See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014
» 03.07.2013 - "Slutt på sult i Afrika innen 2025"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Røde kors hjalp i dag innvandrere ved grensen mellom Spania og Marokko
© UFP/Kureren
Politikk | Samfunn - Afrika | Spania

"30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"

"Helt normalt": Spanias innenriksminister Jorge Fernández Díaz bekreftet politivolden mot innvandrerne

© Ministerio del Interior/Kureren
Kureren, 17. februar 2014
- Politiet i Spania varsler at minst 30.000 afrikanere nå presser på fremfor grensegjerdet mellom Marokko og de spanske enklavene Ceuta og Melilla, som også er EUs yttergrense. Politiet klager over manglende ressurser og ber om hjelp fra EU. Mens Spania får kritikk for politivolden mot flyktningene.

I de siste ukene har hundrevis av personer forsøkt å ta seg inn i Europa via de to spanske enklavene nord i Marokko, Ceuta og Melilla. Og situasjonen tilspisset seg den 6. februar da minst 14 flyktninger ble drept mens en gruppe på rundt 200 flyktninger forsøkte å svømme fra Marokko inn til spansk territorium.

Den dagen skjøt også, ifølge rapporter fra frivillige organisasjoner og overlevende, det spanske politiet med gummikuler og brukte tåregass mot flyktningene som var i vannet. Spansk politi skal også ha returnert flere flyktninger til det marokkanske politiet, til tross for at disse hadde kommet seg inn i Spania og dermed hadde rett til å få sin asylsøknad behandlet.

Ceuta og Melilla er den eneste fastlandsgrensen til Schengen-landene på afrikansk jord, og de to spanske byene i Nord-Marokko har derfor blitt et yndet mål for afrikanere på vei til Europa. Og nå er antallet afrikanske flyktninger foran den etter hvert sterkt befestede grensen rekordstort.

Det anslås at det venter hele 30.000 afrikanere på å krysse den sterkt bevoktede EU-grensen. De fleste er fra Vest-Afrika, men det rapporteres også om et stort antall kamerunere i de spanskmarokkanske grensetraktene. Og flyktningene har i det siste koordinert seg bedre, med massestorminger av det seks meter høye grensegjerdet. Derfor kommer det til flere ulykker, konfrontasjoner og også dødsfall i det siste.

Politivold
Og i denne tilspissede situasjonen viser det seg at spansk politi har brukt mer maktmidler enn de har anledning til, blant annet gummikuler. Bruken av gummikuler, som kan ha dødelig utfall, er nå blitt en stor politisk sak i Spania.

Først nektet politidirektøren i Ceuta, som også er representant for den spanske konservative regjeringen i Madrid, på det sterkeste for at gummikuler hadde blitt brukt. Men etter stort press fra spanske menneskerettsgrupper, samt fra den politiske opposisjonen på venstresiden, måtte Spanias innenriksminister Jorge Fernández Díaz forklare seg i parlamentet noe dager senere.

Og der bekreftet ministeren på torsdag at politiet hadde tatt bruk av gummikuler for å stanse de afrikanske flyktingene. Han hevdet at dette var en "helt normal" maktbruk i den gitte situasjonen.

Dermed haglet det med kritikk mot spanske myndigheter. Kort tid etter at ministeren bekreftet bruken av gummikuler og tvangsreturen av flyktninger, meldte menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) seg. HRW krevde at Spanias regjering måtte slutte med å sende flyktninger som kommer seg inn i Spania tilbake til Marokko. Men gruppen kritiserte også "den overdrevne bruken av makt" fra de spanske politimyndighetene.

Konflikt med Brussel
Og på fredag var det EUs sin tur til å kritisere spanske myndigheter og politi. EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström ga uttrykk f

EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström gjør ikke noe med innvandringen, ifølge lokale spanske myndigheter

© European Parlament/Kureren
or kraftig bekymring over den spanske håndteringen av situasjonen. "Jeg er svært bekymret over bekreftelsen av at Spanias grensemyndigheter har brukt gummikuler for å stoppe innvandrere i Ceuta. Jeg forventer at spanske myndigheter forklarer seg," sa svenske Malmström i en uttalelse.

Malmström advarte også regjeringen i Madrid om at, dersom hun ikke er fornøyd med disse "forklaringene", kan Spania forvente seg sanksjoner fra EU. Kommissæren gikk ikke inn på hva slags sanksjoner dette kunne dreie seg om.

Men det er tvilsomt om Malmström vil få noen "forklaringer" fra spanske myndigheter. Et parlamentsmedlem for det konservative regjeringspartiet Partido Popular fra Ceuta henvendte seg til Malmström med et motspørsmål. "I stedet for å bli bekymret, burde hun heller begynne å jobbe med og involvere seg i grenseproblematikken til disse to spanske enklavene, som er et europeisk anliggende," påpekte han.

Også talsmannen for lokalregjeringen i Melilla, Daniel Conesa, har i dag gitt Malmström svar på tiltale. Conesa kritiserer Malmström fordi "EU ikke har involvert seg i problemet rundt innvandringen som påvirker Spanias grenser i Afrika."

Ifølge Conesa "er det veldig lett for noen i komfortable Norden, der dette problemet ikke finnes, å kritisere alt det arbeidet vi gjør her i sør for å stoppe bølgene av innvandrere som vil komme seg inn i Europa på ulovlig vis."

Ny "invasjon" i dag
Samtidig er situasjonen på den spanskmarokkanske grensen fortsatt kritisk. Ifølge en uttalelse fra det spanske politiets fagforening UFP, har det også i dag lyktes rundt 150 flyktninger å komme seg over gjerdet og inn i Spania gjennom enklaven Melilla. I en samlet aksjon forsøkte 250 flyktninger, de fleste fra Kamerun, å storme det seks meter høye gjerdet. Minst fem flyktninger måtte legges inn på sykehus etter at de hadde fått store skader.

"Det skjedde rundt klokka seks, mens vi var på skift. Etter at de hadde hoppet over det høye gjerdet mellom Spania og Marokko, samlet de seg i to grupper på rundt 60 og 80 mennesker. Straks de var kommet inn i Spania, løp de til flyktningsenteret, der de ødela inngangspartiet og annen infrastruktur," sier fagforeningen i en pressemelding i dag.

"Men hendelsene i morges er bare ett eksempel på det som kan bli en rutine i de kommende dagene. Politirapporter indikerer et massivt innvandringspress på Ceuta og Melilla, med rundt 30.000 personer som venter i Marokko. Vi er ikke forberedt på å møte denne utfordringen," advarer talsmann i UFP, Serafín Giraldo, og sammenlikner situasjonen med en "invasjon".

UFP kom videre i dag med en uttalelse der fagforeningen ber regjeringen i Madrid og EU om hjelp "til å konfrontere det brutale innvandringspresset" i Ceuta og Melilla, og hevder at politiet her er "helt overveldet" av hendelsene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no