Russlands president Vladminir Putin (v) og Armenias president Serzh Sargsian (h) © Armenias presidentskap/Kureren Politikk - Armenia
Protester mot EU-avvisning også i Armenia | Russlands president Vladminir Putin (v) og Armenias president Serzh Sargsian (h) | © Armenias presidentskap/Kureren | Kureren, 3. desember 2013 - Ikke bare Ukrainas regjering valgte Russland fremfor EU i siste liten før toppmøtet i Vilnius, også det kaukasiske landet Armenia. Og også her er det tilløp til større demonstrasjoner. Men i forbindelse med Vladimir Putins besøk i Armenia tillates knapt protester.For Russlands president Putin, som besøkte Armenia på mandag, må denne tidligere sovjetrepublikken fortone seg som en velkommen kontrast til Ukraina og de stadig økende protestene i Kiev mot en økonomisk tilknytning til Russland og en Moskva-ledet tollunion.
Armenia er anda mer avhengig av Russland enn Ukraina. Alle energileveransene kommer fra Moskva, Russland tilbyr arbeidsplasser til armenere, i tillegg til grensevakter og militær hjelp. Og da fattige Armenia de facto er i krig med stadig mer oljerike Aserbajdsjan, er russiske sikkerhetsgarantier essensielle. Russland er også hovedhandelspartneren til Armenia.
I september annonserte derfor Armenias president Serzh Sargsian at landet valgte å bli med i den russiskdominerte Eurasiske tollunionen, sammen med Hviterussland og Kasakhstan. Dermed ble den ferdigforhandlede frihandels- og assosiasjonsavtalen med EU lagt på is.
Putin besøkte på mandag den armenske hovedstaden Jerevan, samt den russiske militærbasen i Gyumri i Nord-Armenia. Her uttalte Putin at Russland "aldri hadde ment å forlate Sør-Kaukasus" i løpet av Sovjetunionens sammenbrudd i 1991, og heller ikke så noen grunn til å vurdere dette nå.
Men i Sør-Kaukasus er det bare Armenia som nå velger å knytte seg sterkt opp mot Russland. Økonomisk selvstendige Aserbajdsjan velger en nøytral vei, uavhengig av både Russland og EU, men med mest sympatier mot Vesten. Georgia, derimot, er på en jublende vei mot både EU og NATO, helst før enn senere, noe det er tverrpolitisk enighet om i landet.
Og som for å sukre pillen, annonserte Putin på mandag at Armenia ville få nye rabatter på den allerede avtalte prisen for russisk gass. Men ikke alle armenere, så prisbevisste de måtte være, lar seg begeistre over denne mektige gjesten som sier at han ønsker å bli for all fremtid.
Demonstrasjoner mot Putin
Den største demonstrasjonen mot en økonomisk tilnærming til Russland i de siste ukene samlet flere hundre deltakere i sentrum av Jerevan på mandag ettermiddag. Mange av demonstrantene bar ukrainske flagg og plakater med slagord til støtte for demonstrantene i Ukraina. Demonstrantene ba Putin om å "dra hjem" og minte den hjemlige regjeringen om at "Armenia ikke er til salgs."
Det var minst 110 demonstranter som ble varetektsfengslet i løpet av protestene, ifølge innenriksdepartementet i Jerevan. Blant dem var to journalister, ifølge nasjonale medier.
Flere parlamentsmedlemmer hevder at demonstrantene hadde blitt dratt enkeltvis inn på politistasjonene og advart mot å protestere mot Putins besøk. Andre hevdet at statsansatte hadde blitt busset ut for å vifte med russiske flagg for å motta lederen fra Kreml.
Før Putins besøk hadde gater og veier i Jerevan og Gyumri blitt reparert i en fart, og flere tusen russiske flagg ble delt ut til folk. På den regjeringsvennlige statlige tv-kanalen ble det ene programmet etter det andre sendt som lovpriste vennskapet mellom Armenia og Russland oppgjennom århundrene, og i sentrum av Jerevan ble det i hui og hast innviet et monument som skal hylle dette vennskapet.
"Kongen har ankommet," bemerket syrlig en fastboende i Gyumri, som ikke ville navngis. "De har til og med forbudt begravelser i Gyumri i dag, og folk får ikke lov til å nærme seg steder som Putin skal besøke. Hver eneste krok er under full kontroll."
"Armenske myndigheter foretar seg alle disse uvanlige forebyggende tiltakene etter at de har observert hvordan hendelsene i Ukraina utspiller seg," mener den uavhengige politiske kommentatoren Jervand Bozoian i Jerevan. "Utviklingen i Ukraina kan også flytte seg over til Armenia, så de gjør sitt beste for å hindre at Putins besøk skal utløse liknende aksjoner."
Men det er også mange som tviler på denne spådommen, ikke minst etter at en større nasjonal protestbevegelse tidlig i år døde hen av seg selv. Det er imidlertid en stor og voksende irritasjon over president Sargsian og regjeringen hans, som ikke kan vise til noen fremgang i forhold til den høye arbeidsledigheten, den omfattende korrupsjonen og de store manglene i velferdssystemet.
Og deler av opposisjonen har bestemt seg for å gripe sjansen til å starte landsomfattende protester. Menneskerettsaktivisten Artur Sakunts, en prominent motstander av den Moskva-dominerte tollunionen, deltok i protestmarsjen i Jerevan. "Dette er bare begynnelsen av kampen," lover Sakunts. "Vi vil fortsette å kjempe" for å tvinge regjeringen til å omgjøre vedtaket.
Likevel er det mange armenere som ikke har noe imot tettere bånd med Russland, som er det mest nærliggende målet for de mange arbeiderne som søker seg en jobb i utlandet. "Nå har Putin kommet, og nå kommer det til å bli orden på alt her i landet," konkluderte Karen Alumian, en 41 år gammel arbeidsledig mekaniker i Jerevan.
Alumian understreker at slektninger av ham lever "i overflod" i Russland. "I alle fall så vil Putin klare å styre dette landet bedre enn Serzh Sargsian," konkluderer mekanikeren.
Deler av denne reportasjen fra Armenia er levert fra EurasiaNet.org. Av Marianna Grigoryan (i Jerevan) og redaksjonen © Kureren
|