See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Veldrevne Flå kommune i Buskerud med under 1000 innbyggere må fjerne boplikten og kan forvente tvangssammenslåing
© Flå kommune/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

"Norske bygder kan bli rasert"

Finanspolitisk talsmann i Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen

© Senterpartiet/Kureren
Kureren, 8. oktober 2013
- Landbrukspolitikken som ble presentert i Høyres og FrPs regjeringsprogram skaper stor frykt i næringen og i Bygde-Norge. Med fjerning av odelsretten og boplikten, reduserte overføringer til landbruket, et lavere tollvern og sammenslåing av kommuner kan det bli tøft for mange.

En av de største revolusjonene i norsk politikk i de fire neste årene vil utspille seg i Bygde-Norge. Mange frykter at hele det økonomiske grunnlaget for bygda kan forsvinne når den store omleggingen i kommunal- og landbrukspolitikken gjennomføres.

Boplikten er et tiltak kommuner med stort press på eiendomsmarkedet kan innføre for å unngå at ferierende kjøper seg inn i det lokale boligmarkedet og dermed gjør boligprisene uovervinnelig høye for lokalbefolkningen. På fjellet og langs kysten er det mange kommuner som har sikret helårs bosetting og dermed næringsgrunnlaget på denne måten.

Odelsretten sørger for at en landbrukseiendom går i arv fra generasjon til generasjon uten at eiendommen kan passere gjennom det frie eiendomsmarkedet. Den gjør det mer lønnsomt å satse på videre familiedrevet jordbruk enn å selge eiendommen til andre interesser. Samtidig knytter odelsretten bøndenes krav til jorda sammen med forpliktelser om blant annet drift. Odelsretten knyttes dermed også sterkt til bevaringen av bosettingsmønsteret.

Når både boplikten og odelsretten nå skal fjernes, kan dette derfor få store konsekvenser for mange bygder og kommuner i Distrikts-Norge. Dette skaper i dag sterke reaksjoner i bondenæringen og i Senterpartiet, men også hos den nye regjeringens samarbeidspartner KrF.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen advarer i dag mot en "rasering" av norske bygder med denne nye politikken. Ifølge Lundteigen vil fjerningen av odelsretten åpne for et storstilt utsalg av landbrukseiendommer til eksterne kapitalinteresser. Man vil dermed åpne for at aksjeselskap kan ta over gårder. Disse selskapene vil ikke ha de samme forpliktelsene overfor samfunnet som de selveiende bøndene har med dagens odelsrett, advarer Lundteigen.

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad fra KrF støtter kritikken fra Lundteigen. "Når de vil gå bort fra odelsretten og boplikten, betyr det at gårdene vil gå på det åpne markedet. Prisen for å drifte en gård blir da så stor at det ikke blir et mangfoldig landbruk som KrF ønsker seg," sier Bollestad til Aftenbladet i dag.

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete sier derfor i dag at hun er "urolig for Bygde-Norge" og at konsekvensen av regjeringsplattformen vil bli "dramatisk for norsk landbruk og bosetningen i distriktene." Hun setter sin lit til at KrF og Venstre sørger for at Høyre-FrP-regjeringen ikke får et stortingsflertall for de mest dramatiske endringene som presenteres.

Navarsete og Lundteigen frykter særlig konsekvensene for småkommunene i Norge. I tillegg til at disse nå mister boplikten og odelsretten som virkemidler for bosetting, vil de også utsettes for kommunesammenslåinger mot sin vilje. Med en sammenslåing vil nemlig også mange arbeidsplasser forsvinne i det som nå er kommunesentre, men som ved en sammenslåing blir en perifer bygd.

Derfor krever Lundteigen nå at det er "grasrota må drive fram ei kommunereform, ikke rikspolitikerne." Den nye regjeringen planlegger derimot en større kommunereform der antall kommuner

Merete Furuberg i Småbrukarlaget frykter konsekvensene av regjeringserklæringen

© Småbrukarlaget/Kureren
skal reduseres drastisk. De fleste småkommunene vil trolig forsvinne.

Jordbruksstøtten reduseres
I tillegg frykter landbruksnæringen, og dermed utkantkommunene, at det vil gå mot mange gårdsnedleggelser når overføringene til jordbruket skal reduseres og tollbarrierene mot utenlandsprodusert mat senkes. Bondelaget sier i en uttalelse i dag at dette "vil bli krevende for det norske landbruket."

"Erklæringen kan tyde på at regjeringen ønsker å forsere nedleggingen av bruk," kritiserer Norges Bondelag i dag. "Dette vil kunne gå hardt ut over landbruket i regioner med små gårder som en finner blant annet på Vestlandet, i Agder, Telemark og Nord-Norge. At regjeringen ønsker å skille landbruks- og distriktspolitikken i større grad, vil kunne forsterke dette," legger Bondelaget til.

"Det er positivt at Regjeringen ønsker å ha høyest mulig selvforsyning av mat. Det er imidlertid liten grunn til å anta at den politikken som det nå legges opp til, vil styrke norsk matproduksjon eller matindustri," kommenterer Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Omleggingen i finansieringen og lovreguleringen av jordbruket vil nemlig være omfattende, ifølge regjeringserklæringen. I takt med at taket for maksimal produksjon heves, skal nivået på overføringene reduseres. Tilskuddsatsene skal gjennomgås, det skal vurderes en oppheving av driveplikten, mens konsesjonsloven, boplikten, delingsforbud og priskontroll skal oppheves.

"Det vitner om kunnskapsløshet når en vil ta bort nærmest alle reguleringer i næringa, både når det gjelder eiendom og produksjon, og tro at de frie markedskreftene vil bidra til økt lønnsomhet for bonden," beklager leder i Finnmark Bondelag Grete Liv Olaussen. Med disse endringene "vil jordbruket i Finnmark raskt forsvinne," advarer hun.

"Endringene det her legges opp til, vil medføre en sterk strukturendring i norsk jordbruk," advarer også Furuberg fra Småbrukarlaget. "Matindustrien er avhengig av norske råvarer, og dersom jordbruksproduksjonen går ned samtidig som at tollvernet svekkes, vil dette ikke bedre matindustriens rammebetingelser," legger hun til.

Håp om at Stortinget vil stoppe planene
"Det er likevel viktig å minne om at denne regjeringen er avhengig av et flertall i Stortinget for å få gjennomslag for mange av sine mål for landbruket," påpeker Furuberg. "Det er svært positivt å se at KrF-leder Knut Arild Hareide er så tydelig på å forsvare norsk matproduksjon i sine uttalelser om regjeringserklæringen," legger hun til.

Og det er mange som legger sitt håp hos KrFs stortingsgruppe. Også Senterpartiet appellerer til KrF om å stanse "raseringen" av landbruket og Bygde-Norge i den kommende stortingsperioden.

Men støtten fra KrF hjelper ikke dersom Venstre velger å stemme sammen med Høyre og FrP i saker som angår jordbruket og distriktene. Og Venstre-leder Trine Skei Grande har i dag ikke vist noen interesse for å opponere mot de sentrale punktene i regjeringserklæringen om landbruks- og distriktspolitikken. Skei Grande er kun opptatt av at det er for lite miljøsatsning i den nye jordbrukspolitikken; ellers er hun stort sett enig.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no