See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol
» 11.03.2014 - Japan vil satse på atomkraft tre år etter Fukushima
» 27.09.2013 - Lekkasjene ved Fukushima er "ute av kontroll"
» 22.08.2013 - Fukushima har lekket radioaktivt vann i havet i to år
» 23.04.2013 - OECD krever økonomiske reformer i Japan
» 02.04.2013 - Japan bekymret over verdens høyeste gjeldsrate











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En japansk hvalfangstskute under oppsyn av australske tollmyndigheter, som i 2008 sanket bevis mot den japanske fangsten
© Australian Customs and Border Protection Service/K
Samfunn | Økonomi - Japan

Internasjonal rettssak mot Japans hvalfangst starter

Hvalkjøtt selges i svært mange varianter i japanske butikker, og er svært dyrt

© Zenwort/GNU/Kureren
Kureren, 26. juni 2013
- I dag starter saken mot den japanske hvalfangsten i Sørishavet ved Den internasjonale domstolen i Den Haag. Japan er anklaget for at den såkalte "vitenskapelige hvalfangsten" dekker over en ulovlig kommersiell fangst, et argument som også vil kunne brukes mot andre hvalfangere.

Det er Australia og New Zealand som har trukket Japan innfor FN-domstolen, der de hevder at japanerne bryter internasjonal lov når de er på hvalfangst i Sørishavet. Australia og New Zealand har lenge ledet an i kampen for et totalforbud mot hvalfangst og har i årevis uttrykt stor irritasjon over at japanerne fanger hval i antarktiske farvann som disse to landene gjør krav på.

I motsetning til Norge, er den japanske hvalfangsten utelukkende såkalt "vitenskapelig fangst", slik den er definert under den internasjonale hvalfangstkonvensjonen fra 1986. Japan valgte, etter svært sterkt press fra handelspartnere, å underskrive konvensjonen, som bandt landet til den totale fangststoppen. De eneste unntakene i fangststoppen er "vitenskapelig fangst" og hvalfangst utført av noen urfolkgrupper.

Norge leverte derimot en protest mot fangststoppen i hvalfangstkonvensjonen, og er dermed ikke bundet av den. Den norske hvalfangsten er, i motsetning til den japanske, åpent kommersiell. Likevel fanger japanerne hvert år omlag like mange hval som norske fangstmenn.

Miljøvernere og myndighetene i Australia og New Zealand mener, blant annet derfor, å ha gode indikasjoner på at den såkalte vitenskapelige fangsten av hval i Japan kun er et skalkeskjul for kommersiell hvalfangst. Japanerne har da også åpent sagt at de ønsker å gjenoppta en kommersiell fangst, og tilbyr seg, på linje med Norge, kun å foreta fangsten i egne farvann.

Australierne mener dermed de har gode bevis. Til dette hører også med at hvalkjøttet som produseres under den vitenskapelige japanske fangsten selges kommersielt på markedet i Japan.

Selv om anklagerne tviler på at retten vil sette en fullstendig stopper for japansk hvalfangst, mener de at de har gode muligheter for at domstolen vil påby japanerne å fange vesentlig mindre hval.

I Tokyo blir saken tatt med største alvor. Som i Norge, er hvalfangsten fullstendig uten økonomisk betydning, den er heller en subsidiert næring, men en svært viktig symbolsak. Japansk UD har ikke tatt lett på beskyldningene om at regjeringen farer med juks hva angår den vitenskapelige fangsten.

Japans utenriksminister Fumio Kishida forsikret på en pressekonferanse i går at landet hadde engasjert de fremste spesialistene i saken når den skal drøftes i Den Haag. Kishida påpekte gang på gang at den japanske fangsten var et vitenskapelig prosjekt, og at landet forholdt seg trygt innenfor folkeretten.

"Japan legger stor vekt på folkerettslig orden som grunnlag for organiseringen av det internasjonale fellesskapet," understreket et presseskriv fra UD i Tokyo i dag, som la til at "den australske påstanden er feil." Derimot var "Japan et land som holder seg til de løftene det har gitt" og "lever i harmoni med naturen."

Utfallet av rettssaken vil få liten direkte innvirkning på situasjonen for den norske hvalfangsten. Derimot kan den påvirke hvalfangsten på Island, som er svært begrenset, og den kan stikke kjepper i veiene for Sør-Koreas ønske om å gjenoppta "vitenskapelig hvalfangst".

Rettsforhandlingene i Den Haag startet i dag. Retten forventer å komme frem til en kjennelse den 16. juli.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no