See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 11.03.2014 - Japan vil satse på atomkraft tre år etter Fukushima
» 27.09.2013 - Lekkasjene ved Fukushima er "ute av kontroll"
» 22.08.2013 - Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år
» 26.06.2013 - Internasjonal rettssak mot Japans hvalfangst starter
» 23.04.2013 - OECD krever økonomiske reformer i Japan
» 02.04.2013 - Japan bekymret over verdens høyeste gjeldsrate











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Japan har drevet "hvalforskning" i stor stil til nå
© ICR/Kureren
Samfunn | Økonomi - Antarktis | Japan

Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol

Frustrert: Japans fiskeriminister Yoshimasa Hayashi

© Alessandra Benedetti/FAO/Kureren
Kureren, 1. april 2014
- Japanske myndigheter kunngjorde i dag at landet stanser den såkalte forskningsfangsten av hval utenfor Antarktis. Dette skjer kun én dag etter at FNs internasjonale domstol i Haag fastslo at Japans hvalfangst ikke har vitenskapelige formål og motsatte seg å gi nye fangsttillatelser.

Det var Japans fiskeriminister Yoshimasa Hayashi som bekreftet stansen i "forskningsfangsten" i dag. Han beskrev kjennelsen fra Haag som "uheldig og dypt skuffende". Men ifølge den japanske kringkastingen NHK har Hayashi ikke forklart hva som vil komme til å skje med fremtidige forskningsprogrammer og japansk hvalindustri.

Minister Hayashi forsvarer nemlig fortsatt at hvalen er en viktig og legitim matkilde, på lik linje med alle andre marine arter. Han påpekte videre at Japan fortsatt kommer til å forsvare sin rett til å bruke hvalen som en matressurs på en bærekraftig måte og med vitenskapelige formål.

Tidligere uttrykte den japanske regjeringen sin "dype skuffelse" over kjennelsen fra Haag, selv om myndighetene i Tokyo på forhånd hadde forpliktet til å respektere dommen og tilbakekalle alle tillatelsene som er blitt gitt til hvalfangere i Sørishavet.

Hvalfangsten er en liten industri i Japan, men like symboltung her som i Norge. Det anslås at rundt 1300 arbeidsplasser er direkte involvert i den japanske hvalindustrien, men den kulturelle verdien av hvalfangsten og bruken av hvalkjøttet er langt høyere enn den økonomiske.

Folkerettsstridig hvalfangst
På mandag beordret den internasjonale domstolen Japan til å "stanse" all hvalfangst rundt Antarktis. Retten hadde funnet det bevist at denne fangsten i praksis ikke var i samsvar med de "vitenskapelige formålene" som folkeretten krever.

"Domstolen konkluderer med at de spesielle tillatelsene som er blitt gitt til Japan for å drepe, fange og omsette hval under det såkalte forskningsprogrammet 'Jarpa II' ikke har vitenskapelige formål," heter det i kjennelsen, som er signert domstolens formann Peter Tomka.

Dermed uttalte seg domstolen i favør av Australia, som i 2010 anklaget Japan for å drive kommersiell hvalfangst under

Stridens kjerne: Hvalfangst fra en japansk båt utenfor Antarktis

© ICR/Kureren
dekke av et vitenskapelig forskningsprogram. Australia ba den internasjonale domstolen i Haag om å beordre Japan til å stanse dette forskningsprogrammet.

Australia har ensidig erklært deler av området japanerne jakter hval til naturreservat. Australia og New Zealand har nemlig lenge ledet an i kampen for et totalforbud mot hvalfangst og har i årevis uttrykt stor irritasjon over at japanerne fanger hval i antarktiske farvann som disse to landene gjør krav på.

Men det FN-godkjente forskningsprogrammet, som fikk under navnet "Japan research whaling program in Antarctica" (JARPA II), har til nå gitt japanerne tillatelse til å gjennomføre forskningsstudier i det maritime antarktiske økosystemet og hvalbestandene i Sørishavet. Og i praksis ga dette japanerne også retten til å drive hvalfangst som del av denne "forskningen".

Ifølge australske myndigheter har Japan fanget over 10.000 hval mellom 1987 og 2009. Dette gjelder for det meste vågehval, den nest minste av bardehvalene, som ikke er truet og har store og stabile bestander i Sørishavet. Men som del av "forskningsfangsten" har det også blitt skutt et svært lite antall truede hvalarter.

Den japanske fangsten i Sørishavet har imidlertid stadig blitt forstyrret av militante miljøvernere og myndighetene i Australia og på New Zealand. I april 2013 opplyste japanske myndigheter at antall hval fanget i havet rundt Antarktis i sesongen 2012-13 hadde blitt ekstra lav på grunn av konstant press fra miljøvernaktivister.

Forbud siden 1986
Hvalfangst er forbudt internasjonalt siden 1986, etter at medlemmene av Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) i 1982 stemte for å innføre en fangststopp for all kommersiell hvalfangst, et forbud som skulle tre i kraft i sesongen 1985–86.

Til tross for at Norge er medlem av IWC, ble den nor

Hvalkjøtt selges i svært mange varianter i japanske butikker, og er svært dyrt

© Zenwort/GNU/Kureren
ske fangsten av vågehval tatt opp igjen etter at Norge reserverte seg mot videre fangsstopp i 1993. I Oslo viser man til at den vitenskapelige komiteen i IWC konkluderte med at vågehvalen ikke lenger er en truet art. Dette har medført en rekke protester verden rundt, særlig fra miljøorganisasjoner som fremhever hvalen som et viktig symboldyr.

Norge, Island og Japan er de eneste landene som fortsatt driver med hvalfangst, og sammen skyter disse landene nå årlig rundt 2000 hval, i hovedsak for å selge kjøttet. Men den uttalt kommersielle hvalfangsten er det bare Norge og Island som driver med.

I motsetning til Norge, er den japanske hvalfangsten nemlig utelukkende "vitenskapelig fangst", slik den er definert under IWC-konvensjonen fra 1986. Japan valgte, etter svært sterkt press fra handelspartnere, å underskrive konvensjonen, som bandt landet til den totale fangststoppen. De eneste unntakene i fangststoppen er "vitenskapelig fangst" og hvalfangst utført av noen urfolkgrupper.

Japanske myndigheter har i de siste årene åpent sagt at landet ønsker å gjenoppta en kommersiell fangst. Overfor IWC har Japan tilbudt seg, på linje med Norge, kun å foreta denne fangsten i egne territorialfarvann. Men dette tilbudet ble avslått, og det er nå usikkert om japanerne vil komme med et unilateralt brudd med IWC og følge det norske eksempelet.

Også eksporten av hvalkjøtt er i dag nesten forbudt eller meget begrenset. I 2001 ble det i Norge fastsatt en egen forskrift om eksport av vågehval til Island, Japan og Færøyene. Dermed er eksporten av hvalkjøtt til resten av verden forbudt. Heller ikke japanerne har anledning til å eksportere hvalkjøtt.

Les mer om Japans ståsted i forhold til hvalfangst i denne artikkelen: "Internasjonal rettssak mot Japans hvalfangst starter ".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no