See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Brobyggingsforsøk: Tysklands forbundskansler Angela Merkel møtte Ukrainas president Viktor Janukovitsj
© Kugler/Bundesregierung/Kureren
Politikk - Ukraina

Slaget om Ukraina er tapt, for denne gang

"Kom, kom!" Heller ikke Frankrikes president François Hollande kunne overtale Janukovitsj til en EU-avtale

© EU/Kureren
Kureren, 29. november 2013
- EU-lederne innrømmer nederlag i dag, etter at kun Moldova og Georgia underskrev en omfattende assosieringsavtale med unionen, mens Ukraina ble stående utenfor. Ifølge forbundskansler Angela Merkel lå avgjørelsen kun hos Ukrainas president, men hun holder døren på gløtt.

Under en seremoni i dag underskrev Georgias president og Moldovas statsminister assosieringsavtalen med EU, som i tillegg til å gi fri markedsadgang til Europa også inneholder et omfattende politisk, økonomisk og verdimessig samarbeid. Avtalen ses på som et første skritt mot fullverdig EU-medlemskap.

I Moldova og Georgia kunne man i tillegg juble over to symboltunge ekstraavtaler som hvert av landene har kjempet lenge for. Moldova oppnådde en avtale med EU som i praksis gir innbyggerne visumfrihet til Europa, mens Georgia fordyper forsvarssamarbeidet med EU og vil delta i felles militæroperasjoner.

Dette sto i sterk kontrast til den plutselige nedkjølingen av forholdet mellom EU og Ukraina etter at president Viktor Janukovitsj for en uke siden sjokkerte ved å annonsere at han likevel ikke ville underskrive den ferdig fremforhandlede assosiasjonsavtalen.

Ukraina sendte likevel en større delegasjon til EU-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius, ledet av president Janukovitsj selv. Janukovitsj har hatt møter med det litauiske vertskapet, EU-toppene og blant andre Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Ifølge EU-kilder var den ukrainske presidenten ikke villig til å diskutere om assosiasjonsavtalen likevel kunne underskrives, men ga villig forklaringer på hvorfor Ukraina ikke hadde råd til å ødelegge det dype økonomiske forholdet til Russland nå.

EU holder døren åpen
"Ukraina er virkelig et klassisk land som er sterkt sammenvevd med Russland," forklarte Merkel på en pressekonferanse i Vilnius i dag. "Presidenten [Janukovitsj] fortalte meg i dag igjen at 50 prosent av handelen er

Dramaet omkring Ukraina skapte stor presseinteresse for EU-toppmøtet i Vilnius

© EU/Kureren
rettet mot Russland eller landene i [den Moskva-dominerte Eurasiske] tollunionen, mens 45 prosent av handelen er med EU. Dermed er det bindinger begge veier," oppsummerte Merkel.

Russland har truet med å blokkere mye av ukrainsk eksport dersom landet knytter seg opp mot EU, i tillegg til å skru opp gassprisene og kreve umiddelbar tilbakebetaling av Ukrainas store statsgjeld til Moskva.

Men ifølge EU er trusselen om handelsboikott urealistisk på grunn av begge lands medlemskap i WTO, og EU jobber med å kunne tilby Ukraina alternative gassleveranser. EU ville likevel ikke tilby Ukraina så store økonomiske garantier som president Janukovitsj mente landet ville trenge for å makte et økonomisk brudd med Russland.

Merkel understreket i dag at EU hadde strekt seg langt. "Men vi har selvsagt også rammebetingelser, som brukes overfor medlemslandene i EU, og da kan vi ikke bare si at, dette gjelder ikke for Ukraina," understreket forbundskansleren. Hun minnet videre om at også de tidligere sovjetrepublikkene i Baltikum hadde måttet "gå en strevsom vei" mot EU, "men i dag kan de slå fast at det hadde lønnet seg."

Janukovitsj hadde foreslått for Merkel og de andre EU-toppene at EU og Russland setter seg sammen og blir enige om en hjelpepakke for Ukraina. Dette forslaget stammet opprinnelig fra Russlands president Vladimir Putin, og det har blitt komplett avvist fra Brussel.

Janukovitsj vil ha videre forhandlinger
Konfrontert med et klarere valg fra EU-toppene, dempet også Ukrainas president Janukovitsj i dag retorikken noe. Ukraina hadde kun sagt nei til å underskrive avtalen i denne omgan

EUs "østlige partnere" som tilbys en assosiasjonsavtale

© Kureren
g, på grunn av de akutte økonomiske problemene.

"Jeg kan bekrefte Ukrainas hensikt om å underskrive assosieringsavtalen i nær fremtid," sa presidenten under dagens pressekonferanse i Vilnius. Dette kunne allerede skje neste år, het det.

Janukovitsj la til at han ønsket seg et fortsatt sterkt engasjement fra Brussel for "minke de negative følgene i en overgangsperiode," og ba dermed indirekte om mer midler fra EU. "Samarbeidet om et økonomisk hjelpeprogram for Ukraina er essensielt, fordi det vil forberede oss til å underskrive avtalen," sa Janukovitsj.

På EU-siden er det imidlertid få som tror at man vil kunne komme frem til en avtale med Ukraina mens Janukovitsj sitter ved makten. Janukovitsj lener seg i stor grad på den store russisketniske minoriteten ved valgene, og de fleste av disse velgerne er mer innstilt på et samarbeid med Russland enn med EU. Det er imidlertid en majoritet av ukrainerne som foretrekker en EU-tilknytning.

Dette har fått enkelte EU-parlamentarikere til å be om en folkeavtemning om EU-tilknytningen i Ukraina. Men et slikt forslag synes lite realistisk. Derimot er det en stor sannsynlighet for at det ukrainske presidentvalget i 2015 kan utvikle seg nettopp til en slik folkeavstemning.

Verken Janukovitsj eller partiet hans har nemlig støtte i et flertall av befolkningen, selv om partiet vant parlamentsvalget i 2012. Janukovitsj vinner derimot på at det pro-vestlige flertallet i landet er splittet opp i flere partier og ikke klarer å enes om én kandidat. Dersom de klarer å enes før 2015, ligger det an til et maktskifte i Ukraina, og dermed en annen Europa-politikk.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no