See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Finansminister Sigbjørn Johnsen legger frem revidert nasjonalbudsjett
© Kureren
Økonomi - Innenriks

Mindre oljepengebruk i revidert nasjonalbudsjett

Oljearbeidere i Barentshavet: Økonomien skal bli mindre oljeavhengig

© Harald Pedersen/Statoil/Kureren
Kureren, 7. mai 2013
- Finansminister Sigbjørn Johnsen la i dag frem kun små endringer i revidert nasjonalbudsjett, der den eneste kursvekselen var en demping av veksten i den oljedrevne økonomien. Høyre etterlyser mer penger til forskning og fornyelse av næringslivet.

Det var en finansminister med krigstyper som la frem relativt små budsjettendringer i dag. Johnsen la stor vekt på farene som truer den norske økonomien, som for øyeblikket synes fullstendig frakoblet det kriserammede Europa. Regjeringen frykter at dette kan føre til tap av konkurranseevne for fastlandsøkonomien og sier den vil forebygge kommende kriser.

"Det går godt i norsk økonomi," slår regjeringen fast i dag. Ifølge finansdepartementet ligger selv veksten i fastlandsøkonomien over gjennomsnittet for de siste 40 årene. "Sysselsettingen er høy og økende, og arbeidsledigheten er lav. Kontrasten er stor til utviklingen hos mange av våre handelspartnere," heter det i situasjonsbeskrivelsen.

Men det merkes en frykt for at de gode årene en gang må ta slutt, også i Norge. "Vi kan ikke basere oss på at de gode tidene fortsetter av seg selv," advarer finansministeren, som ser en trussel i en økende todeling i norsk økonomi. På den ene siden går det rykende godt for den oljebaserte næringen, og samtidig sliter deler av konkurranseutsatt sektor med krisen i Europa.

"I lys av situasjonen i norsk økonomi er det riktig å holde igjen i bruken av oljepenger," legger Johnsen til. Regjeringen sier den ikke vil bidra til å forsterke oppgangen i økonomien, og legger dermed opp til en litt lavere bruk av oljepenger enn det man antok i fjor høst. For hele 2013 skal det nå kun brukes 3,3 prosent av anslått kapital i Oljefondet, som er 28 milliarder mindre enn forventet avkastning av fondet.

Den viktigste endringen i revidert nasjonalbudsjett var "vekstpakken" som ble lagt frem av Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg på søndag. Der forskyves skattetrykket for næringslivet med i alt 3,5 milliarder kroner. Skattetrykket senkes for vanlige bedrifter og næringsdrivende, mens skattehull tettes for særlig multinasjonale selskaper, og oljenæringen får en skatteøkning. Tiltakene skal bremse "todelingen" i norsk økonomi.

Les mer om "vekstpakken" for fastlandsøkonomien i denne artikkelen: "Regjeringen senker selskapsskatten".

De resterende revisjonene som ble lagt frem av finansministeren i dag var derimot i liten grad veivalgvisende. Det går frem at store deler av de innsparte midlene kommer som følge av lavere utgifter for folketrygden enn tidligere forventet.

Derimot er det budsjettøkninger i forhold til sikring av departementene som følge av terrordåden 22. juli 2011, samt økte rammer for Jernbaneverket, IKT-investeringer i helsevesenet, tidligere varslede midler til skogsnæringen, forventede midler til nytt Nasjonalmuseeum, økte bevilgninger til barnevernet, nye midler til å bygge studentboliger, økt låneramme i Husbanken og midler til Prøysenhuset og Prøysen-jubileet.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, som tidligere i uken stort sett hadde rost skattelettene og tiltakene mot en todeling av økonomien som regjeringen foreslo på søndag, var i dag mindre begeistret. Sanner fant det, i lyset av situasjonen, spesielt skuffende at regjeringen "ikke prioriterer kunnskap og næringsrettet forskning."

"Norsk økonomi og norske arbeidsplasser blir stadig mer avhengig av høy oljepris," påpeker Høyre i en pressemelding i dag. "Regjeringen har selv uttrykket bekymring over todelingen av norsk næringsliv," legger opposisjonspartiet til. Sanner sier at ha derfor hadde forventet "en sterkere satsing på næringsrettet forskning."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no