See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Møte i den russiske organisasjonen Golos, med lederen Liliya Shibanova i midten
© Golos/Kureren
Politikk | Samfunn - Russland

Russiske valgobservatører dømt som "agenter"

Kureren, 25. april 2013 - En domstol i Moskva har i dag dømt den russiske gruppen Golos, som avslørte fusk i forrige presidentvalg, til en bot på 57.000 kroner fordi den nektet å registrere seg som "utenlandske agenter". Dommen er den første i sitt slag.

Dommen mot Golos, som i praksis fungerer som frivillige valgobservatører, blir sett på som et markant tilbakeskritt for ytrings- og forsamlingsfriheten i Russland. Den blir møtt med protester og beklagelser verden over, også fra det norske utenriksdepartement.

Golos ("stemme" på russisk) spilte en fremtredende rolle i å organisere overvåkningen av det russiske parlamentsvalget i 2011 og presidentvalget i 2012. Gruppen kunne rapportere om flere brudd på valgloven og forsøk på valgfusk.

Gruppen ble anklaget for å ha forbrutt seg mot en lov fra 2012 som pålegger alle russiske organisasjoner som får pengestøtte fra utlandet å registrere seg og beskrive seg selv som "utenlandske agenter" når de opererer i offentligheten. Dette gjelder særlig organisasjoner som driver med det som vagt defineres som "politiske aktiviteter", som kan inneholde alt fra miljøvern til menneskeretter.

Russiske myndigheter anklaget Golos for å ha mottatt rundt 60.000 kroner i utenlandsk støtte etter at de ble kåret som vinner av Sakharov-prisen av Den norske Helsingforskomiteen i 2012. Golos ga banken sin ordre om å sende pengepremien tilbake til Norge, noe som også ble gjort. Likevel skulle gruppen ha registrert seg som "utenlandske agenter", hevdet påtalemyndigheten.

Det russiske justisdepartementet hevdet videre at Golos sin kampanje for en enhetlig valglov i Russland var et forsøk på å "påvirke den offentlige opinionen og beslutningene til myndighetene." Dette var i seg selv "politiske aktivitet," ifølge departementet.

Domstolen i Moskva ga påtalemyndigheten rett i påstanden om at Golos dermed burde ha registrert seg som "utenlandske agenter". Organisasjonen ble gitt en bot pålydende 57.000 kroner. Gruppens leder, Lilia Sjibanova, er idømt en administrativ bot på 19.000 kroner. Dommen krever også at organisasjonen nå registrerer seg som "utenlandsk agent".

Dommen har vakt sterke reaksjoner internasjonalt.

Menneskerettsgruppen Amnesty International beklager i dag den negative utviklingen for organisasjonsfriheten i Russland. "Loven om utenlandske agenter er en dårlig lov som ble laget på politisk grunnlag," uttaler John Dalhuisen fra Amnesty's Europa-kontor. "Da overrasker det dessverre ikke at den ender opp med politisk motiverte kjennelser," la han til.

Rachel Denber fra Human Rights Watch, som overvar domfellelsen i Moskva, legger til at "dagens dom var et skudd i baugen for sivilsamfunnet i Russland og et fryktelig presedenstilfelle." Hun oppfordrer russiske myndigheter til å gjøre om på dommen og heller samarbeide med organisasjoner som Golos.

Også norske UD uttrykte i dag sin bekymring. "Det er første gang det felles dom etter endringene i loven om frivillige organisasjoner i Russland og dette kan bety vanskeligere arbeidsvilkår for organisasjonene," sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse i dag.

Norske myndigheter har, ifølge UD, ved en rekke anledninger uttrykt bekymring for situasjonen for frivillige organisasjoner i Russland, "senest under statsminister Stoltenbergs møte med statsminister Medvedjev i St. Petersburg 5. april." Den norske ambassaden var også tilstede som observatør under rettssaken mot Golos i dag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no