See also:
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon for katalansk selvstendighet i Barcelona sentrum
© Joanjo Aguar Matoses/Kureren
Politikk - Spania

Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania

I september 2013 gikk hundretusener på gatene i Barcelona for å kreve katalansk selvstendighet

© Marc Puig i Perez/Kureren
Kureren, 18. mars 2014
- Meningsmålinger i Catalonia peker mot en klar seier for katalansk uavhengighet i den planlagte folkeavstemningen. 60 prosent vil at Catalonia blir en egen stat. Mens Barcelona planlegger en folkeavstemning i november, "garanterer" Madrid at den grunnlovsstridige avstemningen ikke vil bli holdt.

En ny undersøkelse viser at 59,7 prosent av den katalanske befolkningen vil at Catalonia blir en egen selvstendig stat, mens kun 29,7 prosent er imot.

Den nye meningsmålingen ble gjennomført av Centro de Estudios de Opinión (CEO) på oppdrag av Catalonias regjering. 1.600 personer ble intervjuet i desember 2013. Undersøkelsen viser at antall katalanere som ønsker seg en løsrivelse fra Spania fortsetter å øke. Tallet lå på 55 prosent i den forrige målingen, som ble utført for ett år siden.

Ifølge den nye meningsmålingen kommer 87,3 av befolkningen til å akseptere "resultatet av en folkeavstemning dersom Catalonia vil bli en ny stat i Europa." Derimot sier kun 9,3 prosent at de ikke kommer til å akseptere et slikt utfall, mens resten ikke vet.

Også 74 prosent av katalanere sier de er for at "den beste måten å finne ut hva innbyggerne ønsker om den politiske fremtiden til Catalonia, er å avholde en folkeavstemning". 21,7 prosent av befolkningen er ikke enig i dette utsagnet.

Når respondentene ble spurt om hvilken identitet de har, svarer 23,5 prosent av innbyggerne at de kun føler seg katalanske, mens 27,2 prosent føler seg mer katalansk enn spansk. Den største gruppen, 38,2 prosent, føler seg like spansk som katalansk. Kun 2,6 prosent føler seg mer spansk enn katalansk, og 3,7 prosent ser kun på seg selv som spanske.

Undersøkelsen gjenspeiler også katalanernes ubehag med måten de blir behandlet av den spanske sentralregjeringen i Madrid. 44 prosent er helt uenig i behandlingen fra Madrid, mens 30 prosent er delvis uenig, 15,1 prosent er delvis enig og 5,4 er helt enig.

Til slutt er 50 prosent av katalanerne helt enig i utsagnet om at det katalanske parlamentet bør ha mer "makt" til å avgjøre alle saker som berører livene deres, mens 26 prosent er delvis enig, 10,9 er delvis uenig og 7,6 er helt uenig.

Folkeavstemning i 2014
Den ka

Helt uenige: Spanias statsminister Mariano Rajoy (v) og Catalonias regjeringssjef Artur Mas (h)

© Moncloa/Kureren
talanske regjeringssjefen, Artur Mas - fra det nasjonalistiske partiet Convergència i Unió (CIU) - inngikk i desember en avtale med de andre katalanske nasjonalistiskpartiene, ERC og CPU, om når folkeavstemningen om Catalonias fremtid skal organiseres.

Folkeavstemningen skal holdes den 9. november 2014 og den skal bestå av to spørsmål: "Vil du at Catalonia skal være en stat?" og dersom svaret er ja: "Vil du at Catalonia skal være en uavhengig stat?"

Mas har bedt regjeringen i Madrid om å samarbeide om organiseringen av folkeavstemningen, da forslaget har et bredt flertall i det folkevalgte katalanske parlamentet.

Men regjeringen i Madrid har hele tiden gjort det klart at den ikke vil akseptere noen form for folkeavstemning og uavhengighet i Catalonia. Den konservative regjeringen under statsminister Mariano Rajoy har gjentatte ganger påpekt at den spanske "staten garanterer" at folkeavstemningen ikke kommer til å bli avholdt. Rajoy har ikke forklart hvor langt han vil gå for å stanse avstemningen.

Det spanske regjeringspartiet hevder at en slik folkeavstemning vil være lovstridig, og viser til at den spanske grunnloven verken gir rom for folkeavstemninger eller for en oppdeling av det spanske territoriet. Og statsminister Rajoy har hele tiden vært klar på at han ikke engang akter å diskutere Catalonias bestrebelser etter uavhengighet.

Dersom det katalanske parlamentet likevel bestemmer seg for å organisere den planlagte folkeavtemningen uten samtykke fra Madrid, har den spanske regjeringen allerede indirekte truet med maktbruk for å hindre gjennomføringen. Det store spørsmålet alle stiller seg er om regjeringen i Madrid virkelig vil våge til å bruke makt for å hindre en demokratisk øvelse.

Les mer om Catalonias kamp for løsrivelsen i denne artikkelen: "Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no