See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det kom til spontane protester i Kiev på torsdag, da regjeringen avblåste EU-tilnærmingen
© Partiet Fedrelandet/Kureren
Politikk - Ukraina

Protester i Ukraina etter EU-avvisning

I parlamentet i Kiev i dag protesterte partiene til Timosjenko og Klitsjko med EU-flagg

© Partiet Fedrelandet/Kureren
Kureren, 22. november 2013
- På torsdag takket Ukrainas regjering nei til å knytte seg til EU, og heller fordype forholdet til Russland. Og samme kveld brøt det ut demonstrasjoner i Kiev og Lviv. Statsminister Mikola Asarov forklarer i dag hvorfor Ukraina ikke hadde noe valg.

Da statsminister Asarov forklarte kuvendingen i parlamentet i Kiev i dag, kom det til tumulter. Asarov ble avbrutt med "bu"-rop fra den Europa-vennlige opposisjonen, og ministrene fikk kastet gjenstander etter seg.

Valget mellom EU og Russland polariserer ukrainerne. Ifølge meningsmålinger ønsker et vesentlig flertall av befolkningen å bli del av EU-fellesskapet og tilpasse landet til europeiske verdier. Et mindretall, særlig blant den svært store russiske minoriteten, ønsker å knytte seg til den Moskva-dominerte Eurasiske tollunionen.

Vitali Klitsjko, tidligere verdensmester i boksing og leder av Ukrainas tredje største parti, ledet an i protestene mot regjeringen på Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum. Flere tusen mennesker deltok i demonstasjonen mot parlamentets og regjeringens vedtak om å fryse forhandlingene om en assosiasjon med EU, som ville latt Ukraina delta i det meste av fellesmarkedet samt garantert for en vestlig-demokratisk utvikling i landet.

Mange av demonstrantene hadde med seg EU-flagg og ukrainske flagg.

"Sammen kan vi bevise at Ukraina er en del av Europa og at vi ønsker å være et demokrati," sa Klitsjko til folkemengden på den symboltunge plassen der Oransjerevolusjonen en gang hadde utspilt seg. "Og sammen kan vi endre denne regjeringen," la Klitsjko, som er presidentkandidat i 2015, til under spontanprotestene i går kveld. Han ba folk om å fortsette protestene.

Mot permanente protester?
I morges var det igjen møtt frem flere tusen på Uavhengighetsplassen. Flere demonstranter hadde også overnattet på plassen, og noen indikerte at de ville organisere en permantent protestleir.

Og igjen dukket Klitsjko opp for å holde en appell. Presidentkandidaten understreket i dag at det nå var opp til folket å kreve at Ukrainas president Viktor Janukovitsj gjenopptar prosessen med en EU-tilpasning. Klitsjko uttalte at han var "i sjokk" over gårsdagens helomvending og oppfordret folk til å ignorere eventuelle forbud mot å demonstrere.

Også i Lviv, den største byen i det anti-russiske Vest-Ukraina, kom det til spontane protester mo

Vitali Klitsjko, partileder og tidligere verdensmester i boksing, krever videre tilnærming til EU

© UDAR/Kureren
t regjeringen i går kveld. I hele Vest-Ukraina er det svært liten støtte for det pro-russiske regjeringspartiet til president Janukovitsj, og i Lviv krevde demonstrantene at regjeringen måtte gå av.

Nå samler den pro-europeiske opposisjonen seg til nye stordemonstrasjoner denne helgen. Klitsjkos parti UDAR har allerede bestilt busser for å frakte støttespillere fra Vest-Ukraina til Kiev.

"Ukraina hadde ikke noe valg"
Statsminister Mikola Asarov prøvde i dag å forklare den plutselige helomvendingen i Europa-politikken. Ifølge Asarov hadde regjeringen i Kiev i realiteten ikke noe valg på grunn av Ukrainas avhengighet av handelen med Russland. Det dreier seg både om den ukrainske eksporten, spesielt fra det russiskdominerte og industrialiserte Øst-Ukraina, og importen av særlig russisk gass.

