See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tsjads tidligere diktator, Hissène Habré
© HRW/Kureren
Samfunn - Senegal | Tsjad

Tsjads tidligere diktator pågrepet i Senegal

Kureren, 1. juli 2013 - Den tidligere presidenten i Tsjad, Hissène Habré, som har vært i eksil i Senegal i 22 år, har blitt pågrepet og satt i varetekt mens et søksmål mot ham forberedes. Habré er anklaget for tusenvis av politiske drap og systematisk bruk av tortur mellom 1982 og 1990.

"Habré er blitt arrestert, og han har blitt tatt med til et ukjent sted," bekreftet advokaten til Tsjads tidligere diktator, El Hadji Diouf, i går. Noen timer senere ble arrestasjonen bekreftet av talsmannen for en domstol som har blitt laget spesielt for å straffeforfølge Hissène Habré.

Etableringen av den spesielle domstolen i Senegal, i februar i år, markerte et vendepunkt i den svært lange prosessen for å bringe den tidligere diktatoren for retten.

Det ble fortgang i saken etter valget av Macky Sall som Senegals president i april 2012. Like etter, den 20. juli 2012, beordret Den internasjonale domstolen i Den Haag regjeringen i Senegal om å straffeforfølge eller utlevere Tsjads tidligere diktator "uten forsinkelse". Deretter godkjente Den afrikanske unionen (AU) og Senegal et prosjekt for å lage en særdomstol som skal gjennomføre rettssaken mot Habré innenfor rammene av det senegalesiske rettssystemet.

Den innledende fasen av rettssaken, som inkluderer en presentasjon av rettsforløpet fra de fire senegalesiske dommere, er berammet å vare i 15 måneder. Og man forventer at prosessen vil fortsette godt ut i 2014.

Habré ledet Tsjad fra 1982 frem til 1990, da han ble kuppet av den nåværende presidenten, Idriss Déby, og flyktet til Senegal. Hans ettpartiregime beskyldes for store grusomheter, inkludert bølger av etnisk rensing i deler av landet, samt politiske drap og vidstrakt bruk av tortur.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) klarte i 2001 å få hånd om arkivene til det politiske politiet under Habré, Direktoratet for dokumentasjon og Direktoratet for sikkerhet. Der fant gruppen navnene på de 1.208 menneskene som ble henrettet eller døde i fengsel, samt 12.321 flere ofre for menneskerettighetsbrudd. Bevisene mot Habré er dermed sterke, og baserer seg på både skriftlig materiale og vitneutsagn.

Den opprinnelige beslutningen om å straffeforfølge Habré i Senegal kom som følge av en avtale mellom lederne av Den afrikanske union med Senegals daværende president, Abdoulaye Wade, som i juli 2006 sikret afrikansk støtte for en straffesak mot en tidligere afrikansk diktator på afrikansk jord.

Før dette vedtaket hadde det skjedd lite, og på tross av at Habrés ofre anklaget eksdiktatoren for en ordinær senegalesisk domstol, levde tsjaderen et rolig og beskyttet liv i Senegal. Dermed tok ofrene saken til en domstol i Belgia.

I september 2005 utstedte det belgiske rettsvesenet en internasjonal arrestordre mot Habré, og anklaget ham for forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og tortur mens han var ved makten.

Den tidligere diktatoren ble pågrepet av politiet i Senegal i november 2005, men forespørselen om å få ham utlevert ble avvist av en senegalesisk domstol. Deretter søkte president Wades hjelp fra Den afrikanske union for å etablere en "kompetent jurisdiksjon" for rettssaken.

Menneskerettsgrupper har siden anklaget Senegal for ikke å dra nytte av Belgias innsats for å fremskynde prosessen. Forsøkene på å få stilt Habré innfor en senegalesisk domstol gjorde svært små fremskritt mens president Wade satt ved makten. Blant grunnene for Wades motstand var at han var blant de afrikanske lederne som målbar kritikken mot internasjonale domstoler, som angivelig kun er ute etter afrikanere.

Senegals nye president, Sall, har derimot vist større handlekraft i saken. Og nå skal de mange tsjadiske ofrene endelig få prøvet sin sak.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no