See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Aleksej Navalni og kone under valgkampen for å bli borgermester i Moskva
© Aleksej Navalni/Kureren
Politikk - Russland

Opposisjonens valgsuksess overrasker i Kreml

Aleksej Navalni med familien på valgdagen i går

© Aleksej Navalni/Kureren
Kureren, 9. september 2013
- I går var det valg i store deler av Russland, og resultatene ga en uventet sterk støtte til opposisjonen, sterk nok til å danne en plattform som kan utfordre maktmonopolet i Kreml. I Jekaterinburg, Russlands fjerde største by, vant en opposisjonskandidat, og i Moskva ble det uventet spennende.

Sergej Sobjanin var kandidaten til makthaverne i Kreml ved det første borgermestervalget i den russiske hovedstaden på ti år, og han var storfavoritt til å vinne med klar margin. Sobjanin har hatt nærmest monopol på tilgang til mediene i Moskva og regjeringspartiet til president Vladimir Putin har satt alt inn på at Sobjanin skulle vinne.

Men ettersom stemmene har blitt talt opp, viser det seg at Sobjanin "kun" fikk 51,37 prosent av stemmene ved valget i Moskva, ifølge de foreløpige resultatene. Opposisjonskandidat Aleksej Navalni overrasket med en støtte på 27,24 prosent av stemmene, nok til at han kan kalle seg opposisjonsleder i den russiske hovedstaden.

Det som kan se ut som en klar seier til regjeringspartiets kandidat er likevel et nederlag for president Putin. Da valgkampen begynte, ble de to kandidatene spådd å oppnå henholdsvis 60 og 9 prosent av stemmene. Man forventet en maktdemonstrasjon, med et klart mandat for Sobjanin på den ene siden, og en fragmentert opposisjon på den andre.

Fra sin uventede styrkeposisjon har Navalni allerede kunnet trekke de foreløpige resultatene fra den kommunale valgkommisjonen i tvil og kalle dem for "forfalsket". Ifølge den russiske avisen Izvestia kan Navalnis støttespillere legge frem flere bevis for valgfusk og uregelmessigheter.

Denne påståtte manipulasjonen skulle ha vært nødvendig for at Kreml-kandidaten skulle få over 50 prosent av stemmene, og slik unngå en andre valgrunde. Navalni krever nå at det holdes et stikkvalg mellom de to kandidatene i alle fall.

Deltakelsen ved borgermestervalget i Moskva har vært svært lavt, trolig fordi mange velgere tvilte på at det ville gå rettferdig for seg. Ifølge valgkommisjonen har kun 33 prosent av de valgberettigede deltatt. Ved sist valg i

Fra jernbanestasjonen i Krasnojarsk i Sibir

© Adam Jones/GNU/Kureren
Moskva, for ti år siden, var det noe over 50 prosent valgdeltakelse.

Det bor mer enn 12 millioner mennesker i Moskva, og de noe over 7 millioner stemmeberettigede har kunnet stemme i over 3000 valglokaler. Ifølge de foreløpige tallene, var det noe over 1,1 millioner stemmer som ble avgitt i favør av Kreml-kandidaten Sobjanin, mens opposisjonelle Navalni fikk rundt 630.000 stemmer.

Få nederlag for Putin
Det store flertallet av lokale valg som ble avholdt på søndag ble vunnet av regjeringspartiets kandidater, akkurat slik som forventet. Men noen overraskelser har det vært. Dette gjelder særlig Moskva og Jekaterinburg, Russlands fjerde største by, der nye karismatiske opposisjonsledere har fått profilere seg.

Jekaterinburg i Uralfjellene kan skilte med den viktigste seieren til opposisjonen i denne omgang. Her er det opposisjonskandidaten Jevgeni Roisman som overraskende blir millionbyens nye borgermester. Roisman leder den lokale bevegelsen "En by uten narkotika" og har kunnet støtte seg på oligarken Mikhail Prokhorov, en av motkandidatene til Putin ved presidentvalget i 2012.

Roisman fikk 30,11 prosent av stemmene ved valget i Jekaterinburg, langt mer enn kandidaten fra Det forente Russland, Jakov Silin. Roisman slo Kreml-kandidaten på tross av den tøffe valgkampanjen fra sistnevnte.

Også ved valgene til de forskjellige regionale forsamlingene rundt om i Russland har det vært overraskelser, selv om Putins parti Det forente Russland jevnt over har gjort det godt. I industribyen Krasnojarsk i Sibir har for eksempel partiet Russiske patrioter, på den moderate venstresiden, gjort et godt valg. I flere regioner har også kommunistpartiet blitt dyttet ned fra sin typiske andreplass ved valgene i favør av nasjonalistpartiet LDPR.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no