See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 05.09.2013 - Armenia velger Russland-tilknytning fremfor EU
» 19.02.2013 - Armenias president gjenvalgt
» 01.02.2013 - Armensk presidentkandidat skutt, valget kan utsettes











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Russlands president Vladminir Putin (v) og Armenias president Serzh Sargsian (h)
© Armenias presidentskap/Kureren
Politikk - Armenia

Protester mot EU-avvisning også i Armenia

Russlands president Vladminir Putin (v) og Armenias president Serzh Sargsian (h)

© Armenias presidentskap/Kureren
Kureren, 3. desember 2013
- Ikke bare Ukrainas regjering valgte Russland fremfor EU i siste liten før toppmøtet i Vilnius, også det kaukasiske landet Armenia. Og også her er det tilløp til større demonstrasjoner. Men i forbindelse med Vladimir Putins besøk i Armenia tillates knapt protester.

For Russlands president Putin, som besøkte Armenia på mandag, må denne tidligere sovjetrepublikken fortone seg som en velkommen kontrast til Ukraina og de stadig økende protestene i Kiev mot en økonomisk tilknytning til Russland og en Moskva-ledet tollunion.

Armenia er anda mer avhengig av Russland enn Ukraina. Alle energileveransene kommer fra Moskva, Russland tilbyr arbeidsplasser til armenere, i tillegg til grensevakter og militær hjelp. Og da fattige Armenia de facto er i krig med stadig mer oljerike Aserbajdsjan, er russiske sikkerhetsgarantier essensielle. Russland er også hovedhandelspartneren til Armenia.

I september annonserte derfor Armenias president Serzh Sargsian at landet valgte å bli med i den russiskdominerte Eurasiske tollunionen, sammen med Hviterussland og Kasakhstan. Dermed ble den ferdigforhandlede frihandels- og assosiasjonsavtalen med EU lagt på is.

Putin besøkte på mandag den armenske hovedstaden Jerevan, samt den russiske militærbasen i Gyumri i Nord-Armenia. Her uttalte Putin at Russland "aldri hadde ment å forlate Sør-Kaukasus" i løpet av Sovjetunionens sammenbrudd i 1991, og heller ikke så noen grunn til å vurdere dette nå.

Men i Sør-Kaukasus er det bare Armenia som nå velger å knytte seg sterkt opp mot Russland. Økonomisk selvstendige Aserbajdsjan velger en nøytral vei, uavhengig av både Russland og EU, men med mest sympatier mot Vesten. Georgia, derimot, er på en jublende vei mot både EU og NATO, helst før enn senere, noe det er tverrpolitisk enighet om i landet.

Og som for å sukre pillen, annonserte Putin på mandag at Armenia ville få nye rabatter på den allerede avtalte prisen for russisk gass. Men ikke alle armenere, så prisbevisste de måtte være, lar seg begeistre over denne mektige gjesten som sier at han ønsker å bli for all fremtid.

Demonstrasjoner mot Putin
Den største demonstrasjonen mot en økonomisk tilnærming til Russland i de siste ukene samlet flere hundre deltakere i sentrum av Jerevan på mandag ettermiddag. Mange av demonstrantene bar ukrainske flagg og plakater med slagord til støtte for demonstrantene i Ukraina. Demonstrantene ba Putin om å "dra hjem" og minte den hjemlige regjeringen om at "Armenia ikke er til salgs."

Det var minst 110 demonstranter som ble varetektsfengslet i løpet av protestene, ifølge innenriksdepartementet i Jerevan. Blant dem var to journalister, ifølge nasjonale medier.

Flere parlamentsmedlemmer hevder at demonstrantene hadde blitt dratt enkeltvis inn på politistasjonene og advart mot å protestere mot Putins besøk. Andre hevdet at statsansatte hadde blitt busset ut for å vifte med russiske flagg for å motta lederen fra Kreml.

Før Putins besøk hadde gater og veier i Jerevan og Gyumri blitt reparert i en fart, og flere tusen russiske flagg ble delt ut til folk. På den regjeringsvennlige statlige tv-kanalen ble det ene programmet etter det andre sendt som lovpriste vennskapet mellom Armenia og Russland oppgjennom århundrene, og i sentrum av Jerevan ble det i hui og hast innviet et monument som skal hylle dette vennskapet.

"Kongen har ankommet," bemerket syrlig en fastboende i Gyumri, som ikke ville navngis. "De har til og med forbudt begravelser i Gyumri i dag, og folk får ikke lov til å nærme seg steder som Putin skal besøke. Hver eneste krok er under full kontroll."

"Armenske myndigheter foretar seg alle disse uvanlige forebyggende tiltakene etter at de har observert hvordan hendelsene i Ukraina utspiller seg," mener den uavhengige politiske kommentatoren Jervand Bozoian i Jerevan. "Utviklingen i Ukraina kan også flytte seg over til Armenia, så de gjør sitt beste for å hindre at Putins besøk skal utløse liknende aksjoner."

Men det er også mange som tviler på denne spådommen, ikke minst etter at en større nasjonal protestbevegelse tidlig i år døde hen av seg selv. Det er imidlertid en stor og voksende irritasjon over president Sargsian og regjeringen hans, som ikke kan vise til noen fremgang i forhold til den høye arbeidsledigheten, den omfattende korrupsjonen og de store manglene i velferdssystemet.

Og deler av opposisjonen har bestemt seg for å gripe sjansen til å starte landsomfattende protester. Menneskerettsaktivisten Artur Sakunts, en prominent motstander av den Moskva-dominerte tollunionen, deltok i protestmarsjen i Jerevan. "Dette er bare begynnelsen av kampen," lover Sakunts. "Vi vil fortsette å kjempe" for å tvinge regjeringen til å omgjøre vedtaket.

Likevel er det mange armenere som ikke har noe imot tettere bånd med Russland, som er det mest nærliggende målet for de mange arbeiderne som søker seg en jobb i utlandet. "Nå har Putin kommet, og nå kommer det til å bli orden på alt her i landet," konkluderte Karen Alumian, en 41 år gammel arbeidsledig mekaniker i Jerevan.

Alumian understreker at slektninger av ham lever "i overflod" i Russland. "I alle fall så vil Putin klare å styre dette landet bedre enn Serzh Sargsian," konkluderer mekanikeren.

Deler av denne reportasjen fra Armenia er levert fra EurasiaNet.org.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no