Snowden, ble kjent at ikke bare tyske forbrukere men også stats- og EU-institusjoner ble avlyttet av den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Men opposisjonen har i over en uke mer enn antydet at Merkel må ha visst om USAs spionasjeprogram på forhånd, noe hennes talsmann kalte et "kynisk" valgkamputspill.

Men det synes nå stadig mer sannsynlig at opposisjonen har rett i sin kritikk mot kansleren. Og det er Snowden selv, i et intervju publisert den siste utgaven av nyhetsmagasinet 'Der Spiegel', som lekker informasjonen som truer troverdigheten til Merkel.

Ifølge Snowden, er den tyske etterretningstjenesten BND "i seng med" sine amerikanske kollegaer i NSA. NSA har levert avlyttingsutstyr til BND i Tyskland, slik at de tyske kollegaene kan avlytte internettrafikken til utlendinger som passerer gjennom landet. Og det er særlig den viktige trafikken inn og ut av Midtøsten, som til en stor del passerer gjennom Tyskland, som er interessant for amerikanerne.

'Spiegel' siterer Snowden på at amerikanerne har avtaler med regjeringene i svært mange allierte land om utveksling av avlyttingsdata. Samtidig er samarbeidet organisert slik at de politiske myndighetene i disse vestlige demokratiene skal beskyttes mot en "backlash" i tilfelle det blir kjent "hvor massivt privatsfæren til borgerne blir tråkket på," sier Snowden i intervjuet.

Ingen spør hvordan den andre har fått informasjonen, slik at ingen kan stilles politisk til ansvar i etterhånd. Slik kan også etterretningstjenestene få tak i data om egne borgere som de ikke hadde hatt lov til å skaffe seg på egen hånd, gitt de enkelte lands beskyttelse av privatlivets fred.

Lederen for den tyske etterretningen BND, Gerhard Schindler, har allerede bekreftet at tjenesten hans samarbeider med NSA i USA om datainnsamling. Snowdens avsløringer antyder at dette samarbeidet var svært tett og at tyske myndigheter dermed må ha hatt informasjon om NSAs operasjoner i Europa og Tyskland.

Dette seiler opp til å bli det kanskje heteste temaet i den tyske valgkampen. Sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel kaller hele operasjonen "et angrep på grunnleggende rettigheter som er beskyttet i grunnloven." Gabriel viser især til paragraf 10 i den tyske grunnloven, som beskytter posthemmeligheten, som han hevder regjeringen ikke ivaretar. Den moderne avlyttingen "får Georg Orwells bok 'Big Brother' til å virke antikvert," uttalte en opprørt opposisjonsled

Forbundskansler Angela Merkel og president François Hollande driver selv avlytting (arkivbilde)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
er.

Frankrike overvåker egne borgere
Frankrikes president François Hollande har malt seg inn i det samme hjørnet som Merkel. For én uke siden gikk Hollande modig ut og talte USA midt imot. Amerikanerne måtte "umiddelbart stoppe" spionasjen i Europa, krevde presidenten. På onsdag krevde den franske regjeringen til og med en utsettelse av de planlagte forhandlingene om en transatlantisk frihandelssone som et dårlig skjult straffetiltak mot USAs avlytting av EU-institusjoner.

Men allerede dagen etter kunne pariseravisen 'Le Monde' avdekke at det ikke var noen større forskjell på amerikanske, britiske og franske etterretningstjenester hva angår irregulær datainnsamling.

Ifølge 'Le Monde', samler den franske e-tjenesten DGSE inn data fra alle telefoner og pc-er som er på nett i landet. Selv om innholdet i kommunikasjonen i seg selv ikke blir tatt opp, registreres og lagres det hvem som har kontaktet hvem, og når. Ikke navngitte kilder i de hemmelige tjenestene bekrefter overfor avisen at dette dreier seg om en aktivitet det ikke er dekning for ifølge fransk lov.

DGSE registrerer alle e-poster, telefonsamtaler, sms-er og bruken av sosiale medier som Facebook og Twitter som skjer på fransk jord, men også kontakter med utlandet. Disse enorme datamengdene blir, ifølge avisen, lagret i årevis og kan brukes av en rekke etterforskningsetater, blant dem det franske tollvesenet og det hemmelige politiet.

Franske myndigheter har hittil dementert opplysningene som kommer frem i reportasjen fra 'Le Monde'. DGSE selv, har ikke villet uttale seg.

Britene øver på "fullstendig overvåkning"
Også den allerede kjente overvåkningen fra de hemmelige tjenestene i Storbritannia viser seg å være enda mer omfattende enn tidligere antatt.

Ifølge Snowden', som i helgen har snakket med både 'Der Spiegel' og britiske 'The Guardian', har britene relativt nylig lansert et prosjekt med såkalt "komplett datalagring". Overvåkingsprogrammet ved navn Tempora er "det første komplette ['full take'] i etterretningsverden," sa Snowden.

Programmet registrerer enorme datamengder. Det lagrer all kommunikasjon som passerer Storbritannia. Selve datatrafikken, altså hvem snakker med hvem og når, lagres automatisk i 30 dager. Men også innholdet alle i telefonsamtaler, e-poster og sms-er lagres i tre dager. Dermed sjekkes først mønsteret for datatrafikken for eventuelle mistenkeligheter, og ved mistanke kan man også lagre innholdet i en samtale eller e-post permanent.

Selv denne ekstremovervåkningen i Storbritannia ser ikke ut til å være så politisk eksplosiv for regjeringen til David Cameron som overvåkningsavsløringene er i Frankrike og Tyskland. Likevel annonserer Arbeiderpartiets innenrikstalskvinne, Yvette Cooper, at Labour nå vil kreve tøffere kontroll med landets hemmelige tjenester.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no