See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Karakumkanalen, her utenfor Turkmenistans hovedstad Asjkhabad, er verdens lengste irrigasjonskanal, på 1375 km
© EurasiaNet.org/Kureren
Samfunn | Viten - Turkmenistan

Turkmenistan skal anlegge enorm kunstig sjø i ørkenen

Lokaliseringen av den planlagte Turkmenersjøen, nært grensen til Usbekistan

© Kureren (Kartbase: Wikimedia)
Kureren / EurasiaNet, 17. september 2013
- Den tidligere sovjetrepublikken Turkmenistan er kjent for sine selvgode diktatorer, men også for å ligge nært den nå inntørkede Aralsjøen. Da er det kanskje bare logisk at landets nye diktator har bestemt at det skal anlegges en ny, enorm sjø i ørkenen i Sentral-Asia.

Turkmenistan er det sentralasiatiske landet som mest forbindes med enorme ørkenlandskap. Det er også et av lendene som strever med de enorme konsekvensene etter miljøkatastrofen som uttørkingen av Aralsjøen innebærer. Men disse faktaene setter ingen stopper for turkmenernes leder, president Gurbanguly Berdimuhammedov, og planene hans om å anlegge en gigantisk kunstig innsjø midt i ingenmannsland.

Ideen om å anlegge Altyn Asyr-sjøen (Den gyllne æra-sjøen), som også kalles Turkmenersjøen, er fra år 2000. Den var et produkt av datidens kreative diktator Saparmurat Nijazov, som brått døde i 2006. Etterfølger Berdimuhammedov åpnet i 2009 første fase av milliardprosjektet og lovte at prosjektet skulle omskape Karakumørkenen til "en blomstrende oase".

Nylig var president Berdimuhammedov igjen på besøk ved anleggsarbeidene til en kanal som skal lede vannet til Turkmenersjøen. Der bekreftet han at han skulle sørge for at prosjektet ble gjennomført og svermet om "Turkmenersjøens positive innvirkning på ørkenen," ifølge det statlige nyhetsbyrået TDH News.

Ifølge offisielle kilder i hovedstaden Asjkhabad vil det koste minst 27 milliarder kroner å fullføre prosjektet. Kildene hevder at vannet som skal brukes for å fylle sjøen er vann som ellers ville gått til spille. Dessuten vil sjøen fremme fiskeriene og utvide landbruksjorda i et land som til 80 prosent består av ørken.

Myndighetene hevder videre at prosjektet vil løse problemet med økt saltinnhold i landets livsnerve, elven Amu-Darja, som ifølge FN står for 90 prosent av Turkmenistans totale vannressurser. Turkmenske forskere hevder at det er spillvann fra jordsbruket som i økende grad hever saltinnhold

Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhammedov

© Kureren/UN Photo/Eskinder Debebe
et i Amu-Darja. Dette salte vannet forurenser i sin tur jordbruksland og gjør det umulig å dyrke.

Når prosjektet er ferdig, vil den planlagte sjøen dekke rundt 3.500 kvadratkilometer og inneholde 132 milliarder kubikkmeter vann. Kanalene som skal mate sjøen med ferskvann vil strekke seg over 2.600 kilometer. Sjøen skal ikke bare hente vann fra elven Amu-Darja, men også omlede ferskvann fra Sarikamisj-sjøen på grensen mellom Turkmenistan og Usbekistan, noe sistnevnte land neppe vil godta uten videre.

Sjøen kan bli en ny økologisk katastrofe
Det er flere enn myndighetene i Usbekistan som er skeptiske til storprosjektet. Mange røster hevder at det er økologisk galskap å anlegge sjøen. Altfor mye vann vil fordampe på den lange veien gjennom ørkenen til sjøen. Eksperter betviler også at det vil være mulig å holde lave nok saltverdier i den nye sjøen uten å tilføre enda større mengder ferskvann, da fordampning jevnlig øker saltkonsentrasjonen i vannet.

Mange peker også på erfaringene fra den nærliggende miljøkatastrofen med den nesten forsvunne Aralsjøen, som før 1970 var verdens fjerde største sjø. Helt siden Sovjetunionen begynte å utvikle jordbruket i denne tørre regionen på 1960-tallet har vannstanden sunket dramatisk. Sovjeterne brukte store deler av vannet fra elvene som rant ut i Aralsjøen, blant annet Amu-Darja, til store irrigasjonsprosjekter og en tidvis blomstrende bomullsdyrking og -industri. Nå er det mindre enn 10 prosent igjen av sjøen, som ligger like nord for Turkmenistan.

"Da jeg først fikk høre om denne kunstige sjøen, må jeg ærlig talt si at jeg begynte å le, for helt fra starten har det vært et, for å si det mildt, storma

Et forlatt skip i saltørkenen som før var Aralsjøen i Kasakhstan

© Staeker/GNU/Kureren
nnsgalt prosjekt," sier hydrologen Elena Vedeneyeva fra Det hydrometrologiske forskningsinstituttet i Tasjkent i nabolandet Usbekistan. "De har ikke noe vann de kan samle inn, og jeg forstår ikke hvilke ressurser de baserer seg på," sier Vedeneyeva til EurasiaNet.

Den usbekiske hydrologen legger til at, dersom Turkmenistan planlegger å tappe vann fra Karakumkanalen for å fylle opp sjøen, vil landets hovedstad Asjkhabad gå tom for vann. "Asjkhabad overlever takket være Karakumkanalen. Og dessuten finnes det allerede svært dype konflikter mellom våre to land om turkmenernes tapping av vann fra elven Amu-Darja som mater Karakumkanalen. De koordinerer ikke planene sine med noen," beklager Vedeneyeva.

Stormannsgal politikk
Imens fortsetter president Berdimuhammedov å bruke store summer på å reise gigantiske monumenter etter seg selv, på tross av at Turkmenistan er den aller fattigste av de tidligere sovjetrepublikkene. Nylig brukte han titalls milliarder kroner på å bygge et turistkompleks ved Kaspihavet som knapt får noen besøk.

Berdimuhammedov gjør stadig oppmerksom på seg selv ved å fly inn inspektører fra Guinness rekordbok som skal bekrefte at byen Asjkhabad har slått nok en verdensrekord. Byen har nå seks rekorder, blant annet verdens høyeste frittstående flaggstang, verdens største arkitektoniske stjerne og verdens største ansamling av vannbassenger med fontener.

Les mer om styresettet i diktaturet Turkmenistan i denne reportasjen: "Turkmenernes 'Gud' ned fra pidestallen".

Denne reportasjen fra Turkmenistan er levert fra EurasiaNet.org.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no