See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 11.02.2014 - Jemen blir en føderal republikk med seks regioner
» 19.03.2013 - Nasjonaldialogen i Jemen begynner endelig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Jemenittiske Tawakkul Karman var en av fredsprisvinnerne i 2011
© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren
Politikk - Jemen

FN truer Jemen med sanksjoner

Jemens president Abd Rabuh Mansur Hadi (venstre) og militærrådet i presidentpalasset i Sanaa

© Evan Schneider/UN Photo/Kureren
Kureren, 15. februar 2013
- FNs sikkerhetsråd fulgte i dag opp rådene fra fredsprisvinner Tawakkul Karman, og truer Jemens overgangsregjering og ekspresident med sanksjoner dersom demokratiseringen fortsatt blir blokkert.

I Jemen har den arabiske våren gått noe i stå etter at demonstranter som Karman tvang den autoritære presidenten Ali Abdullah Saleh til å ga av. Nå ledes landet sør på Den arabiske halvøy av en nasjonal samlingsregjering under president Abd Rabuh Mansur Hadi, som har forpliktet seg til en demokratiseringsprosess. Hadi ble valgt i februar i fjor og støttes av de fleste aktivistene.

Men aktivister som Karman klager på at overgangen til demokrati har stoppet opp og at "Saleh fortsatt har den reelle makten i Jemen." Særlig "den nasjonale dialogen", som skulle danne grunnlaget for demokratiseringen, er blitt utsatt gang på gang.

Fredsprisvinneren kaller denne dialogen "det siste håpet for landet vårt," og har bedt FN om å innføre "målrettede sanksjoner" mot klanen til ekspresident Saleh.

Denne uken tok president Hadi mot til seg og annonserte at nasjonaldialogen skal starte opp 18. mars.

Sikkerhetsrådet gratulerte i dag Hadi og støttet presidenten ved å true med "å bruke økonomiske sanksjoner for å stoppe motstandere som prøver å bremse opp den politiske overgangsprosessen." FN bekrefter det Karman har varslet om. Det tidligere regimet til Saleh og den tidligere opposisjonen prøver aktivt å hindre demokratiseringen, og Sikkerhetsrådet nevner eksplisitt ekspresident Saleh som en av de destabiliserende faktorene.

I resolusjonen fra Sikkerhetsrådet settes det også opp minimumskrav for en troverdig nasjonal dialog: Konferansen bør bli avholdt på en "inkluderende måte og involvere den fulle deltakelsen av alle deler av det jemenittiske samfunnet, blant annet representanter fra Sør-Jemen og andre regioner, og den fulle og aktive deltakelsen av ungdommer og kvinner."

Den nasjonale dialogen skal danne grunnlaget for en prosess som skal skrive en ny grunnlov for Jemen. Videre skal den forberede for avholdingen av nasjonale valg i 2014.

Ekspresident Saleh har fortsatt en stor maktbase i landet. Saleh og klanen hans har, ifølge Karman, karret til seg milliarder da de styrte landet, og bruker nå formuen til å kjøpe seg fortsatt støtte. Det er også Salehs klanmedlemmer som fortsatt har de ledende stillingene i militæret, selv om president Hadi nå prøver å skifte ut lederskapet i hæren.

Men Karman advarer at Hadi fortsatt ikke har den nødvendige autoriteten i Jemen, og at maktsfæren hans kun når et par kilometer utenfor presidentpalasset i Sanaa. Hæren er stort sett fortsatt lojal mot ekspresidenten.

Sikkerhetsrådet håper å kunne hjelpe til med å bygge opp Hadis autoritet. Sanksjonstruslene er særlig rettet mot Saleh, og FN er klar på at verdenssamfunnet forventer en full demokratisering i Jemen.

De eventuelle FN-sanksjonene mot Jemen kan omfatte hindringer i reisefrihet og økonomiske sanksjoner mot privatpersoner, eller det kan vedtas økonomiske, kommunikasjonsmessige eller diplomatiske sanksjoner mot landet som helhet. FN understreker likevel at bruk av militærmakt ikke kommer på tale for å presse gjennom sikkerhetsrådets krav.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no