See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ulovlig: Protest utenfor kongressen i Madrid den 25. september 2012
© Dani del Sol/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Spania

Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere

Kritisk: Eduardo Madina, parlamentarisk leder for sosialdemokratene (PSOE)

© PSOE/Kureren
Kureren, 21. november 2013
- For å få slutt på gateprotestene, planlegger Spanias regjering en omstridt "lov om offentlig sikkerhet". Den forbyr blant annet protester foran parlamentet, og demonstrantene risikerer bøter på opptil 5 millioner kroner. Dommerforeninger sier at Spania "går tilbake til Franco-tiden."

I de senere årene har krisen i Spania jevnlig fått mange mennesker til samle seg spontant for å demonstrere mot kuttene og politikken til den konservative regjeringen. Protestene foran parlamentet og senatet i Madrid holdes daglig.

Men den kanskje mest populære formen for protest er de såkalte "escraches", det vil si å protestere utenfor hovedkvarteret til partiene, eller utenfor boligene til politikerne selv. Slike "escraches" organiseres gjerne spontant, ofte gjennom sosiale nettverk.

Dette har politikerne sett seg lei på, og nå ønsker regjeringen til statsminister Mariano Rajoy å få en slutt på protestene. Rajoy velger nå drastiske skritt for å prøve å stoppe demonstrantene.

På ministerrådsmøtet fredag denne uken vil den spanske innenriksministeren, Jorge Fernández Díaz, sende et lovforslag om "offentlig sikkerhet" til parlamentet. Der skal forslaget debatteres, og det forventes å bli vedtatt fordi det konservative partiet har absolutt flertall i den lovgivende forsamlingen.

Den nye loven setter nye strafferammer for en rekke offentlige forseelser, blant annet for personer som deltar i en "escrache", protesterer foran parlamentet uten tillatelse, fornærmer en politimann og gjør avtaler med prostituerte i det offentlige rom i nærheten av skole.

Strafferammene skrus i enkelte tilfeller opp i det ekstreme. For brudd på den nye loven som anses som "svært alvorlige", skal det gis bøter som ligger på minst 30.000 euro (rundt 247.000 kroner) men kan komme opp mot 600.000 euro (nesten 5 millioner kroner). Blant de "svært alvorlige" lovbruddene er å protestere utenfor parlamentet eller å delta i en "escrache".

Oppos

Forbannet: Ada Colau Ballano, talskvinne for foreningen "Berørte av boliglån"

© Afectados por la hipoteca/Kureren
isjonen er sjokkert

Kritikken mot denne restriktive lovgivningen har kommet raskt, selv før lovforslaget er offisielt presentert. Det viktigste opposisjonspartiet, sosialdemokratiske PSOE, mener at denne loven er "et påskudd for å begrense retten til å protestere, som er en svært grunnleggende rettighet som er beskyttet av grunnloven."

Antonio Trevín, PSOEs innenrikstalsmann, kritiserte i går på sosiale medier at regjeringen til Mariano Rajoy er i ferd med å lage en lov som "gjenoppretter begreper som tilhører tiden før den politiske overgangen," med en klar referanse til Franco-diktaturet i Spania mellom 1939 og 1975.

Også Eduardo Madina, generalsekretær i den sosialistiske gruppen i overhuset og en av favorittene til å bli PSOEs neste statsministerkandidat, skrev på Twitter-kontoen sin at dette er "en lov om offentlig sikkerhet som kun avspeiler frykten" regjeringen har overfor folket. Madina annonserer at "PSOE er fullstendig imot loven, og vil anke den til grunnlovsdomstolen" dersom den vedtas av det konservative flertallet.

Ytterligere protester
Like kritisk er den viktigste organisasjon som har iscenesatt flere av de største protestene siste årene, foreningen "Afectados por la hipoteca" (De berørte av boliglån). Ada Colau Ballano, talskvinne for foreningen, sier nå på sin Facebook-konto at "regjeringen til Partido Popular har mistet all legitimitet: Den etterlever ikke sitt politiske program, redder bankene og stjeler fra borgerne, det er korrupsjon i hele partiet... og, for å fortsette å stjele, er det eneste de nå kan gjøre å prøve å skremme oss."

"De ønsker å vedta en grunnlovsstridig lov som begr

Beskyldes for å ta i bruk virkemidler fra Franco-tiden: Spanias statsminister Mariano Rajoy

© Moncloa/Kureren
enser den grunnleggende retten til protest og ytringsfrihet. Vi kan ikke tillate dette, vi må bli mer ulydige enn noensinne. Dette er et spørsmål om å overleve!" la hun til.

Ballano går enda lenger. Hun oppfordret i går til en stor demonstrasjon i Madrid på fredag, mens ministerrådet godkjenner lovforslaget. "De vet at vi er lei, og at vi har mistet all frykt. Nå, mer enn noen gang idligere, må vi handle!" oppfordret hun.

"Tilbake til Franco-tiden"
Heller ikke landets dommere er tause. Den såkalte "loven om offentlig sikkerhet" utarbeidet av regjeringen til Rajoy er "unødvendig", "autoritær" og "minner lovgivningen som eksisterte under Franco-diktaturet," uttaler en av de viktigste foreningene for spanske dommere, gruppen "Dommere for demokrati".

Foreningen kritiserte i går at hensikten med denne loven er å "dempe aktiviteter som er kritiske mot regjeringen, og ikke å forsvare sikkerheten."

Dommerforeningen ba dermed regjeringen om heller å "overbevise om hvilke suksesser myndighetene har i sin politikk, og ikke å straffe dem som uttrykker sin uenighet." Ifølge disse dommerne er den nye loven "svært undertrykkende mot demonstranter", slik at det sentrale mål for loven ikke er å forsvare den offentlige sikkerheten. "Dette lovforslaget straffer på en autoritær og svært tvilsom måte," uttaler foreningen.

Også andre dommer- og advokatforeninger har i løpet av gårsdagen og i dag kommet med lignende uttalelser og advarer om at lovforslaget er en blåkopi av lignende undertrykkende lovverk fra Franco-tiden. Disse lovene var blant de første som ble avskaffet da Spania gjeninnførte demokratiet etter Francos død i 1975.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no