See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol
» 27.09.2013 - Lekkasjene ved Fukushima er "ute av kontroll"
» 22.08.2013 - Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år
» 26.06.2013 - Internasjonal rettssak mot Japans hvalfangst starter
» 23.04.2013 - OECD krever økonomiske reformer i Japan
» 02.04.2013 - Japan bekymret over verdens høyeste gjeldsrate











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Teknikere fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) overvåker lekkasjen av radioaktivt vann fra Fukushima
© Gill Tudor/IAEA/Kureren
Samfunn | Økonomi - Japan

Japan vil satse på atomkraft tre år etter Fukushima

Vil sette reaktorene på nett igjen: Japans statsminister Shinzo Abe

© Japan Cabinet Secretariat/Kureren
Kureren, 11. mars 2014
- Tre år etter at tsunamien rammet atomkraftverket i Fukushima, varsler regjeringen at Japan nå vil satse på kjernekraften igjen. I 2012 kunngjorde den daværende regjeringen at man skrittvis ville avvikle atomkraftverkene etter Fukushima-katastrofen.

I dag er det tre år siden 11. mars 2011, da et kraftig jordskjelv med styrke 9 på Richters skala slo til på havbunnen utenfor Japans nordøstlige kyst. Dette utløste en tsunami som drepte 15.884 mennesker mens 2.636 er fortsatt savnet, ifølge offisielle tall.

Tsunamien i 2011 forårsaket at atomanlegget i Fukushima ble ødelagt. Reaktorene eksploderte og anlegget begynte å lekke radioaktivt vann som har forurenset luft, jord, vann og mat. Regjeringen fryktet den gang til og med at hovedstaden Tokyo, beliggende 240 kilometer lenger sør, måtte evakueres. Skadene forble heldigvis mye mer lokale.

I løpet av disse tre årene har teknikere daglig fortsatt kampen for å stoppe lekkasjene av radioaktivt vann fra Fukushima. De fortsetter også å demontere anlegget, noe som antas å ville ta mellom 30 og 40 år.

Og som følge av den alvorlige katastrofen er en overveldende del av den japanske befolkningen nå imot kjernekraft.

Japan er tross alt et geologisk svært aktivt område, der ekstremjordskjelv kan ramme hvor som helst og når som helst. Dette har vist seg å være en farlig kombinasjon sammen med atomkraftverk, samme hvor godt de er bygd. Samtidig har hendelsene ved Fukushima vist at verken myndighetenes eller driftselskapenes forsikringer er til å stole på, mener et stort flertall av japanerne.

Regjeringen for atomkraft
Men den sittende regjeringen er ikke enig med folkeflertallet. Regjeringen kunngjør nå at Japan ikke kommer til å avstå fra kjernekraft da de økonomiske følgene av dette vil være for store. Atomkraft vil fortsette å være en av de viktigste kildene til elektrisitet i landet, og avslåtte reaktorer vil bli satt i drift igjen når de oppfyller de nye sikkerhetsstandardene som ble vedtatt etter Fukushima-katastrofen i 2011, ifølge regjeringen.

Dette fremgår i regjeringens nye utkast til energipolitikk, som ble presentert i slutten av februar, men som samtidig påpeker at Japans avhengighet av kjernefysiske kraftverk vil bli redusert "så mye som mulig."

Japans statsminister Shinzo Abe bekreftet dette igjen på mandag. Japan har i dag 48 kjernefysiske reaktorer, og alle er stanset frem til de oppfyller de nye kravene. Regjeringen forventer imidlertid at noen av atomkraftverkene vil bli satt i drift igjen allerede i år, bekreftet statsminister Abe i går.

Ifølge regjeringens nye energiplan vil en blanding av kjernefysisk, fornybar og fossil energi være den mest pålitelige og stabile kilden til elektrisitet i Japan. Men rapporten går ikke i detalj om hvor stor prosentandel hver av energikildene bør ende på. Dette vil nemlig avhenge av flere faktorer, blant annet antall reaktorer som kan settes på nett igjen, ifølge rapporten.

Den forrige langsiktige planen om Japans energipolitikk, som ble til ett år før katastrofen i Fukushima, anbefalte en gradvis økning i andelen kjernekraft. Målet var at 50 prosent av landets energibehov skulle dekkes av kjernekraft, sammenlignet med 30 prosent før Fukushima-katastrofen.

Daværende statsminister Yoshihiko Noda, fra Det demokratiske partiet på sentrum-venstre-siden, snudde opp ned på Japans energimålsetninger etter at tsunamien rammet Fukushima. I Japans nye energiplan, vedtatt i september 2012, satte man seg som mål å fase ut kjernekraften helt innen 2030.

Konservative Shinzo Abe fra Det liberaldemokratiske parti har imidlertid hele tiden distansert seg fra planene om å legge ned alle Japans atomkraftverk. Abe vant valget i desember 2012, men har hittil ligget relativt lavt i forhold til å revitalisere landets kjernekraftverk, trolig på grunn av den massive motstanden i befolkningen.

Men i går tok statsministeren bladet fra munnen. "Jeg ønsker å sette i gang igjen driften i de reaktorene som oppfyller sikkerhetskravene til Det internasjonale atomenergibyrået, og også å få en forståelse for dette fra den lokale befolkningen," sa statsministeren på en pressekonferanse på mandag.

Situasjonen er fortsatt "svært alvorlig"
Tsunamien forårsaket i sin tid verdens største atomulykke siden Tsjernobyl, som skjedde i 1985. Atomkraftverket Fukushima-1 var bygget for å tåle et kraftig jordskjelv, men ikke den etterfølgende tsunamien, der det var inntrengningen av sjøvann som forårsaket flere hydrogeneksplosjoner. Disse førte i sin tur til kjernenedsmeltninger i noen av reaktorene.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) overvåker lekkasjen av radioaktivt vann fra Fukushima nøye og organisasjonen har tidligere sagt at den er klar til å hjelpe dersom den japanske regjeringen ber om det. IAEA har også i de siste månedene understreket at situasjonen i Fukushima fortsatt er "svært alvorlig".

Problemet er at det ødelagte anlegget fortsatt lekker radioaktivt forurenset vann ut i havet. Det er blitt bygget kunstige bassenger mellom anlegget og kysten, men målinger viser at disse innretningene ikke er nok for å stoppe lekkasjen ut i sjøen. Det er fortsatt svært høye verdier av de radioaktive stoffene strontium og cesium ved Fukushima-kysten.

Les mer om lekkasjene fra Fukushima i denne artikkelen: "Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år".

Samtidig fortsetter situasjonen å være alvorlig for lokalbefolkningen fra Fukushima-området. Store landområder er fortsatt evakuert på grunn av radioaktiv forurensing og kan måtte fortsette å være avstengt i flere tiår. Mange av innbyggerne bor fortsatt i leire, og næringslivet i området har nærmest gått i stå.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no