See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Cellulosefabrikken Södra Cell Tofte på Hurumlandet
© Ola Åkeborn/Kureren
Økonomi - Innenriks

Cellulosefabrikken på Tofte legges ned

Gunilla Saltin, administrerende direktør Södra Cell

© Ola Kjelbye/Kureren
Kureren, 1. juli 2013
- Det svenske eierselskapet til cellulosefabrikken på Tofte, Södra Cell, informerte i dag de ansatte om at salgsprosessen har mislyktes og at produksjonen stanses i slutten av august. Nedleggelsen truer lønnsomheten for skogsnæringen på Østlandet.

Styret i Södra informerte i dag om at de har besluttet å stenge fabrikken i Tofte. Selskapet har i lang tid forsøkt å skaffe en kjøper til virksomheten, "men budene som er kommet inn har ikke vært gode nok til å kunne forsvare et salg av fabrikken," heter det i en pressemelding fra det svenske konsernet.

De ansatte ved fabrikken på Hurumlandet ble i dag informert om styrets beslutning på et allmøte. Produksjonen skal stanses fullstendig i slutten av august, og deretter blir fabrikken demontert. Det er rundt 300 ansatte på Tofte som blir direkte berørt av nedleggelsen, men ringvirkningene vil berøre tusenvis av arbeidsplasser, ifølge skogsnæringen.

"Vi har ikke klart å få til en lønnsom drift ved Tofte, til tross for flere tiltak og betydelig innsats fra de ansatte," sier Gunilla Saltin, administrerende direktør Södra Cell. "Vårt fokus nå blir å styre avviklingen bra, og å ivareta våre ansatte best mulig," legger hun til.

Södra Cell meldte allerede i februar om dårlig lønnsomhet på Tofte, samt problemer med å finne kjøpere til fabrikken. I februar varslet Södra en nedleggelse av Tofte innen 1. mai. Men etter sterkt press fra skogsnæringen og regjeringen, ble det i løpet av våren gjort flere nye forsøk på å få et akseptabelt bud for fabrikken på Tofte.

"Til tross for en forlengelse av prosessen i flere omganger har vi dessverre ikke klart å finne en kjøper som kan gi et økonomisk forsvarlig bud på fabrikken," oppsummerer Saltin. "De budene vi har fått, har vært lavere enn verdiene på fabrikkområdet, som maskiner og bygningsmasse. Budene har vist at potensielle kjøpere av Tofte ser de samme utfordringene vi gjør," legger direktøren i Södra Cell til.

Södra Cell har vært eier av fabrikken i Tofte i nærmere 13 år, etter at selskapet i år 2000 kjøpte fabrikken av Norske Skog. De svenske eierne har prøvd å finne kjøpere for cellulosefabrikken siden oktober i fjor, uten suksess.

Viken Skog, som er Norges største andelslag for skogeiere, var blant aktørene som hadde lagt inn et bud på Tofte, men trakk budet i vår "da tålmodigheten tok slutt og eksportkontrakter måtte tegnes," ifølge en pressemelding. Styreleder i Viken Skog, Helge Evju, sier han synes dagens vedtak er trist, men at det ikke kommer overraskende.

"Dette er en forferdelig dag for norsk skogbruk, men vi må se fremover

Næringsminister Trond Giske besøkte Södra Cell Tofte i februar i fjor

© Martine Røiseland/NHD/Kureren
og nå må vi bygge ny norsk skogindustri så raskt som mulig, og det ønsker vi i Viken Skog å være en stor del av," sier Evju.

Skogsnæringen frykter nedleggelsen
Fabrikken på Tofte er den største avsetningskanalen for tømmer i Sør-Norge. En femtedel av tømmeret som blir hogd i Norge leveres på Tofte, og dette må nå finne andre markeder. For en stor del av tømmerproduksjonen på Østlandet blir dermed transportkostnadene enda større og avsetningen mer usikker.

Ifølge Olav A. Veum, styreleder i Norges Skogeierforbund, kan det dermed være opptil 6.000 arbeidsplasser som berøres indirekte av nedleggelsen. Bortfallet av avsetningskanalen Tofte vil minke lønnsomheten for skogsnæringen i hele Sør-Norge, en bransje som allerede hevder seg å være i dyp krise.

Les mer om krisen i skogsnæringen i denne artikkelen: "Tofte-nedleggelse truer norsk skogsnæring".

Trusselen om nedleggelse har da også produsert et nytt politisk engasjement om skogsnæringen. Det er særlig de profilerte Buskerud-representantene Per Olaf Lundteigen (SP) og Martin Kolberg (Ap) som har engasjert seg for å sikre videre drift på Tofte og satt næringsminister Trond Giske under press. Lundteigen gikk raskt ut og krevde nye og bedre rammebetingelser for det kriserammede skogbruket.

I april la da også næringsministeren frem en krisepakke på 750 millioner kroner som skulle redde den norske skogsnæringen. "Situasjonen for treforedlingsindustrien i Norge er nå meget bekymringsfull og skaper den største krisesituasjonen for norsk skogsektor siden 1930-tallet," innrømmet næringsdepartementet i en pressemelding da krisepakken ble lagt frem.

Les mer om regjeringens krisepakke for skognæringen i denne artikkelen: "Krisepakke skal redde norsk skogsnæring".

Krisepakken ble den gang tatt godt imot av skogsnæringen, men den kunne altså ikke redde lønnsomheten på Tofte cellulosefabrikk. Og i og med Tofte-nedleggelsen, vil også regjeringens krisemidler til næringen bidra lite for å øke den totale lønnsomheten i næringen.

Likevel oppfordrer Evju fra Viken Skog i dag skogeierne til ikke å gi opp. "I det kortsiktige bildet har Viken Skog sørget for full avsetning, og oppfordrer til hogst for å holde hjulene i gang," sier andelslaget i en uttalelse i ettermiddag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no