See also:
» 19.12.2013 - Brasil kjøper jagerfly fra Sverige etter USA-spionasje
» 25.09.2013 - Brasil utfordrer Google med ny, gratis e-post
» 24.09.2013 - Brasil: "USA angriper global ytringsfrihet"
» 19.09.2013 - Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA
» 09.09.2013 - Voldsomme sammenstøt etter nye protester i Brasil
» 25.06.2013 - Brasils president tilbyr demonstrantene en folkeavstemning
» 24.06.2013 - Dilma Rousseff klarer ikke å stoppe protestene i Brasil
» 19.06.2013 - Protestene i Brasil kom overraskende på alle











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Brasils president Dilma Rousseff møter søramerikanske offiserer i Lima, Peru, den 18. april i år
© Planalto/Kureren
Politikk - Brasil

Brasil øker militærutgiftene med 480 prosent

Kureren, 3. mai 2013 - Militærutgiftene i Brasil har vært i ustoppelig vekst de siste 8 årene. Økningen i investeringene var på 480 prosent, fra 750 millioner dollar i 2004 til 4,4 milliarder i 2012. Lokale analyser konkluderer at Brasil ønsker å bli en global stormakt.

Brasil er nå det 11. største landet i verden målt i militære budsjetter, ifølge den siste rangeringen fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), som ble publisert i april.

Kun fra 2011 til 2012 økte Brasil militærutgiftene med hele 34 prosent, ifølge tall fra det brasilianske forsvarsdepartementet. Mange av investeringene ble brukt til "strategiske programmer", som utviklingen av ubåter, modernisering av jagerfly og utvikling av transportflyet KC-390, som ennå ikke er tilgjengelig.

Andre områder som ble prioritert var oppdateringen av et nytt artillerisystem og vedlikehold og reparasjon av skadet utstyr. Ifølge departementet var de samlede militære utgiftene på 3,25 milliarder dollar i 2011 og 4,35 milliarder dollar i 2012.

Hvorfor øker Brasil forsvarsutgiftene sine?
Lokale analytikere påpeker at veksten i de brasilianske forsvarsutgiftene er drevet av landets behov for å nærme seg volumene til de økonomiske alliansepartnerne i BRIC-gruppen (Russland, India, Kina og Sør-Afrika), samt andre globale stormakter, for å være med å påvirke den globale politiske maktbalansen.

Tidligere har det vært det regionale perspektivet som har vært sentralt for opprustningen i Brasil, men dette fokuset synes ikke relevant lenger.

Brasil investerer tre ganger mer i forsvaret enn Colombia, landet som fortsatt har det nest størst militærbudsjettet i Latin-Amerika, og ti ganger mer enn Argentina, som tidligere var den største konkurrenten om å ha overtaket i den militære maktbalansen sør på kontinentet. Nå står Brasil i en klasse for seg i Latin-Amerika.

Brasil har en rolle som en voksende stormakt i det internasjonale samfunnet. Myndighetene i Brasilia ser det dermed som en nøkkelfaktor å opprettholde et kraftig militært nærvær for å støtte oppunder det globale diplomatiske arbeidet sitt. Og i saker som angår internasjonal politikk, har det brasilianske utenriks- og forsvarsdepartementet jobbet koordinert sammen i lang tid.

Samtidig ser regjeringen det som et stort behov å være i stand til å forsvare Brasils enorme naturressurser og svært langstrakte geografi. Landet rår over enorme ferskvannsreserver, nylig oppdaget olje på kontinentalsokkelen og stor rikdom i Amazonas, noe regjeringen sier den vil beskytte som en arv for fremtidige brasilianske generasjoner.

En realistisk verdensvisjon
Brasil skiller seg ut fra mange andre latinamerikanske land, som høylydt opponerer mot den internasjonale verdensorden. Regjeringene i land som Venezuela og Argentina utfordrer denne ordenen verbalt og anklager stormaktene for "imperialistisk" eller "kolonialistisk" politikk.

Ifølge et brasiliansk ståsted, er det altfor mange taler og store ord som følger dette mønsteret, mens logikken i det internasjonale systemet likevel forblir den samme. Brasil ser derimot ut til å ha akseptert spillereglene i verdenspolitikken og tar aktivt del i den i stadig større grad. Med en etter hvert betydelig militær styrke, øker gjennomslagskraften til den brasilianske utenrikspolitikken av seg selv på den internasjonale scenen, uten de store ordene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no