See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonsleder Vitali Klitsjko taler til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukrainas president begynner å gi etter for press

Ukrainas president Viktor Janukovitsj (h) og EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso (v), under toppmøtet i Vilnius

© EU/Kureren
Kureren, 2. desember 2013
- Ukrainas president Viktor Janukovitsj ringte i kveld til EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso, og ba om nye samtaler om en assosiasjonsavtale med EU. Samtidig trues regjeringen med et mistillitsvotum på tirsdag, som har overraskende gode muligheter til å lykkes.

Protestene mot regjeringens kuvending i EU-spørsmålet intensiverer seg fra dag til dag i Ukrainas hovedstad Kiev, men også i andre byer. Opposisjonen har forent seg mot president Janukovitsj og truer nå også med en generalstreik.

Det regjerende Regionspartiet, som sammen med kommunistpartiet har flertall i det ukrainske parlamentet, viste i løpet av mandagen mange svakhetstegn, konfrontert med den massive protestbevegelsen. Flere medlemmer av regjeringspartiet stiller seg nå tvilende til den harde, pro-russiske kursen til statsminister Nikolai Asarov.

En parlamentskomité anbefalte på mandag parlamentet å kreve regjeringens avgang i det planlagte mistillitsvotumet på tirsdag. Ukrainsk presse skriver om flere delegater fra Regionspartiet som skal være villige til å stemme mot egen regjering, ikke minst etter det brutale politiangrepet på demonstrantene i Kiev i helgen.

Dermed er det ikke utelukket at regjeringen Asarov faller på tirsdag. Asarov har vist seg langt mindre diplomatisk enn president Janukovitsj i striden om hvorvidt Ukraina skal søke nærmere tilknytning til EU eller Russland. Mens Janukovitsj hele tiden har snakket om en "strategisk" pause i EU-tilnærmingen, har statsminister Asarov angrepet EUs posisjoner og gjort det klart at han nå vil jobbe for en sterkere tilknytning til Russland.

Indirekte tok også president Janukovitsj på mandag avstand til den harde kursen til sin egen statsminister. Janukovitsj ringte på ettermiddagen til EU-kommisjonens leder, Barroso, og ba om en fornyet prosess i Ukrainas brått avsluttede EU-tilnærming.

Ifølge en pressemelding fra EU-kommisjonen hadde president Janukovitsj innrømmet at politiets maktbruk i løpet av helgen hadde vært overdrevent, og han lovte overfor Barroso at politiaksjonen ville bli etterforsket.

"I løpet av den samme telefonsamtalen ba Ukrainas president EU-kommisjonen om å ta imot en delegasjon fra Ukraina for å diskutere aspekter ved assosiasjonsavtalen," het det videre i pressemeldingen fra Brussel. Barroso hadde understreket at EU var mer enn villig til å ta imot ukrainerne, "men ikke til å gjenåpne noen former for forhandlinger." Disse forutsetningene skulle ha blitt akseptert av Janukovitsj.

Det kom ikke frem i pressemeldingen når den ukrainske delegasjonen skulle reise til Brussel. Men meldingen fra Barroso gjorde det klart at EU kun var inter

Mistillitsvotum: Ukrainas statsminister Nikolai Asarov

© Ukrainas regjering/Kureren
essert i å drøfte en tidsplan for den allerede ferdigforhandlede assosiasjonsavtalen. Det antas likevel at Ukraina vil be om ekstra finansiell støtte fra EU for å takle russiske straffetiltak dersom landet nå likevel binder seg opp mot EU.

Opposisjonen samler seg
Samtidig øker presset mot Janukovitsj fra opposisjonen og de pro-europeiske demonstrantene i gatene i Kiev og andre byer. I motsetning til ved parlamentsvalget i 2012, har de tre fremste opposisjonspartiene i Ukraina klart å samle seg i en nærmest revolusjonær ånd i motstanden mot det man oppfatter som en ny underkastelse for Moskva.

Det er en broket samling av partier som nå samler seg i motstanden mot regjeringen og presidenten. Det største partiet i opposisjonen er Julia Timosjenkos Fedrelandsparti. Men i og med Timosjenkos fortsatte fengsling er det partiet UDAR til den populære bokseren Vitali Klitsjko som er i førersetet under protestene på Uavhengighetsplassen i Kiev. Klitsjko taler daglig til demonstrantene.

Til disse to har det høyreekstreme og Russlands-fiendtlige Frihetspartiet sluttet seg. Partiets leder, Oleg Tjagnibok, har også inntatt Uavhengighetsplassen og uttalte på mandag at protestene nå ville bli permanente. Som under Oransjerevolusjonen ville man nå etablere en teltleir på plassen. Dessuten oppfordret Tjagnibok til en generalstreik. Frihetspartiet står spesielt sterkt i Vest-Ukraina, blant annet i den gamle kulturbyen Lviv.

Disse tre opposisjonspartiene fikk til sammen 49,97 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i 2012. Men på grunn av opposisjonens splittelse, fikk den til sammen kun litt over en tredel av parlamentssetene.

Nå har de tre partiene sluttet seg sammen i den midlertidige "Aksjonsgruppen for nasjonal motstand". Partiene samler seg om oppropet for en generalstreik som skal tvinge president Janukovitsj til å trekke seg og lyse ut nyvalg. "Nå må vi mobilisere over hele landet, og vi får ikke lov til å miste initiativet," uttalte Klitsjko på Uavhengighetsplassen på mandag.

Med den aktuelle politiske stemningen i landet, og dersom de tre partiene klarer å stå samlet, ville de ha gode sjanser til å vinne både et parlaments- og presidentvalg. Planen er derfor å øke presset mot regjeringen og president Janukovitsj helt til han utlyser nyvalg. Janukovitsj er klart på defensiven i dette nye spillet om makten i Ukraina.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no