Spanias statsminister Mariano Rajoy på EU-toppmøtet i Brussel i går © Rådet for Den Europeiske Union/Kureren Politikk - Spania
USA spionerte på Spanias regjering og millioner av spanjoler | Journalist Gleen Greenwald er den sentrale formidleren av Snowden-dokumentene | © Agencia Brasil/Kureren | Kureren, 25. oktober 2013 - Amerikanske NSA har ikke bare avlyttet telefonsamtaler, SMS og e-poster til millioner av spanjoler, men også til politikere og medlemmer av Spanias regjering. Madrid kalte i dag inn USAs ambassadør på teppet.
Det er den spanske avisen El País som avslører det man til nå kun hadde fryktet, og den baserer seg på dokumenter levert av den amerikanske varsleren og tidligere NSA-ansatte Edward Snowden.
Ifølge avisen prøvde den konservative spanske regjeringen "i går å hindre at saken skulle skade forholdet til Washington." Regjeringen i Madrid hadde "til siste minutt nektet å godta bevisene for at amerikansk etterretning også har handlet på ulovlig vis i Spania," bemerker El País.
Til og med i går, kort tid før avsløringene ble bekreftet, insisterte et regjeringsmedlemm på at det var "ingen bevis" for at amerikansk etterretning hadde bedrevet overvåkning av kommunikasjonen til spanjolene, selv om denne praksisen har blitt påvist i land etter land.
Men, la han til: "Hvis det hadde vært slik, ville dette ha skjedd under regjeringen til José Luis Rodríguez Zapatero (den tidligere spanske statsministeren)". Ifølge avisen er denne uttalelsen i seg selv et bevis for at "regjeringen på det tidspunktet visste mer enn den har innrømmet i offentligheten; eller at regjeringen prøver å gi forgjengeren ansvaret for å ikke ha unngått dette."
Tap av ansikt
Konservative regjeringer i Spania har en tendens til å knytte seg svært tett opp mot USA, og samtidig formidle at Spania er USAs nærmeste allierte, nærmest på linje med Storbritannia. En NSA-overvåkning av den spanske regjeringen vil dermed også bety et tap av ansikt overfor spanske velgere.
Men i dag ser det ut som om myndighetene i Spania endelig tar spionasjeanklagene seriøst. Spanias statsminister Mariano Rajoy ga i dag ordre til utenriksdepartement i Madrid om å kalle den amerikanske ambassadøren inn på teppet og forklare seg.
Rajoy, som er på EU-toppmøtet i Brussel i dag, har ikke bekreftet om Spania vil delta i initiativet fra Tyskland og Frankrike overfor USA. De to landene ønsker nå å ha bilaterale møter med USAs regjering for å bli enige om nye retningslinjer for den internasjonale digitale overvåkningen.
Tyskland, Frankrike, Italia...
Nå er det klart at det ikke bare er Tysklands Angela Merkel som har blitt avlyttet av amerikanske NSA. Også andre "europeiske regjeringer, deriblant den italienske," har blitt overvåket og avlyttet, forklarte journalist Glenn Greenwald i går, med bakgrunn i de lekkede Snowden-dokumentene.
Greenwald, som inntil nylig var journalist i britiske The Guardian, sa i et intervju med det italienske nyhetsmagasinet L'Espresso at NSAs avlytting av forbundskansler Merkel langt fra er enestående i europeisk sammenheng.
Greenwald avslørte at også den italienske regjeringen blir eller har blitt overvåket av amerikansk etterretning. Regjeringsmedlemmer eller -ledere i totalt 35 land skal ha blitt avlyttet av NSA. Tidligere er det blitt avslørt at dette blant annet gjelder nære allierte som Frankrike, Tyskland, Brasil og Mexico.
Avsløringen kom etter at europeiske toppledere og medier i går uttrykte sjokk over at Merkel, kontinentets mektigste leder, trolig er blitt avlyttet av amerikanske NSA. Det hvite hus benektet i går at Merkel avlyttes nå eller vil avlyttes i fremtiden, men kunne altså ikke utelukke at mobiltelefonene hennes var blitt avlyttet i nær fortid.
Les mer om USAs spionasje i Vest-Europa i denne artikkelen: "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA".
For kun en uke siden ble også omfanget av NSAs spionasje på meksikanske toppolitikere avdekket. Det var det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel, som baserte seg på Snowden-dokumentene, som kunne avsløre at både ekspresident Felipe Calderón og nåværende president Enrique Peña Nieto ble avlyttet og overvåket.
En lekket rapport, klassifisert som "top secret", avslørte at NSA i mai 2010 hadde fått passordet til serveren til e-posttjenestene til det meksikanske presidentkontoret, og "e-postkontoen til president Felipe Calderón."
Les mer om USAs spionasje på Mexico i denne artikkelen: "USA spionerte på Mexicos president".
Også i Brasil har NSAs omfattende overvåkning av president Dilma Rousseff skapt svært sterke reaksjoner og begynner nå å få konsekvenser. Les mer om USAs spionasje på Brasil i denne artikkelen: "Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA". Av redaksjonen © Kureren
|