See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 08.11.2013 - Middelhavet snart tomt for fisk
» 01.10.2013 - CO2-fangst er avlyst i Europa











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


BNP-vekst fra 1. til 2. kvartal 2013. Tallene for Danmark, Hellas, Irland, Island, Kroatia, Luxemburg, Norge, Slovenia og Sveits er anslag basert på årstrenden
© Kureren (Kilde: Eurostat)
Økonomi - Europa

Veksten er tilbake i eurosonen

Eurosymbolet utenfor Den europeiske sentralbanken i Frankfurt

© Davide Oliva/GNU
Kureren, 15. august 2013
- Endelig er det gode økonomiske nyheter fra kontinentet. Eurosonen har avsluttet en halvannet år lang resesjon, og i andre kvartal vokser økonomien igjen. Den høyeste veksten var i kriselandet Portugal. Også arbeidsledigheten ser ut til å ha nådd toppen.

Det er EUs statistikkbyrå Eurostat som la frem de positive tallene i går. Og selv om mange eksperter hadde ventet at eurosonen nå skulle komme ut av resesjonen, var det likevel overraskende at den samlede veksten i den kriserammede regionen nådde hele 0,3 prosent fra første til andre kvartal i år.

Kvartalstallene for eurosonen som helhet har vært negative i halvannet år nå, noe som representerer den lengste resesjonen de 17 landene i eurosonen har vært gjennom siden den ble etablert. EU som helhet har gått gjennom et halvårs tilbakegang og er nå også tilbake på vekstsporet.

I forhold til samme tid på fjoråret er veksten fortsatt negativ (-0,7 prosent) i eurosonen. Men analytikere fra Den europeiske sentralbanken regner likevel med at eurosonen som helhet kan nå et positivt resultat for kalenderåret 2013. Representanter fra banken ser et "trendskifte" i de nye tallene fra Eurostat; et Europa som er på vei ut av krisen.

Det er først og fremst eurolandenes to største økonomier, Tyskland og Frankrike, som driver veksten i regionen. Det tyske lokomotivet er i gang igjen med en kvartalsvekst på 0,7 prosent. Også Frankrike, som mange har sett på randen av stupet, fortegnet en sunn vekst på 0,5 prosent i forhold til forrige kvartal, viser tallene fra Eurostat.

Land på vei ut av krisen?
Trenden i kriselandene er mer utydelig, men flere av landene som har jobbet seg gjennom krisen i flere år ser ut til å være riktig vei. Den største overraskelsen er Portugal, som plutselig har snudd nedgang til den høyeste veksten i hele eurosonen, på 1,1 prosent. I Portugal har også arbeidsledigheten vært på vei ned siden toppen i april, og landet synes dermed endelig å ha snudd den negative trenden.

Også i Spania og Italia kan det se ut som om bunnen nå er i ferd med å nås. Begge landene opplever fortsatt en moderat økonomisk nedgang, på henholdsvis 0,1 og 0,2 prosent, men dette er mye mindre negative tall enn i de foregående kvartalene. Den tredje og fjerde økonomien i eurosonen synes også å ha nådd toppen i arbeidsledigheten, som har gått noe ned i begge land siden april-mai i år.

For kriselandene Irland og Hellas foreligger det ikke eksakte tall for andre kvartal fra Eurostat. Irland ser imidlertid til å oppleve en svak utvikling, skal man tro trenden for siste år.

Hellas, derimot, kan synes å være på bedringens vei. Eurostat har tall for Hellas som sammenlikner hvert kvartal med det samme kvartalet året før, og tilbakegangen i andre kvartal 2013 sammenliknet med samme kvartal i 2012 er vesentlig mindre enn for første kvartal. Kort sagt kan dette tyde på at den greske økonomien vokste med opptil 1 prosent fra første til andre kvartal i år. Dette støttes av annen statistikk, som viser en rask eksportvekst og lavere vekst i gjelden i He

Frankrikes finansminister Pierre Moscovici er fornøyd med den økonomiske utviklingen

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
llas.

Men det er fortsatt flere euroland som er på rask vei inn i krisen. Dette gjelder først og fremst Kypros, men også Slovenia sliter. Kypros registrerte en tilbakegang på hele 1,4 prosent i løpet av andre kvartal. På ett år har den kypriotiske økonomien dermed krympet med hele 5,2 prosent. Og dette er, ifølge Pengefondet (IMF), kun begynnelsen. IMF regner med en samlet tilbakegang på hele 13 prosent i løpet av 2013 og -14.

Utenfor eurosonen er det også flere bemerkelsesverdige trender.

I Sverige synes veksten å ha gått i stå og arbeidsledigheten er igjen svakt på vei oppover. Også i Baltikum, som har hatt Europas sterkeste vekst de siste årene, begynner veksten å svekkes noe. I sør rammes Bulgaria av den politiske uroen som nå også svekker økonomien. Den britiske økonomien har derimot vendt tilbake til en sunn vekst. Og i EØS-området er det Island som er på suksesskurs, med en svært sterk økonomisk vekst i år.

Er dette vendepunktet?
Analytikere og politikere over hele Europa har kastet seg over de nye tallene fra Eurostat, og svært mange ser det etterlengtede vendepunktet i dem. Særlig i Frankrike ble nyheten godt mottatt, og finansminister Pierre Moscovici understreket av veksten i både Frankrike og Europa var "høyere enn forventet". Avisen 'Les Echos' slår fast at tallene "gjør offisielt slutt på resesjonen."

I Tyskland slår ledende økonomer fast at det ventede trendskiftet nå endelig har slått inn for eurosonen. Nå forventes det at Europa sakte vil jobbe seg ut av krisen med videre økonomisk vekst. Økonomene er også optimistiske i forhold til trenden i Sør-Europa, som de nå mener peker riktig vei.

Magasinet 'Spiegel' oppsummerer at også bedriftsledere i hele eurosonen er mer optimistiske enn på halvannet år, at konkurranseevnen i kriselandene i sør har økt og at renten på spanske og italienske statsobligasjoner er lavere enn på to år. Likevel advarer 'Spiegel' mot for stor optimisme, og minner om at veksten i andre kvartal også skyldes et svært svakt første kvartal, som til dels var værbetinget, at arbeidsledigheten knapt beveger seg nedover, at det er få strukturreformer som faktisk er gjennomført i kriselandene og at en langsommere utvikling i Kina og andre deler av Asia vil bremse vekstmulighetene i Europa.

I Spania blir da også tallene fra Eurostat tatt imot med mindre entusiasme. Avisen 'El País' kommenterer at eurosonens tredje, fjerde og femte største økonomier, Spania, Italia og Nederland, fortsetter å skrive røde tall. I disse tre landene stiger også den sosiale utilfredsheten sterkt.

Ekspertkommentarer i 'El País' understreker derfor at det er for tidlig å avblåse eurokrisen eller å snakke om et trendskifte. "Vi får vente og se på tallene for neste semester," konkluderer avisens kommentator.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no