See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 11.02.2014 - Jemen blir en føderal republikk med seks regioner
» 15.02.2013 - FN truer Jemen med sanksjoner











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Jemens president Abd Rabuh Mansur Hadi (venstre) og militærrådet i presidentpalasset i Sanaa
© Evan Schneider/UN Photo/Kureren
Politikk - Jemen

Nasjonaldialogen i Jemen begynner endelig

Sentrumsgate i Sanaa, hovedstaden i Jemen: Befolkningen venter på fred

© Evan Schneider/UN Photo/Kureren
Kureren, 19. mars 2013
- Jemens nye president Abd Rabuh Mansur Hadi lever opp til kravene og åpnet i går endelig "Den nasjonale dialogen" som skal sikre overgangen til fullt demokrati. Hittil har autoritære krefter rundt eksdiktator Ali Abdullah Saleh klart å stoppe prosessen.

I går samlet for første gang de 565 delegatene til den sterkt etterlengtede "nasjonale dialogen" seg endelig i Sanaa, Jemens hovedstad, under ledelse av overgangspresident Hadi. Så å si alle viktige politiske, etniske og samfunnsgrupper har vært invitert til å delta i dialogen om Jemens fremtid.

Sakslisten er lang og komplisert for de 565 delegatene. Deltakerne skal komme til enighet om intet mindre enn statsformen og institusjonene i et fremtidig demokratisk Jemen. Dette inkluderer først og fremst utformingen av en ny grunnlov for landet sør på Den arabiske halvøy og forberedelser for å holde valg i 2014.

Videre skal delegatene komme frem til løsninger som kan gi fred i det konfliktfylte landet, blant annet om statusen til Sør-Jemen, som før var selvstendig og der mange har ønsket seg en løsrivelse fra resten av landet. De mange autonome klanene i landet, mange bevæpnet til tennene og noen med sympatier for al Qaida, skal vinnes for den nye statsformen. Og ikke minst må de delene av regjeringshæren som fortsatt støtter eksdiktatoren overbevises om å godta demokratiske strukturer.

Det er særlig kretsen rundt ekspresident Saleh som har lagt hindringer i veien for demokratiseringsprosessen i Jemen. Saleh, som hadde sittet ved makten siden 1978, ble styrtet under Jemens amputerte "Arabiske vår" i 2011 og overga makten til sin visepresent, Hadi.

Men ekspresident Saleh har fortsatt en stor maktbase i Jemen. Saleh og klanen hans har, ifølge demokratibevegelsen, karret til seg milliarder da de styrte landet, og bruker nå formuen til å kjøpe seg fortsatt støtte. Det er også Salehs klanmedlemmer som fortsatt har de ledende stillingene i militæret, selv om president Hadi nå prøver å skifte ut lederskapet i h

Jemenittiske Tawakkul Karman var en av fredsprisvinnerne i 2011

© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren
æren.

Etter svært mange forsinkelser med å sette i gang nasjonaldialogen, kom det tidligere i år sterkt press fra Jemens internasjonale partnere. FN truet i februar med sanksjoner mot Saleh og hans medhjelpere dersom de fortsatte å blokkere demokratiseringsprosessen. Videre avholdt vestlige donorer et større møte i London 7. mars, der det ble lovet økte bistandsbeløp for å finansiere nasjonaldialogen og beslektede tiltak.

Med større internasjonal støtte har også president Hadi, som hittil er blitt sett på som en svak leder, fått økt troverdighet og tyngde i Jemen. Det har dermed lyktes ham å trumfe gjennom organiseringen av nasjonaldialogen i Sanaa, der alle de fleste viktigste partene i samfunnet nå deltar.

Men en viktig røst manglet på nasjonaldialogen, og det var den jemenittiske fredsprisvinneren Tawakkul Karman. Karman, som tidligere i år hadde uttalt at denne dialogen var "det siste håpet for landet vårt," annonserte for kort tid siden at hun ville boikotte arrangementet.

Ifølge fredsprisvinneren, var hun ikke fornøyd med sammensetningen av deltakerne, der hun mente det var altfor mange representanter fra det gamle regimet. Karman sa at det var "en åpenbar ubalanse" i sammensetningen, med altfor få "ungdommer, kvinner og organisasjoner fra det sivile samfunnet" og altfor mange "mennesker som har den revolusjonære ungdommens blod på hendene."

Hun anklaget også overgangsregjeringen for ikke å sette menneskerettsspørsmål høyt nok på agendaen under dialogen.

Likevel får igangsettelsen av nasjonaldialogen stort sett positive tilbakemeldinger. Flere europeiske land har i dag sendt ut gratulasjoner til den jemenittiske overgangsregjeringen og lovet videre støtte i demokratiseringsprosessen.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no