See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 13.11.2013 - Rapport: "Innvandring og forbruk reddet Norge fra krisen"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Jens Stoltenberg på dagens pressekonferanse
© SMK/Kureren
Økonomi | Politikk - Innenriks

Stoltenberg: "Nå har krisen nådd Norge"

Pressekonferansen ble holdt i hagen til regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien 45

© SMK/Kureren
Kureren, 20. juni 2013
- Statsminister Jens Stoltenberg advarte i dag mot at de første krisesignalene har begynt å melde seg også i Norge. Arbeidsløsheten har begynt å øke, eksporten til Europa faller noe og investeringer i industrien går ned, ifølge Stoltenberg.

Statsministeren understreket sårbarheten i norsk økonomi da han i dag avholdt den halvårlige pressekonferansen før sommerferien. Pressekonferansen falt sammen med at Norges Bank la frem dystrere fremskrivninger og utsikter til lavere renter enn tidligere ventet, noe som straks ga et drastisk fall på den norske kronen i forhold til euro og dollar.

"Norge påvirkes i større grad enn tidligere av den økonomiske krisen i Europa," sa Stoltenberg på pressekonferansen. "Selv om det går godt i norsk økonomi, er jeg særlig bekymret for tre tendenser som vi ser nå: arbeidsløsheten øker noe, eksporten til Europa faller noe og investeringer i industrien går ned," la statsministeren til.

Stoltenberg understreket likevel at norsk økonomi fortsatt er "robust", og at "vi har klart å sikre en helt annen utvikling enn de andre europeiske landene." Blant annet var det skapt 340.000 nye arbeidsplasser siden 2005, påpekte han.

"Vi har i flere år advart mot at Norge vil bli berørt av den verste økonomiske krisen i Europa siden 1930-tallet," sa statsministeren. "Heldigvis har vi maktet å holde veksten oppe og arbeidsløsheten nede, mens det motsatte har vært tilfelle i land vi handler med," sa han, og la til at selv utviklingen i nabolandene Sverige og Danmark nå er "bekymringsfull".

Det grunnleggende problemet, ifølge statsministeren, er at veksten i Europa lar vente på seg, og at våre viktigste handelspartnere dermed mister kjøpekraft. "Det er grenser for hvor lenge den åpne norske økonomi kan stå i mot. Norge er helt avhengig av å få solgt varer til utlandet, og Europa er det viktigste markedet. Når etterspørselen svikter i Europa, rammer det Norge," advarer Stoltenberg.

Planene klare for motkonjunkturpolitikk
Men statsministeren presenterte naturlig nok ikke sine bekymringer uten samtidig å ha en oppskrift han mener vi bremse krisens innvirkning på nasjonaløkonomien. Stoltenberg foreslår, i motsetning til Angela Merkels sparepolitikk, en motkonjunkturpolitikk for å øke sysselsettingen, mens han understreker viktigheten av å fastholde ved den moderate pengebruken som hittil har holdt Norge utenfor krisen.

"Vi må fortsette med en ansvarlig pengebruk i Norge," understreket Stoltenberg på pressekonferansen. "Vi må følge handlingsregelen for bruk av oljepenger. Det siste vi nå trenger er mer ustabilitet i norsk økonomi," la statsministeren til.

Videre annonserte han at statsbudsjettet for 2014, som nå utformes og skal legges frem til høsten, vil være preget av tiltak for å bekjempe krisen før den biter seg fast også i Norge. Selv om regjeringen altså vil holde seg til handlingsregelen, melder Stoltenberg at budsjettet vil "være innrettet med sikte på å holde aktiviteten i bygg og anlegg oppe," samt avsette midler som kan brukes til "tiltak med umiddelbar virkning" når behovene melder seg.

"Vårt viktigste svar til den europeiske krisen er fortsatt stabil økonomisk styring og forutsigbarhet for næringslivet. Målet er klart: vi skal ha Europas laveste arbeidsløshet. Og selv om vi må være forberedt på problemer, skal høy arbeidsløshet ikke få bite seg fast," avsluttet Stoltenberg.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no