See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanias statsminister Mariano Rajoy på EU-toppmøtet i Brussel i går
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Spania

USA spionerte på Spanias regjering og millioner av spanjoler

Journalist Gleen Greenwald er den sentrale formidleren av Snowden-dokumentene

© Agencia Brasil/Kureren
Kureren, 25. oktober 2013
- Amerikanske NSA har ikke bare avlyttet telefonsamtaler, SMS og e-poster til millioner av spanjoler, men også til politikere og medlemmer av Spanias regjering. Madrid kalte i dag inn USAs ambassadør på teppet.

Det er den spanske avisen El País som avslører det man til nå kun hadde fryktet, og den baserer seg på dokumenter levert av den amerikanske varsleren og tidligere NSA-ansatte Edward Snowden.

Ifølge avisen prøvde den konservative spanske regjeringen "i går å hindre at saken skulle skade forholdet til Washington." Regjeringen i Madrid hadde "til siste minutt nektet å godta bevisene for at amerikansk etterretning også har handlet på ulovlig vis i Spania," bemerker El País.

Til og med i går, kort tid før avsløringene ble bekreftet, insisterte et regjeringsmedlemm på at det var "ingen bevis" for at amerikansk etterretning hadde bedrevet overvåkning av kommunikasjonen til spanjolene, selv om denne praksisen har blitt påvist i land etter land.

Men, la han til: "Hvis det hadde vært slik, ville dette ha skjedd under regjeringen til José Luis Rodríguez Zapatero (den tidligere spanske statsministeren)". Ifølge avisen er denne uttalelsen i seg selv et bevis for at "regjeringen på det tidspunktet visste mer enn den har innrømmet i offentligheten; eller at regjeringen prøver å gi forgjengeren ansvaret for å ikke ha unngått dette."

Tap av ansikt
Konservative regjeringer i Spania har en tendens til å knytte seg svært tett opp mot USA, og samtidig formidle at Spania er USAs nærmeste allierte, nærmest på linje med Storbritannia. En NSA-overvåkning av den spanske regjeringen vil dermed også bety et tap av ansikt overfor spanske velgere.

Men i dag ser det ut som om myndighetene i Spania endelig tar spionasjeanklagene seriøst. Spanias statsminister Mariano Rajoy ga i dag ordre til utenriksdepartement i Madrid om å kalle den amerikanske ambassadøren inn på teppet og forklare seg.

Rajoy, som er på EU-toppmøtet i Brussel i dag, har ikke bekreftet om Spania vil delta i initiativet fra Tyskland og Frankrike overfor USA. De to landene ønsker nå å ha bilaterale møter med USAs regjering for å bli enige om nye retningslinjer for den internasjonale digitale overvåkningen.

Tyskland, Frankrike, Italia...
Nå er det klart at det ikke bare er Tysklands Angela Merkel som har blitt avlyttet av amerikanske NSA. Også andre "europeiske regjeringer, deriblant den italienske," har blitt overvåket og avlyttet, forklarte journalist Glenn Greenwald i går, med bakgrunn i de lekkede Snowden-dokumentene.

Greenwald, som inntil nylig var journalist i britiske The Guardian, sa i et intervju med det italienske nyhetsmagasinet L'Espresso at NSAs avlytting av forbundskansler Merkel langt fra er enestående i europeisk sammenheng.

Greenwald avslørte at også den italienske regjeringen blir eller har blitt overvåket av amerikansk etterretning. Regjeringsmedlemmer eller -ledere i totalt 35 land skal ha blitt avlyttet av NSA. Tidligere er det blitt avslørt at dette blant annet gjelder nære allierte som Frankrike, Tyskland, Brasil og Mexico.

Avsløringen kom etter at europeiske toppledere og medier i går uttrykte sjokk over at Merkel, kontinentets mektigste leder, trolig er blitt avlyttet av amerikanske NSA. Det hvite hus benektet i går at Merkel avlyttes nå eller vil avlyttes i fremtiden, men kunne altså ikke utelukke at mobiltelefonene hennes var blitt avlyttet i nær fortid.

Les mer om USAs spionasje i Vest-Europa i denne artikkelen: "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA".

For kun en uke siden ble også omfanget av NSAs spionasje på meksikanske toppolitikere avdekket. Det var det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel, som baserte seg på Snowden-dokumentene, som kunne avsløre at både ekspresident Felipe Calderón og nåværende president Enrique Peña Nieto ble avlyttet og overvåket.

En lekket rapport, klassifisert som "top secret", avslørte at NSA i mai 2010 hadde fått passordet til serveren til e-posttjenestene til det meksikanske presidentkontoret, og "e-postkontoen til president Felipe Calderón."

Les mer om USAs spionasje på Mexico i denne artikkelen: "USA spionerte på Mexicos president".

Også i Brasil har NSAs omfattende overvåkning av president Dilma Rousseff skapt svært sterke reaksjoner og begynner nå å få konsekvenser. Les mer om USAs spionasje på Brasil i denne artikkelen: "Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no