See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 24.10.2013 - "Flere europeiske regjeringer avlyttes av USA"
» 23.10.2013 - Svar på spionasje: EU vil bryte banksamarbeid med USA
» 21.10.2013 - USA spionerte på Mexicos president
» 03.09.2013 - Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 01.07.2013 - Europa vurderer straffetiltak mot USA etter overvåkingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FNs hovedkvarter i New York
© Joao Araujo Pinto/UN Photo/Kureren
Politikk - USA

Snowden-dokumentene: Også FN ble avlyttet av USA

Den amerikanske varsleren Edward Snowden

© Tanya Lokshina/Human Rights Watch/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- Snowden-avsløringene blir stadig mer omfattende. Nye dokumenter viser at USA også har et storstilt avlyttingsprogram rettet mot FNs hovedkvarter i New York, Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og EUs ambassade. Over 80 andre utenlandske ambassader i USA blir også avlyttet.

De nye avsløringene kommer frem i siste utgave av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel, som sammen med britiske The Guardian er de fremste til å evaluere de lekkede dokumentene til den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Ifølge dokumentene Der Spiegel har hatt tilgang til, klarte den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) sommeren 2012 å knekke koden til det interne, krypterte videokonferansesystemet ved FNs hovedkvarter. Dermed har NSA fått tilgang til mye av den interne kommunikasjonen i FN-systemet.

Spionasjen mot FN-systemet kan tolkes som et brudd med folkeretten. Som vertsland for FN-systemets hovedkvarter har USA skrevet under på at landets myndigheter ikke skal foreta noen form for etterretningsaksjoner mot verdensorganisasjonens lokaler i USA.

Snowden-dokumentene avslører også det enorme omfanget av spionasjen rettet mot utenlandske ambassader og konsulater på amerikansk territorium, også fra allierte land. I alt er det over 80 lands representasjoner som blir systematisk avlyttet, ifølge dokumentene. Avlyttingen er generell og har lite eller ingenting med bekjempelse av terrorisme å gjøre, konkluderer Der Spiegel.

Et av hovedmålene for amerikansk etterretning er EUs nye ambassade i New York, som var spesielt konstruert for å unngå spionasjeangrep. Snowden-dokumentene inneholder detaljerte plantegninger over ambassadelokalene, inkludert it-infrastrukturen. Også EU-ambassaden i Washington er utsatt for massive spionasjeangrep fra NSA, kommer det frem.

I tillegg blir Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), med sitt hovedkvarter i Wien, "systematisk avlyttet", ifølge de lekkede dokumentene. IAEA skal ha "topp prioritet" blant de mange avlyttingsmålene til NSA. Allerede i 2004 ble det kjent at daværende IAEA-leder Muhammed ElBaradei ble avlyttet av amerikansk etterretning, noe FN-byrået den gang tok svært ille opp. Nå viser det seg altså at atomenergibyrået som helhet blir avlyttet.

Innholdet i de nye dokumentene ble offentliggjort av Der Spiegel på søndag. Så langt er det særlig i Tyskland at det har kommet sterke reaksjoner mot de nye avsløringene.

Sosialdemokratenes kanslerkandidat Peer Steinbrück krevde i går at EU nå bør stanse forhandlingene med USA om en transatlantisk frihandelsavtale. Utenriksminister Guido Westerwelle avfeide i dag Steinbrücks krav ved å kritisere sosialdemokratens "anti-amerikanske reflekser".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no