See also:
» 19.12.2013 - Brasil kjøper jagerfly fra Sverige etter USA-spionasje
» 25.09.2013 - Brasil utfordrer Google med ny, gratis e-post
» 24.09.2013 - Brasil: "USA angriper global ytringsfrihet"
» 19.09.2013 - Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA
» 09.09.2013 - Voldsomme sammenstøt etter nye protester i Brasil
» 24.06.2013 - Dilma Rousseff klarer ikke å stoppe protestene i Brasil
» 19.06.2013 - Protestene i Brasil kom overraskende på alle
» 03.05.2013 - Brasil øker militærutgiftene med 480 prosent











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protestmarsj i Avenida Rio Branco, sentralt i Rio de Janeiro
© Rafael Louzeiro/Kureren
Politikk - Brasil

Brasils president tilbyr demonstrantene en folkeavstemning

Kureren, 25. juni 2013 - Som et svar på protestbølgen i Brasil, har president Dilma Rousseff foreslått å holde en folkeavstemning om å etablere en grunnlovgivende forsamling. Denne forsamlingen skal, ifølge Rousseff, legge frem forslag for dyptgripende politiske reformer i landet.

Presidenten sier hun er åpen for en folkeavstemning om en prosess mot en ny grunnlov som kan forbedre det politiske systemet, samt helsevesenet, utdannings- og transportsektoren i Brasil. Dette tilsvarer de sektorene som en økende mengde demonstranter har kritisert i gatene i Brasils storbyer i de siste to ukene.

Rousseff annonserte dette initiativet etter at hun hadde vært i et krisemøte med landets 27 guvernører og borgermesterne fra de forskjellige provinshovedstedene i Planaltopalasset, presidentembetets hovedsete. Krisemøtet kom i stand etter at presidentens tale til folket på fredag, der hun tilbød vage reformer som måtte godkjennes av parlamentet, ikke stogget protestlysten blant brasilianerne.

Nå tilbyr hun altså mer grunnleggende reformer som kan ende opp i en helt ny grunnlov. Siste gang det ble holdt en grunnlovgivende forsamling i Brasil var i 1986, like etter militærdiktaturets fall.

"Brasil er nå modent for å gå videre, og borgerne har allerede gjort det klart at de ikke vil forbli på stedet hvil," erklærte president Rousseff. "Vi må også gi større prioritet til kampen mot korrupsjon," la hun til, og annonserte en plan med fem pakter mellom henne og befolkningen.

Den første pakten Rousseff annonserte var behovet for en skattepolitikk som "garanterer den økonomiske stabiliteten og kontroll over inflasjonen." Dette var, ifølge president, "spesielt viktig i dette øyeblikket, nå som den forlengede krisen skaper problemer i alle land."

Som løfte nummer to, presenterte Rousseff en pakt om "en stor politisk reform". Presidenten foreslo å øke den folkelige medvirkningen i politikken gjennom å avholde en folkeavstemning som skulle danne grunnlag for debatten om hvordan guvernørene og parlamentarikerne i Brasil velges. Samtidig lovte hun endringer i hvordan de politiske partiene i landet finansieres, samt hvordan politisk reklame på radio og tv kan finansieres.

Den tredje pakten rettet seg mot det underutviklede brasilianske helsevesenet. Rousseff lovte at hun skulle "få fart på investeringene" som allerede er planlagt, og hun gjentok planene sine om å rekruttere leger i utlandet slik at sykehusene i byene og regionene "som trenger mer oppmerksomhet" får nye, hardt tiltrengte fagkrefter.

I forhold til offentlig transport, som hadde utløst protestene, erkjente president Rousseff at de svært store investeringene som er blitt gjort i de siste årene ikke har gjort mye for å bedre kvaliteten som særlig byborgerne krever. Derfor foreslo hun, som punkt fire i "den store nasjonale pakten", at man skulle sørge for videre fortgang i utbyggingen av t-baner, toglinjer og andre offentlige transportformer, samt at hun inviterte borgermesterne til å fremme forslag om hvordan man kunne senke billettprisene.

Til sist, som "den femte pakten", fokuserte Rousseff på utdanningssektoren. Presidenten fremhevet at regjeringen hennes akter å øke bevilgningene til utdanning raskt, og at det allerede arbeides med et forslag som skal presenteres i parlamentet i Brasilia.

"Energien som kommer fra gatene er større enn alle hindringene i veien. Derfor har jeg med meg konkrete forslag og en politisk vilje til å diskutere minst disse fem paktene," forklarte Rousseff.

Bakgrunn
Les mer om presidentens mislykkede forsøk på å stogge protestene i helgen i denne artikkelen: "Dilma Rousseff klarer ikke å stoppe protestene i Brasil".

Den voksende stormakten Brasil overrasket en hel verden med massive opptøyer, som i løpet av de to siste ukene raskt spredte seg til minst 20 byer i landet og har mobilisert titusener frustrerte brasilianere. Den utløsende faktoren bak opptøyene var uten tvil økte billettpriser i den offentlige transporten. Men motivene som har ført stadig flere brasilianere ut i gatene er svært forskjellige.

Les mer om protestene i Brasil i denne analysen: "Protestene i Brasil kom overraskende på alle".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no