Allerede i de første ti månedene av 2013 har eksporten til Russland gått ned med hele 25 prosent, og det uten at Moskva har annonsert konkrete straffetiltak mot Ukraina. Men Moskva har funnet påskudd for å lage eksporthindringer for alt fra ukrainske jordbruksprodukter til den populære ukrainske sjokoladen Rosjen. Og dette er kun et varselsskudd.

Russiske myndigheter har gjort det klart at en frihandelsavtale mellom EU og Ukraina vil bety enda større hindringer for den ukrainske eksporten, samt høyere gasspriser, som igjen vil gi merkostnader for ukrainske forbrukere og eksportbedrifter. Samtidig har ikke EU vært villig til å gi store nok garantier om å kompensere for disse tapene, selv om det er enighet om at frihandel med EU på lengre sett vil være mest lønnsomt for Ukraina.

Statsminister Asarov la i tillegg også skylden på Pengefondet (IMF), som i et brev denne uken skal ha avslått en rask finanshjelp til Ukraina i tilfelle sammenbrudd av den viktige handelen med Russland dersom EU-avtalen ble underskrevet. Asarov hevdet at brevet fra IMF var "dråpen som fikk begeret til å flyte over."

"I den aktuelle økonomiske situasjonen i Ukraina var dette en vanskelig men den eneste riktige avgjørelsen," konkluderte Asarov. Landet hadde rett og slett ikke råd til å

Demontrantene i Kiev krever at Ukraina knytter seg opp mot Brussel, og ikke Moskva

© Partiet Fedrelandet/Kureren
la seg utsette for en handelskrig med Russland.

Visestatsminister Juri Boiko var enda mer utvetydig under en pressekonferanse i dag. "Vi fikk ikke klare nok meldinger om støtte fra våre europeiske partnere," forklarte Boiko. "Vi var ikke overbevist om at tapene i handelsforbindelsene med Russland som vi har registrert de siste månedene ville bli erstattet med fremtidige salg av produktene våre på det europeiske markedet," oppsummerte han.

Jokeren Timosjenko
Mens man i Ukraina vektlegger økonomiske forklaringer på den overraskende beslutningen, er det spørsmålet omkring den fengslede eksstatsministeren Julia Timosjenko som dominerer debatten i Moskva og Brussel. En av EUs betingelser for en assosiasjonsavtale med Ukraina var at parlamentet i Kiev måtte vedta en lov som ville gitt Timosjenko tillatelse til å reise utenlands for å få medisinsk behandling.

Særlig Russlands president Vladimir Putin har spilt ut Timosjenko-kortet i det siste, og hele tiden hevdet at EU legger utilbørlig politisk press på Kiev for å slippe Ukraina inn i varmen. I dag langet Putin ut mot Brussel igjen, og anklaget EU for å ha drevet med politisk "utpressing" av Ukraina.

Også i EU spekuleres det om det ikke var Timosjenko-kravet som fikk assosiasjonsavtalen med EU til å falle. For president Janukovitsj og regjeringspartiene var det et ydmykende krav. Dessuten ble det fryktet at det hele kunne ende med et comeback for Timosjenko ved presidentvalget i 2015, som ifølge analytikere i Brussel var en for reell risiko for Janukovitsj.

Men det blir også stadig flere røster i Europa som stiller seg kritisk til det krasse EU-kravet til Ukrainas parlament om å spesialtilpasse lovene for å gi eksstatsminister Timosjenko bedre soningsvilkår. Kravet kom til tross for at Den europeiske menneskerettsdomstolen ikke fant graverende feil i dommen mot og behandlingen av henne. Og denne staheten har trolig kostet EU dyrt i forholdet til Europas nest største land.

Timosjenko selv har også meldt seg på banen i dag og bedt folk om å protestere mot regjeringen "i alle byer" denne helgen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no