See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sentralbanksjef Øystein Olsen
© Norges Bank/Kureren
Økonomi - Innenriks

Kronekursen faller etter varsel om rentenedgang

Kureren, 20. juni 2013 - Den norske kronen har falt betydelig etter at Norges Bank i dag lot styringsrenten stå uendret men varslet at det nå var blitt mye mer sannsynlig at renten vil falle ytterligere til høsten. Samtidig ble det advart om at krisen i Europa begynner å svekke veksten i Norge.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har presentert dystrere utsikter for den norske økonomien under en pressekonferanse etter bankens kvartalsmessige rentemøte i dag. "Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt," forklarte sentralbanksjefen.

Ifølge Norges Bank, er vekstutsiktene både hjemme og ute blitt svekket siden forrige rentemøte. Men samtidig vurderes kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi nå å være nær "et normalt nivå". Lønnsveksten har avtatt, og det er utsikter til at det tar lengre tid før inflasjonen tar seg opp mot inflasjonsmålet.

På den positive siden har inflasjonen vært litt høyere enn ventet og kronen har svekket seg noe. "Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet," konkluderte sentralbanksjef Olsen.

Mens den heller negative generelle utviklingen ikke påvirket den aktuelle styringsrenten, som har ligget fast på 1,5 prosent i over halvannet år nå, påvirket den imidlertid den såkalte rentebanen, altså den mer langsiktige utsikten for styringsrentens utvikling.

"Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Det er utsikter til at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller noe lavere det nærmeste året," sa sentralbanksjefen på pressekonferansen. På spørsmål fra journalistene, sa Olsen at det ved neste rentemøte i september var omlag 50-50 prosents sjanse for at renten ville senkes eller bli stående på dagens 1,5 prosent.

Norges Bank la samtidig frem sin kvartalsmessige pengepolitiske rapport, som danner grunnlaget for fastsettelsen av styringsrenten. Rapporten advarer mot dempende effekter på norsk økonomi, særlig med tanke på at krisen i Norges hovedhandelspartnere har bitt seg fast. "Veksten ser ut til å ha avtatt i flere næringer. Sysselsettingen har steget mindre enn ventet og arbeidsledigheten har økt," konstaterer bankrapporten.

Bankens beskrivelse av en dempet norsk vekst kommer samtidig med at statsminister Jens Stoltenberg i dag på sin halvårige pressekonferanse advarte om at den europeiske krisen nå også har nådd Norge. Statsministeren sa at arbeidsløsheten har begynt å øke, eksporten til Europa faller noe og investeringer i industrien går ned. Han varslet tiltak som en motkonjunkturpolitikk i høstens statsbudsjett for å hindre krisen i å bite seg fast i Norge.

Les mer om statsminister Stoltenbergs advarsler om dårligere tider i denne artikkelen: "Stoltenberg: 'Nå har krisen nådd Norge'".

Sterkt kronefall
Som en reaksjon på disse meldingene fra sentralbanken og statsministeren, begynte kronekursen å falle raskt mot andre valutaer i dag. Overfor euroen, svekket kronen seg umiddelbart med ti øre rett etter sentralbanksjefens pressekonferanse, og kursen fortsatte å synke i løpet av kvelden.

Analytikere setter det raske fallet i kronekursen først og fremst i forbindelse med sentralbanksjefens annonsering om at rentebanen senkes. Den norske kronen har hittil vært en krisetrygg valuta med en høyere renteavkastning enn de fleste andre vestlige myntenheter. Nå synes avkastningen på norske kroner å synke fra og med i høst, noe som fikk en stor mengde internasjonale investorer til å kvitte seg med den norske valutaen på kort tid.

Selv om en betydelig lavere kronekurs betyr at norske turister nå får noe høyere kostnader i utlandet, er kursfallet svært godt nytt for norsk eksportøkonomi, som nå endelig gjenvinner noe konkurransekraft. Dermed kan sentralbanksjef Olsen har oppnådd akkurat det han ønsket på dagens pressekonferanse, å snakke den norske kronen ned. Og med dette blir det kanskje ikke engang nødvendig å sette ned renten i september.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no