See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Feiringen av Gay Pride på Malta
© Joe Boyce/GNU/Kureren
Samfunn - Malta

Konservative Malta kopierer norsk partnerskapslov

Helena Dalli er Maltas minister for sosial dialog, forbrukersaker og borgerrettigheter

© Helena Dalli/Kureren
Kureren, 15. oktober 2013
- Den verdikonservative katolske øystaten Malta skal introdusere en partnerskapslov inspirert av den norske loven fra 1990-tallet som regulerer parforholdet mellom to personer av samme kjønn. Maltas ny regjering hadde allerede lovet dette i valgkampen.

I går presenterte Maltas regjering et nytt lovforslag om en partnerskapslov som innebærer en formalisering av samlivet mellom to personer av samme kjønn. Og det vil bety at homofile og heterofile par skal ha samme rettsgrunnlag når det gjelder arv, formuesforhold, skatt og forsikring.

I en pressemelding fra Maltas regjering, som Kureren har fått tilgang til, presiseres det at partnerskapet vil kunne inngås i en seremoni ledet av en statstjenestemann eller en ordfører. Videre gir loven rom for å anerkjenne ekteskap mellom likekjønnede som er inngått i utlandet.

Men homofile par skal ikke få anledning til å adoptere barn, akkurat som i den gamle norske partnerskapsloven, som ble innført våren 1993 og opphevet i januar 2009, da endringene i ekteskapsloven trådte i kraft i Norge.

Kilder i Maltas regjering bekrefter at det ble opprettet et fagråd for å hjelpe regjeringen med å skrive og iverksette den nye loven. Denne komiteen fikk beskjed om å la seg inspirere av de tidlige skandinaviske modellene, særlig den norske partnerskapsloven fra 1993 og den nesten likelydende danske loven fra 1989.

Ifølge Helena Dalli, Maltas minister for sosial dialog, forbrukersaker og borgerrettigheter, ble arbeidet med å utrede det nye lovverket startet allerede i mars. Regjeringen hadde invitert representanter fra alle organisasjonene som jobber med menneskerettigheter på Malta til å delta.

"Og fagrådet ble ikke opprettet bare for å gi oss råd, men det var faktisk selve rådet som utarbeidet denne loven," sier Dall

Maltas sosialdemokratiske stasminister Joseph Muscat vil innføre liberale verdier

© Partit Laburista/Kureren
i, som presiserte at alle organisasjonene var enige i hvordan partnerskapsloven til slutt ble formulert.

Katolsk ferieparadis i endring
I mars i år vant sosialdemokratene det nasjonale valget på Malta etter 15 år i opposisjon. Og allerede da den nye statsministeren, Joseph Muscat, ble tatt i ed som Maltas nye statsminister lovet han å ta fatt i liberaliseringen av øystatens svært konservative familielovgivning.

Arbeiderpartilederen Muscat har særlig profilert seg med å kreve et mer liberalt og progressivt Malta de siste årene. Muscat har stått hardt på for å gi landet en moderne skilsmisselovgivning. Det var først i 2011 at det ble lov å skille seg på Malta, etter et knapt flertall i en folkeavstemning. Men det er fortsatt strenge betingelser, for eksempel krav om å være separert i minst fire år.

Under folkeavstemningen var Muscat en av frontfigurene i kampen for å tillate skilsmisser på Malta. Og i valgkampen tidligere i år kastet han seg inn i kampen for at det katolske landet skulle introdusere en partnerskapslov.

Valgresultatet i mars viste at Malta fortsetter sin vandring mot et mer liberalt samfunn. Mens 53 prosent stemte for å tillate skilsmisser i 2011, var det 55 prosent av malteserne som stemte for å la det verdiliberale Arbeiderpartiet til Muscat ta over makten. Med en valgdeltakelse på hele 93 prosent, hadde verdivalget tydeligvis engasjert malteserne.

Les mer om endringene på Malta i denne artikkelen: "Sosialdemokratene tar over på Malta".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no