See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forbrukerparadis: Karl Johans gate i Oslo
© Benjamin Dumas/Kureren
Økonomi - Innenriks | Europa

Norske forbrukere fortsatt mest optimistiske i Europa

Norge: Forbrukertillitsindeksen fra 2007 til august 2013

© Opinion Perduco/Kureren
Kureren, 30. august 2013
- Forbrukertilliten i Norge og EU er på vei opp, viser ferske tall. Men mens det store flertallet av europeere fortsatt ser negativt på landets og egen fremtid, er nordiske borgere lett optimistiske, især på egne vegne.

Norske forbrukere er blitt mer optimistiske fra juli til august, ifølge den dagsferske forbrukertillitsindeksen utført av Opinion Perduco. Tillitsindeksen er på +5,1 poeng i august, en økning på 4,6 poeng siden juli. Indeksen for august er også 1,8 poeng høyere enn for ett år siden.

Indeksen, som går på en skala fra -100 til +100, måler forbrukernes tillit til egen økonomi og landets økonomi de kommende 12 månedene, samt forventninger til egen sparing og arbeidsledigheten. Et positivt tall tilsier graden av tillit til fremtiden.

Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion Perduco sier til Kureren.no at, selv om Norge er blant de få landene i Europa der forbrukerne har et positivt syn på fremtiden, så er tilliten til den norske økonomien fortsatt svak, sammenliknet med et normalnivå.

"Til tross for styrket forbrukertillit samlet sett og at nordmenns tro på landets økonomi er vesentlig sterkere i august enn i juni og juli, fører usikre vekstutsikter og forventninger til utviklingen i internasjonal økonomi til at tilliten fortsatt er på et relativt lavt nivå," sier Høidahl.

Dette gjelder spesielt to indikatorer: troen på norsk økonomi og arbeidsmarkedet kommende 12 måneder, forklarer han. Mens norske forbrukere er svært optimistiske i forhold til privatøkonomien de neste 12 månedene, er de lett negative i forhold til nasjonaløkonomien.

"Med fortsatt lav boliglånsrente, høy grad av trygghet knyttet til egen jobb og god kjøpekraft, registrerer vi en helt annen stabilitet og tillit når vi måler troen på egen økonomi sammenlignet med troen på landets økonomi det kommende året," kommenterer Høidahl.

Han minner om at, helt siden det siste markante fallet i forbrukertilliten høsten 2011, har mønsteret i Norge vært at troen på egen økonomi har vært vesentlig høyere enn troen på landets økonomi det kommende året. "God kontroll på privatøkonomien, usikre tider internasjonalt og vissheten om at N

Forbrukertilliten i eurosonen (blå) og EU (rød) siden 2007

© Europeiske kommisjon/Kureren
orge kan rammes," har ifølge Høidahl også ført til at nordmenn nå legger av mer midler til sparing.

Europa feirer mindre negativ fremtidstro
Kort tid før Opinion Perduco la frem den norske forbrukertillitsindeksen for august, presenterte også Den europeiske kommisjonen tallene for Europa, som ifølge Høidahl "bruker eksakt samme metodikk."

Og mens forbrukertilliten i Norge ligger på +5,1, ligger den på -12,8 i EU som helhet. For eurosonen er tallet -15,6 nå i august.

Dette negative tallet blir likevel feiret i Europa. Det representerer nemlig den niende måneden på rad med økt forbrukertillit, opp fra det svært negative nivået på rundt -25 i eurosonen i november i fjor. Faktisk begynner forbrukertilliten i EU å nå det gjennomsnittelige langtidsnivået, målt siden 2003, som er på negative -13 i eurosonen.

Og selv om altså et flertall av europeiske forbrukere fortsatt ser negativt på den økonomiske fremtiden, sees de nye tallene fra EU på som et trendskifte. Den minkede forbrukerpessimismen kommer samtidig med at arbeidsledigheten i EU i løpet av sommeren har begynt å gå noe ned og den økonomiske veksten er kommet tilbake til eurosonen.

Les mer om det antatte vendepunktet i europeisk økonomi i denne artikkelen: "Veksten er tilbake i eurosonen".

Høidahl fra Opinion Perduco minner også om at det er dramatiske forskjeller i forbrukertilliten innad i EU. Til Kureren.no sier han at tilliten blant greske forbrukere i juli var nede i hele -71,4. Tilsvarende tall for kriselandet Portugal var -50,9. Derimot har forbrukertilliten i Europas økonomiske lokomotiv, Tyskland, økt til nøytrale -1,7.

I Europa er det kun de nordiske landene hvor forbrukerne har positive forventinger til de kommende 12 månedene, sier Høidahl. Dette gjelder, i tillegg til Norge, særlig forbrukerne i Danmark og Sverige, med sistnevnte som Europas mest optimistiske forbrukerland.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no