See also:
» 19.12.2013 - Brasil kjøper jagerfly fra Sverige etter USA-spionasje
» 25.09.2013 - Brasil utfordrer Google med ny, gratis e-post
» 24.09.2013 - Brasil: "USA angriper global ytringsfrihet"
» 19.09.2013 - Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA
» 25.06.2013 - Brasils president tilbyr demonstrantene en folkeavstemning
» 24.06.2013 - Dilma Rousseff klarer ikke å stoppe protestene i Brasil
» 19.06.2013 - Protestene i Brasil kom overraskende på alle
» 03.05.2013 - Brasil øker militærutgiftene med 480 prosent











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra protestene i São Paulo denne helgen
© Marcelo Camargo/ABr/Kureren
Politikk | Samfunn - Brasil

Voldsomme sammenstøt etter nye protester i Brasil

Fra protestene i São Paulo denne helgen

© Marcelo Camargo/ABr/Kureren
Kureren, 9. september 2013
- Den sosiale konflikten i Brasil fra i sommer er langt fra en løsning. Denne helgen utartet protestene i landets største byer til voldelige sammenstøt, med titalls sårede og fengslede. Demonstrantene angrep feiringen av uavhengighetsdagen.

På Brasils uavhengighetsdag på lørdag opplevde Rio de Janeiro, Brasilia og São Paulo de største demonstrasjonene i landet siden juni, og dette ble også de mest voldelige sammenstøtene på lenge. Rundt 250 mennesker ble arrestert i forbindelse med protestene i løpet av helgen.

Det var særlig i Rio de Janeiro at protestene utartet. I sentrum av millionbyen ble den offisielle markeringen av uavhengighetsdagen angrepet av demonstranter som blant annet brant opptogets brasilianske flagg. Politiet grep raskt inn og prøvde å skille demonstrantene og deltakerne i det offisielle opptoget, som inkluderte mange barnefamilier. Men den utstrakte bruken av tåregass rammet både protestantene og barnefamiliene.

I landets hovedstad, Brasilia, holdt man samtidig den offisielle markeringen av uavhengigheten, med deltakelse av Brasils president Dilma Rousseff. Men markeringen var preget av et ekstra stort sikkerhetsoppbud med begrenset mulighet for folkelig deltakelse, og opptredenen av president Rousseff var bemerkelsesverdig kort i år, på til sammen én time.

Sikkerhetsstyrkene i Brasilia klarte å holde området der markeringen foregikk avskjermet fra demontrantene som også var på gata i den brasilianske hovedstaden.

Men i løpet av kvelden snudde situasjonen, også i Brasilia. Sentrum av hovedstaden ble forvandlet til en slagmark mellom politi og demonstranter. I løpet av kvelden og natten ble det gjort store ødeleggelser på offentlig og privat eiendom i gateslagene som utviklet seg.

Det brasilianske militærpolitiet satt inn helikoptre som fløy i lav høyde over sentrum av landets hovedstad, nærmest i jakt på demonstranter. Samtidig tok politiet på bakken i bruk store mengder tåregass, slik at det til slutt lyktes myndighetene å spre demontrantene. Gatekampene utspilte seg i nærheten av Brasilias fotballstadion, der de skapte usikkerhet under en pågående privatkamp mellom Brasil og Austra

Brasils president Dilma Roussef viste seg i en kort stund på uavhengighetsdagen

© Marcello Casal Jr./ABr/Kureren
lia.

Sammenstøtene i Rio de Janeiro og Brasilia var ikke noen enkelthendelser. Det var større protestaksjoner i de fleste byene i det enorme landet, og i minst 12 av disse kom det til voldsepisoder. I São Paulo måtte deler av sentrum stenges av, mens man i Belo Horizonte så seg nødt til å avlyse hele markeringen av uavhengighetsdagen. Her ble 12 demonstranter fengslet etter mindre sammenstøt.

De store aksjonene i løpet av helgen var blitt varslet forrige uke, som en gjenopptakelse av masseprotestene etter at disse hadde stilnet i august.

I Brasil går nå debatten om disse nye protestene er begynnelsen på en ny runde folkelig oppgjør mot det tungrodde politiske systemet i landet. Det foreligger ingen anslag over hvor mange som deltok i helgens protester, men de bedømmes jevnt over som lavere enn ved massemønstringene i juni. Og det er mange som er opprørt over både den voldelige fremferden til enkelte av demonstrantene, og over den massive maktbruken fra myndighetenes side.

Den etter hvert store middelklassen i Brasil er fortsatt preget av dyp misnøye, da lite ble oppnådd etter massemobiliseringen i sommer. Spørsmålet er nå om de kan mobiliseres til på ny å delta i protestaksjoner.

Demontrantenes krav nå i helgen var som under de tidligere protestene. Hovedkravene var en intensivert kamp mot korrupsjonen og for en bedre kvalitet av helsetjenestene og det offentlige utdanningstilbudet.

På fredag kveld hadde president Dilma Rousseff prøvd å ta brodden av de annonserte protestene. I en tv-overført tale minnet hun befolkningen om hvilke store fremskritt regjeringen hennes har klart å få til, særlig hva angår effektiviseringen av statsdriften. Men president Rousseff ser ikke ut til å nå ut til middelklassen lenger.

Les mer om massemønstringene i juni i Brasil i denne artikkelen: "Dilma Rousseff klarer ikke å stoppe protestene i Brasil".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no