See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen legger frem vekstpakken for norsk næringsliv
© Finansdept/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Regjeringen senker selskapsskatten

Statoils anlegg på Melkøya, en av taperne av skatteomlegningen

© Harald Pettersen/Statoil/Kureren
Kureren, 6. mai 2013
- Regjeringen har annonsert en ny "vekstpakke med skattetiltak for næringslivet på fastlandet" på 3,5 milliarder kroner. Pakken inneholder skatteletter for de fleste norske bedrifter, mens oljesektoren skattlegges hardere og skattehull tettes.

Det ble i går lagt frem forslag om å sette ned skattesatsen for selskaper fra 28 til 27 prosent. Personlig næringsdrivende skal få tilsvarende skattelettelser i næringsinntekten. "Samlet styrker dette bedriftene med om lag 3 milliarder kroner," ifølge regjeringen. Personlige skattytere får ingen endringer i beskatningen.

"Siktemålet er å dempe todelingen av norsk økonomi," heter det i en uttalelse fra regjeringen. Med "todelingen" siktes det til at oljenæringen er i ferd med å ta av i vekt i norsk næringsliv, mens fastlandsnæringene begynner å sakke etter. Vekstpakken skal derfor gjøre det mer attraktivt å investere i andre deler av norsk næringsliv, som ikke er knyttet til oljesektoren.

"Vekstpakken vil styrke konkurranseutsatt sektor og bidra til å trygge arbeidsplassene," sa statsminister Jens Stoltenberg ved den overraskende lanseringen av tiltakene. "Det går godt i norsk økonomi. Likevel må vi vokte oss for å tro at de gode tidene fortsetter av seg selv. I gode tider er det lett å gjøre feil som gir nedgang senere," advarte han.

Stoltenberg så det som et særlig "faresignal" at norsk økonomi nå var på vei mot en todeling. "Flere år med høy lønnsvekst og en gradvis styrking av kronen har løftet kostnadsnivået i Norge. I en situasjon med svak etterspørsel ute, gjør det mange eksportbedrifter sårbare," forklarte statsministeren behovet for å senke selskapsskatten.

Finansminister Sigbjørn Johnsen la på sin side vekt på at de 3 milliardene som bedriftene får i skattelette dekkes inn med skjerpelser, slik at det samlede skattetrykket holdes på samme nivå. Dette gjøres både ved å tette skattehull, særlig for multinasjonale selskaper, og ved å øke beskatningen på den oljerelaterte industrien.

"Målet med tiltakene er å stimulere investeringene i fastlandsnæringene og bidra til en mer balansert utvikling i norsk økonomi," sier Johnsen. "Regjeringens skattetiltak er fullt finansiert slik at skattenivået i fastlandsøkonomien ikke endres," legger finansministeren til.

Regjeringen sier den tar sikte på å "tette skattehull og begrense uønskede tilpasninger." Finansdepartementet har sendt på høring et forslag om å begrense rentefradrag i konsernforhold. "Det vil øke skatteinntektene i størrelsesorden 3 milliarder kroner," ifølge regjeringen.

Andre foreslåtte endringer inkluderer mer fordelaktige avskrivningsregler for næringslivet, som trolig vil gi en skattelette på 400 millioner kroner. Dessuten endres reglene for skattefritak for forskning og innovasjon. Beløpene hentes inn igjen med økt beskatning på næringseiendom og sekundærboliger, som også sies å kunne dempe prisutviklingen i boligmarkedet noe.

Til sist skjerpes skattenivået for oljenæringen ved at friinntekten i petroleumsskatten settes ned fra 7,5 prosent til 5,5 prosent. "Endringene vil stimulere til større kostnadsbevissthet i petroleumssektoren, og legger mer av risikoen for overskridelser på selskapene. Det kan dempe presstendensene og kostnadsøkningen som et høyt aktivitetsnivå i petroleumssektoren skaper," ifølge finansministeren.

I Høyre ble skatteendringen stort sett tatt godt imot, med beskjeder som "velkommen etter". Jan Tore Sanner roste Stoltenberg ved å fastslå at "forslaget om redusert selskapsskatt er godt og får Høyres støtte. Men det må mer til." Også Sanner minnet om at Høyre hadde foreslått de fleste tiltakene til regjeringen flere ganger i Stortinget ved tidligere anledninger.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no