See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Cellulosefabrikken Södra Cell Tofte på Hurumlandet
© Ola Åkeborn/Kureren
Økonomi - Innenriks

Tofte-nedleggelse truer norsk skogsnæring

Fungerende konsernsjef Gunilla Saltin i Södra Cell

© Thomas Carlén/Kureren
Kureren, 20. mars 2013
- Cellulosefabrikken på Tofte legges ned etter at den svenske eieren, Södra Cell, ikke har lyktes å få inn gode bud på salgsobjektet. Med fabrikken på Tofte forsvinner nok et knutepunkt i norsk skogsnæring, og dette truer tusenvis av arbeidsplasser.

Södra Cell annonserte i morges at det svenske foretaket "avbryter arbeidet med å prøve å selge Södra Cell Tofte." Foretaket melder at "budene som har kommet inn er for lave." Dermed går det nå mot en fullstendig nedleggelse av den stolte cellulosefabrikken på Tofte, som har vært en hjørnesteinsbedrift på Hurumlandet helt siden 1897.

Uten en løsning, vil produksjonen på Tofte stanses for godt 1. mai, melder Södra Cell. Nesten 300 ansatte ved fabrikken vil dermed miste jobben.

Ifølge det svenske foretaket, har man "i lengre tid jobbet med å få lønnsomhet" ved fabrikken på Tofte, "men utviklingen har ikke vært mulig å snu," sier fungerende konsernsjef Gunilla Saltin. Södra, som kjøpte Tofte i år 2000, startet dermed en salgsprosess i oktober 2012 og annonserte sin avviklingsplan for fabrikken på Tofte i februar i år.

Viken Skog, som er Norges største andelslag for skogeiere og landets ledende tømmerkjøper, bekrefter i dag at de var blant bedriftene som hadde gitt bud på fabrikken på Tofte. Administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink sier hun er "forundret" over at Södra Cell mente budene var for lave til å vurdere dem. "Vi har lagt inn et reelt bud som var gjennomført og godt, og det har ikke vært noen reelle forhandlinger mellom partene," hevder Borchgrevink.

Mens det uttrykkes medfølelse for arbeiderne på Tofte som vil miste jobben sin, er Viken Skog først og fremst opptatt av de store ringvirkningene av nedleggelsen. "Dette er krise for hele skognæringen," sier Borchgrevink. "Det er behov for omstilling og nå må hele næringen og myndighetene sette seg sammen slik at vi kommer oss igjennom krisen," legger hun til.

Næringen er i dag både skuffet og sjokkert over nedleggelsen av Tofte. "Avsetningskanalen for en femtedel av tømmeret som blir hogd i Norge, blir stengt. Dette berører også tusenvis av arbeidsplasser," sier styreleder Olav A. Veum i Norges Skogeierforbund. Ha antyder at det kan være opptil 6.000 arbeidsplasser som berøres indirekte av nedleggelsen.

"Dette er en svært alvorlig dag for skognæringen," legger Veum til. "En eventuell nedleggelse vil ramme avsetningen hardt. Alternative avsetningsmuligheter er det få av, og de er ikke gode. En nedleggelse vil også få alvorlige ringvirkninger for resten av skognæringen," advarer han.

Også fagforeningene advarer i dag mot store ringvirkninger av en eventuell nedleggelse av fabrikken p

Tømmerressursen: et hogstfelt på Østlandet

© Anders Hals/Norges Skogeierforbund/Kureren
å Tofte, og ber regjeringen om å legge press på Södra Cell. LO-leder Roar Flåthen kaller nyheten "en trist dag for norsk treforedling," Han mener regjeringen og næringsdepartementet må inn og prøve å finne løsninger, fordi dette får så store konsekvenser for arbeidsplasser og for norsk skogbruk.

"Det er synd for de 295 ansatte som mister jobben, og mange flere som vil merke ringvirkningene av en slik nedleggelse," sier Flåthen. "Dette vil kunne få alvorlige følger for hele den skogbaserte næringen på Østlandet," advarer han, og også han nevner også muligheten for at totalt 6.000 arbeidsplasser kan være truet i næringen.

Fellesforbundet, som organiserer arbeiderne på Tofte, ser også hele skogs- og treforedlingsnæringen truet. "Vi vil oppleve en dramatisk nedbygging av skogbasert næring i Norge dersom Tofte blir borte. Vi risikerer å legge næringen brakk," advarer forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen i Fellesforbundet.

"Videre drift på Tofte er derfor et nasjonalt spørsmål som angår hele den norske skogsindustrien," understreker forbundssekretæren. "Derfor forventer jeg at regjeringen nå gjør alt det den kan for å bidra til å sikre et nytt eierskap og videre drift på Tofte," legger Gabrielsen til.

Senterpartirepresentanten fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen, er også opptatt av den systemkrisen en Tofte-nedleggelse kan føre skogsnæringen ut i. "Dette er en like alvorlig krise som skipsfarten var i. Nå må rammebetingelsene for skogbruket endres," krever Lundteigen i dag.

Også nedleggelser i papirproduksjonen
Som for å understreke at norsk treforedling og skogsnæring er i en systemkrise, annonserte Norske Skog i dag også at de vil stanse produksjonen på en papirmaskin ved fabrikken på Skogn fra og med juni. "Den midlertidige nedleggingen av kapasitet på papirmølla på Skogn er nødvendig, både for å oppnå en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel for avispapir i Europa, og for å unngå at produksjonen på Skogn blir ulønnsom," sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog i en pressemelding.

Norske Skog understreker at kapasitetsreduksjonen i første omgang er et midlertidig tiltak. Men tiltaket er kun ett i en lang rekke nedleggelser av papirproduksjon i Norge. Senest la Norske Skog ned avis- og bokpapirfabrikken på Follum utenfor Hønefoss i mars i fjor. Fra før hadde konsernet lagt ned avispapirfabrikken Union i Skien i 2005.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no