See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sylvi Listhaug (FrP) avløste i dag Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som Norges landbruks- og matminister
© LMD/Kureren
Økonomi - Innenriks

Næringen frykter FrP-landbruksminister Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (FrP) er Norges nye landbruksminister

© FrP/Kureren
Kureren, 16. oktober 2013
- FrPs Sylvi Listhaug som ny landbruksminister er Solberg-regjeringens mest kontroversielle utnevnelse, og næringen frykter en minister som har kalt den gjeldende politikken for "kommunisme på norsk" og "galskap". I dag inviterte hun imidlertid til samarbeid.

36-åringen Listhaug er odelsjente fra Møre og Romsdal, men har ikke gjort seg bemerket som en typisk forsvarer av subsidier til bondenæringen eller tollbarrierer mot utenlandske matvarer. Tvert imot. Hun har flere ganger ytret ønske om å revolusjonere norsk landbrukspolitikk.

I en kronikk på E24.no i 2010 omtalte hun den norske landbrukspolitikken for "kommunisme på norsk", der staten regulerer alt fra hvor mye som skal produseres og prisen forbrukerne skal betale for sluttproduktene. Hun gikk i innlegget ut mot "landbrukslobbyen" og mente at man ikke burde videreføre jordbruksavtalen.

Listhaug er også ansvarlig for FrPs slagord om landbrukspolitikken, om "å slippe bonden fri". Partiet går inn for en storstilt avregulering av jordbruket, der det blir opp til den enkelte bonde hvor mye hun eller hans skal produsere, men der også mye av overføringene til jordbruket skal forsvinne. Bøndene skal i større grad bli "selvstendig næringsdrivende som kan utnytte egen eiendom" slik de ønsker, uten innblanding fra staten, har Listhaug uttalt.

Utnevnelsen av Listhaug som landbruksminister kommer samtidig med at den blåblå regjeringen i sin politiske plattform har varslet store endringer i landbruks- og distriktspolitikken. Dette inkluderer oppheving av boplikten, avskaffelse av odelsretten, reduserte overføringer til landbruket, et lavere tollvern og sammenslåing av små kommuner. Næringen har uttrykt frykt for at dette kan lede til en "rasering av norske bygder."

Les mer om den nye landbruks- og distriktspolitikken til Solberg-regjeringen i denne artikkelen: "Norske bygder kan bli rasert".

Listhaug fikk i ettermiddag overlevert nøklene til landbruksdepartementet av avtroppende minister fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Hun tar med seg Hanne Blåfjelldal fra Valdres som nyutnevnt statssekretær. Blåfjelldal har bakgrunn fra Fremskrittspartiets Ungdom.

Den nye landbruksministeren brukte i dag mye tid på å avdramatisere sitt antatt anspente forhold til næringen. Ved flere anledninger understreket hun at hun søker et tett samarbeid med næringen og lytte til innspill. Hennes største mål var å skape "ny optimisme" i norsk landbruk, uttalte Listhaug da hun inntok departementet.

Skepsis i næringen
Næringen selv uttrykker i dag sterk skepsis, selv om den pakkes inn i diplomatiske o

Kritisk: Leder i Norges Bondelag, Nils Bjørke

© Ragna Kronstad/Bondelaget/Kureren
rdelag. Ingen ønsker å gå i direkte konfrontasjon med den nye ministeren.

"Vi ser frem til en åpen og ærlig dialog med den nye statsråden," sier Ola Hedstein, leder i Norsk Landbrukssamvirke i en uttalelse i dag. "Det er en styrke for mat- og skogindustrien at vi nå får en erfaren politiker som minister, og forventer at hun vil målbære verdiskapingen næringen representerer på en effektiv måte overfor regjeringskollegaene," legger Hedstein til.

Han ber Listhaug starte sitt virke med "å redusere skattetrykket for industrien og bøndene" for slik å styrke lønnsomheten i matindustrien. Samtidig hever Hedstein pekefingeren og krever at Solberg-regjeringen fører "en forutsigbar politikk slik samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre legger opp til."

Norsk Bonde- og Småbrukarlag konstaterer derimot i dag "at de neste fire årene kan bli svært vanskelige for norsk landbruk." Det var liten grunn til å tro at situasjonen vil bli mindre krevende ved at FrP hadde fått landbruksministerposten og at "Listhaug, som har liten erfaring fra fagfeltet," nå var blitt utnevnt til landbruksminister, sier Småbrukarlaget i en pressemelding.

Bondelagsleder Nils Bjørke sier i dag at han er "overrasket" over at Listhaug fikk posten som landbruksminister. "Selv om det er et krevende utgangspunkt for samarbeid, vil vi legge vekt på å få til en god dialog med den nye ministeren," legger Bjørke til.

Også Bondelaget vektlegger at Listhaug har liten erfaring fra jordbruket. "Landbruket er ei næring hvor mange familier har investert mye penger, tid og krefter i å produsere norsk kvalitetsmat til en voksende befolkning. Vi forventer at hun setter seg inn i næringas situasjon i dag," sier Bjørke.

Både Bondelaget og Småbrukarlaget påpeker i dag at det er samarbeidsavtalen mellom de to regjeringspartiene og KrF og Venstre som må gjelde i den nye landbrukspolitikken, og ikke FrPs holdninger til norsk landbruk. Bondelaget er særlig skeptisk til FrPs ønske om "kutt i overføringene til næringa, reduksjoner i tollvernet og oppheving av viktige reguleringer som i dag gir grunnlaget for et landbruk over hele Norge."

Listhaug selv svarte pressen i dag at hun er forpliktet overfor samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. På spørsmål om hennes tidligere uttalelser om en "kommunistisk" landbrukspolitikk, viste hun til denne avtalen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no